Egrešový sirup

Egrešové metamorfózy - a čo so šupkami? (fotorecept)

Autor receptu: arachnea

V minulom recepte Egrešových metamorfóz som Vám opisovala, ako som robila egrešový rôsol. Niektorí si recept upravili a neodšťavovali, ale po uvarení pasírovali, niektorí rovno namietali, že je škoda vyhodiť šupky. To je pravda, ani ja som šupky nevyhodila, ale... no veď pozrite sami :-)

10
porcií
60 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Naoberáme si egreše, dávame si pozor... pichajú.
  2. Na mlynčeku odšťavíme... teraz nás nezaujíma šťava, ale ten zvyšok - šupky. Zo šťavy sme si minule robili egrešový rôsol.
  3. Šupky dáme do väčšej nádoby a zalejeme vodou. Necháme stáť do druhého dňa.
  4. Precedíme, najskôr cez väčšie sito, potom cez jemné, aby nám ostala krásna číra tekutina.
  5. Pridáme cukor, podľa potreby. Na sirup som potrebovala celé kilo cukru.
  6. Uvaríme, nalejeme do fliaš a po vychladnutí dáme do chladničky. Ja som nesterilizovala, cez víkend som mala vnúčatá, vedela som, že sa sirup vypije.
  7. Deťom veľmi chutil. Robili si long drinky do zaváracích 7 decových pohárov. Výborné boli s mrazenými jahodami a nakrájanými citrónmi.