Zemiakový závin
Erteplové (zemiakové) krupicové tašky (fotorecept)
Autor receptu: margitka100
Starý recept, ktorý sa u nás na Záhorí často robil.* Krupicové tašky sa piekli buď na slano, jedli sa k hustým polievkam, fazuľovej,
šošovicovej... Alebo na sladko, vynikajúca chuť. Ja som si recept trocha prispôsobila, použila som aj droždie, ktoré sa obyčajne
nedávalo. Dala som nielen masť, ale aj maslo. Záviny, okrem cukru a krupice, môžete posypať aj mletou škoricou, ja som nedávala.
30 (+ kysnutie) minút príprava |
30 minút na 180 °C |
Postup
- Zemiaky si uvaríme dopredu, musia byť vychladnuté.
Pripravíme si suroviny.
- Kvások pripravíme z vlažného mlieka, droždia, lyžičky múky, lyžičky cukru. Necháme ho cca 10 minút odpočívať, než vzíde. Na dosku dáme múku, na jemnom strúhadle nastrúhame vychladnuté zemiaky, pridáme vajíčka a kvások.
- Zhnetieme cesto, malo by byť vláčne, elastické, nie tuhé. Ak sa lepí na ruky, podsypeme múkou. Ja som nemusela, cesto bolo akurát. Cesto rozdelíme na 4 bochníky.
- Každý bochník rozvaľkáme na tenko, na hrúbku cca 4 mm. Poriadne potrieme rozpustenou masťou, posypeme cukrom a krupicou. Potom pokvapkáme rozpusteným maslom a znova krupicou a ešte trocha cukrom. Masť a maslo by malo vsiaknuť krupicu, aby koláč nebol suchý.
- Zvinieme, dáme na plech vymastený rozpustenou masťou. Necháme cca 30 minút kysnúť. Potom potrieme maslom a dáme piecť na 180 °C na cca 30 minút. Po upečení potrieme maslom.