Empanadas / Pečené mäsové pirohy (fotorecept)

Autor receptu: tiginko

Už dlhšie som mala zálusk na Empanadas od Slávky http://varecha.pravda.sk/recepty/argentinske-masove-pirohy-empanadas-argentina/34794-recept.html . Nebola som si istá, či by našla hrozienkovo-olivová chuť náplne u nás priaznivú odozvu, tak som sa nechala trochu inšpirovať internetom a podarili sa mi empanadas jedna báseň.

30
porcií
60 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Na náplň si zomelieme odblanené a očistené hovädzie mäso, ja som použila kúsok pekného zadného. Cibuľu a cesnak nasekáme na drobno, papriku pokrájame na maličké kocky. Ak použijeme čerstvé čili papričky, tiež posekáme.
  2. Na rozpálenú panvicu dáme 2 lyžice oleja a pridáme zomleté mäso, rýchlym pohybom ho rozprestrieme do rovnomernej vrstvy a nevšímame si ho 2 až 3 minúty. Až po tomto čase začneme mäso premiešavať a opekať. Tento spôsob sa mi osvedčil vždy pri potrebe rýchleho zatiahnutia/opečenia kúskov mäsa alebo mletého mäsa. Znížime tým riziko, že mäso sa začne skôr dusiť, než opekať. Za tých pár minút sa spodná vrstva vložená na horúci tuk zatiahne a vrchná sa dostatočne ohreje na to, aby pri premiešaní celý obsah opätovne neschladol. Čím hrubšia vrstva, tým dlhšie nechávame mäso ležať bez miešania. Samozrejme, vrstva nesmie byť príliš hrubá, radšej treba mäso dávkovať postupne.
  3. Mäso po premiešaní oprážame dohneda 5-8 minút. Odložíme bokom.
  4. Vo woku resp. panvici zohrejeme 2 lyžice oleja, pridáme 1 kopcovitú lyžicu paradajkového pretlaku a pár minút pozvoľna pražíme. Potom pridáme všetky koreniny a bylinky, soľ, Worchester, ocot, cibuľu, cesnak a papriku. Popražíme, prikryjeme a podusíme 5 minút.
  5. Nakoniec zmiešame s mäsom, a ak je zmes suchá, pridáme cca 2 polievkové lyžice vývaru alebo vody. Spolu povaríme 5 minút, dochutíme a vypneme. Výsledná zmes má byť vlhká, nie však mokrá s prítomnosťou tekutiny. Chuť by mala byť výraznejšia, nakoľko tej náplne v pirohu nie je veľa. Necháme úplne vychladnúť.
  6. Suroviny na cesto zmiešame a krátko vypracujeme na mäkké, nie však riedke cesto, hustotu regulujeme vodou (záleží na použitej múke). Ja som skombinovala klasickú múku s celozrnnou špaldovou, samozrejme môžete použiť tak ako v originálnych receptoch na empanadas, len bielu hladkú múku. Cesto odložíme aspoň na 30 minút do chladu. Potom ho rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku cca 2-3mm, vykrajujeme vykrajovátkom na pirohy alebo pohárom kolieska, na ktoré rozdelíme náplň. Ja som mala priemer pohára 8cm, keby som mala čím, robila by som aj väčšie, nech sú pirohy poriadne mäsité. Takto mi vyšlo 30 ks, v každom asi 1 kopcovitá lyžička náplne.
  7. Kolieska preložíme na polovicu, okraje stlačením uzavrieme a spoj ešte spevníme vidličkou. Poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, popicháme trochu vidličkou a ponatierame rozšľahaným vajíčkom. Dáme piecť na 200 stupňov asi na 15-20min.
  8. Empanadas sa môžu vyprážať aj vo fritéze, pečené v rúre sú trochu suchšie. Nám to neprekážalo, podávala som ich s majonézou rozmiešanou s domácou čili omáčkou (neštipľavomilovia môžu skombinovať majonézu napr.s kečupom). Výborný druhý chod k sýtej polievke alebo ku gulášu.