Bezlepkový egrešový koláč

Egrešový koláč bez lepku

Autor receptu: novalim

V sezóne ovocia si človek nevie vybrať, čo skôr – či variť lekvár, zavárať, alebo piecť. Ak volíte tretiu alternatívu, potom ste na správnom mieste. Máme totižto pre vás návod na veľmi jednoduchý egrešový koláč bez lepku. A rovno dva spôsoby, ako si ho pripraviť. Vysúšajte ho ešte dnes!

8-10
porcií
30 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Postup

  1. Všetky prísady na cesto zmiešame dokopy a vypracujeme hladké cesto. Zabalíme ho do potravinárskej fólie a necháme ho aspoň pol hodinu odpočinúť v chladničke. Pre zjednodušenie práce môžeme použiť aj hotové linecké cesto bez lepku NOVALIM.
  2. Potom cesto vyberieme, vyvaľkáme na ľahko pomúčenej doske na hrúbku asi pol centimetra a vystelieme ním okrúhlu formu na koláč s priemerom 20-23 cm.
  3. Uhladíme okraje, popicháme vidličkou dno a dáme piecť do rozohriatej rúry na 180 stupňov na 15-20 minút, kým sa cesto nesfarbí do bledohneda. Prípadne môžeme piecť metódou slepého pečenia (na cesto dáme kruh vystrihnutý z papiera na pečenie a zaťažíme ho rovnomerne napríklad ryžou), pečieme najprv 15 minút so záťažou, potom ryžu a papier odstránime a dopekáme ešte do zlatohneda asi 6-8 minút. Pri metóde slepého pečenia docielime krajšiu tartaletku.
  4. Na plnku dáme všetky prísady okrem škorbu do kastróla a krátko povaríme. Škrob rozmiešame spolu s jednou lyžicou vody, vlejeme ho do vriacej egrešovej zmesi a krátko povaríme, kým nám nevznikne pudingové konzistencia. Nalejeme ju do upečeného cesta a necháme vychladnúť. Egrešový koláč bez lepku servírujeme pokrájaný, ozdobený šľahačkou alebo s kopčekom vanilkovej zmrzliny.