Banánové muffiny
Expresné voňavé banánové muffiny s malinami (fotorecept)
Autor receptu: siuuu
Tieto mufffiny sú moje asi úplne najobľúbenejšie. Sú rýchlo hotové, nevyžadujú veľa surovín, rozvoňajú celú kuchyňu a sú
výborné.* Robím ich vtedy, keď potrebujem minúť prezreté banány, ktoré už nikto nechce jesť. Príprava slabých 15 minút +
pečenie. A nepotrebujete žiadny robot - stačí vidlička a dve misky.
6/12 porcií |
15 minút príprava |
25-30 minút na 180 °C |
Postup
- Pripravíme si suroviny, ktoré rozdelíme na mokré a suché.
- V jednej mise zmiešame popučené banány, roztopené maslo, biely jogurt, vajce a vanilkový extrakt - dobre prešľaháme vidličkou.
- V druhej mise zmiešame suché suroviny - múku, cukor, sódu bicarbonu, soľ.
- Do mokrej zmesi postupne asi na 3-4x pridáme suchú zmes a vidličkou zľahka premiešame. Zmes musí byť taká nafufňaná, pri premiešavaní až počujete pufkať bubliny. Neodporúčam robiť v robote alebo ručným mixérom - cesto bude ubité a muffiny nebudú nadýchané.
- Cesto rozdelíme do formičiek - z tejto dávky vyjde 12 kusov klasických muffinov robených v plechu na muffiny, do ktorého povkladám papierové košíčky alebo 6 veľkých muffinov vo veľkých košíčkoch. Košíčky plníme cestom do 2/3 - cesto pečením narastie. Keď mám cesto v košíčkoch, jemne povtláčam drobné ovocie - zvyčajne používam mrazené alebo čerstvé maliny a čučoriedky, výborné sú aj černice alebo ríbezle. Niekedy do každého košíčka vtlačím aj kúsok čokolády - podľa chuti a zásob.
- Pečieme v rúre zohriatej na 180 °C cca 25 - 30 minút. Treba skúsiť špajľou. Po upečení jemne poprášime práškovým cukrom a odložíme na bezpečné miesto, pretože hrozí, že zmiznú ešte teplé rýchlosťou blesku.
- .. a tu sú v klasickej verzii v papierových košíčkoch, pečené v muffinovej forme.