Ebemekmeği çorbası - polievka z pastierskej kapsičky (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Ked som pred rokmi prvýkrát ochutnala u svokry tuto polievku,mi velmi zachutila ;-) takže som si hned pýtala aj recept.Všetko mi bolo jasné,kedže mi manžel tak trocha tlmočil,no až nato zelené,čo v polievke pláva -vraj "ebemekmeği"...No kedže som nevedela ani KUK po turecky a oni mi to nevedeli vysvetlit,vyšli sme na dvor a ukázala mi tú rastlinku "ebemekmeği" čo bola na moje prekvapenie "kapsička pastierska" :-) z ktorej sa u nás robí čaj,tinktúra atd.No a odvtedy ju varím každý rok ;-)

30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Kapsičku pastiersku pozná istotne veľa z vás,no možno niektorý ju poznajú len po niektorom z jej ľudových názvov.Aj "ebemekmeği" je jeden z jej ľudových názvov v Turecku a znamená v preklade "chlieb mojej babky" :-) Kedže moju fotku prijať nechcelo,tak sem dávam jednu z internetu.
  2. Použijeme do polievky len jej listy,takže je lepšie ísť na zber pred kvitnutím,vtedy sú lístočky ešte jemnučké a čerstvé.Niektorá má velmi málo lístočkov :-( len samé kvety,takže musíte hľadat.Na trocha vlhších miestach jej narastie naozaj veľa krásnych mladých zelených listov ;-) a niekedy sú fakt obdivuhodne velké :-O...no,musíte natrafiť..
  3. Lístočky poobtrháme,umyjeme a pokrájame na drobno..
  4. V hrnci na troche oleja si usmažíme cibulu,pridáme mletú červenú papriku,a následne pridáme mäso,osolíme a zakryté asi 10minut podusíme.Presne tak isto,ako ked robíme perkelt či paprikáš.Do tejto polievky ide mäso len pre chut,takže stačia 2-3 chrbty,alebo 1 velké stehno atd.Môžte dat ktorékolvek..:-)
  5. Už podusené mäso zalejeme 2L vody,osolíme a pridáme listy kapsičky..
  6. Ked už sa nám polievka začala varit-vrieť,pridáme 1,5 dcl bulgur a 1 kopcovitú PL salça-to je husté paradajkové pyré,ale môžte dat aj obyčajný pretlak,ale je možné,že ztoho treba viac.Ak treba,polievku ešte osolíme a necháme takto variť 30 minut.
  7. Kapsička a bulgur dajú polievke neobyčajnú,ale naozaj skvelú chuť ;-) Nebojte sa ju vyskúšať!!! Prajem dobrú chuť ;-D
  8. Takto vyzerajú lístočky kapsičky ešte pred kvitnutím...zbiera sa tak,že tesne pod listami pri zemi odrežete súbor listov od koreňa nožíkom. :-)