Etli yeşil fasulye - zelená fazuľka s mäsom (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Je to vlastne niečo,ako guláš..len zo zelenej strukovej fazule.Je to velmi oblúbené turecké hlavné jedlo,ktoré sa može naozaj podávať s čím kolvek ;-)) s chlebom,zemiakovým pyrém,alebo s chutnou ryžou...kedže sa začala sezona fazulky a v mojej záhrade som nazbierala "prvú úrodu",hned sme si aj dobre pochutnali...;-DD

20-25 minút
príprava
1h v kuchte minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. ......takéto krásne velké fazule máme už v našej záhrade ;-DD Je to ORIGINAL turecká fazula,ktorá sa volá "Ayşe kadın"(aiše kadn) čo v preklade znamená "Pani alebo žena menom Aiše"..že prečo sa tak volá neviem..Struky tejto fazule narastú do dľžky až 30cm,je plochá,širšia a velmi zriedka má semeno.Je velmi chutná,jemnučká a čo je najhlavnejšie..ani v "starobe" nemá tie neprijemne "vlasy" :-)))
  2. ...pokrájame si ju na 1,5-2cm..
  3. ..mäso pokrajame na stredne velke kusky..môžte dat aj telacie,alebo baranie mäso..
  4. Nakrájanú cibulu opražíme na troche oleja,potom pridáme mletú červenú papriku,sekundu popečieme a hned dáme tam mäso.Posolíme,ak treba trošilinku podlejeme a necháme 10-15minut zakryté dusit,pustí svoju štavu...Nevedela som dobre odfotit,lebo ja som to varila v kukte a ta je dost hlboká :-) Po dusení zalejeme vodou,asi 4prsty nad mäso..alebo podla potreby.Dáme sol a mletý pepš,rascu dávam neskôr. Zavreme kuktu a varíme 30 minut,to hovädu stačí.
  5. Po 30tich minútach otvorím a pridám všetko ostatné..fazulu,paradajky,papriku nakrájanú na velkost fazule,rascu,chilli a zasa trocha soli.Zalejem s takým množstvom vody,aké husté chcem mat.Ale myslite aj nato,že ešte sa to bude varit,takže niake množstvo vody ešte vyvrie...takže tak podlievajte.Premiešam a znova na 30minut zatvorím...Kto varí obyčajne,tomu to určite potrvá dlhšie..
  6. ..po 30 tich minutách je všetko "presne"dobré mäkkučké..ochutnáme,pridáme maslo,ak treba ešte dochutíme,lebo počas varenia popije sol atd.každý podla seba.Kto chce,môže dat aj trocha majoránky pred koncom a takých 10minutiek ešte povarit.
  7. Toto jedlo podávam bud s ryžou,zemiakovou kašou alebo len s chlebíkom,ktorý si môžme chutne namačkat do šťavy ;-D..alebo spravím z každého troška a každý má volný výber podla chuti ;-DD Prajem dobrú chuť..
  8. ..môj starší syn to zbožnuje s pyrém ;-))
  9. ..s ryžou je tiež fantastické ;-DD