Extra rýchle, extra jednoduché šťavnaté rizoto

Autor receptu: eliniatko

Toto super expresné a jednoduché rizoto je z kategórie "co dům dal" a ja síce na rizoto veľmi nie som, ale toto bolo mňam :)

4-5
porcie
15 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Suroviny si dopredu nachystáme - cibuľku, či už použijeme (ak máme) mladú, jarnú cibuľku, alebo klasickú cibuľu, si nakrájame na drobnejšie. Ja som použila asi 4 mladé cibuľky. Mrkvu pokrájame na malé kocky, taktiež mäsko. Ja som mala po ruke pekné chudé karé, ale mäsko môžte použiť také, aké nájdete - kuracie prsia, vykostené stehná bez kože, alebo chudšie bravčové pliecko a pod. Mäsko sa mi dobré krájalo, lebo bolo ešte mierne zmrazené, takže išlo jednoducho na kocky.
  2. V hrnci som si rozohriala maslo, na ktoré som potom hodila nakrájanú cibuľku a opražila do sklenena. K takejto cibuľke potom pridáme mäsko, ktoré opražíme kým sa nezatiahne. Pridáme mrkvu, pražime ešte tak zo 2 minútky, na toto všetko nasypeme ryžu, premiešame a zalejeme vriacou vodou do ktorej namrvíme 1 a pol kocky bujónu. Ešte lepšie by bolo zaliať ju kuracím vývarom, no ja som poruke nemala, čiže voda s bujónom postačili. Všetko premiešame, a necháme variť na slabom plameni prikryté, kým ryža nezmäkne. Raz za pár minút premiešame, aby sa nám nič naspodku nepripekalo.
  3. Keď je ryža napuchnutá a mäkká, vypneme oheň, pridáme zliatu kukuricu, maličkú štipku čierneho korenia, veľkú štipku majoránky, trošku sušeného cesnaku v prášku a poriadne premiešame. Prikryjeme a necháme pár minút napokoji, nech sa v tom teple chute premiešajú. Potom môžme podávať :) Kto má rád, môže si nasypať navrch aj syr, príp. si k rizotu dá šalát alebo uhorku a pod., no my to nerobíme. Dobrú chuť!
  4. Chcem ešte dodať, že rizoto sa dá obmieňať podľa toho, čo máte radi a máte doma - napr. môžte pridať (alebo namiesto kukurice použiť) aj hrášok, príp. inú zeleninku, dobré je aj s kari korením - kto ho má rád... Tiež sa dá pripraviť bez mäsa.