Džem z ružových lupeňov s levanduľou fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 13. júla 2013

Minulý rok som chcela robiť tento vynikajúci džem, ale som nemala nikdy dostatočné množstvo lupeňov červených ruží..tento rok im dažde pomohli, krásne sa rozrástli Zobraziť celý popisMinulý rok som chcela robiť tento vynikajúci džem, ale som nemala nikdy dostatočné množstvo lupeňov červených ruží..tento rok im dažde pomohli, krásne sa rozrástli a teda prečo by som neurobila aj niečo nezvyčajné a chutné...ruže nesmú byť chemicky ošetrené a mali by byť voňavé..

10 minút
príprava
12 minút
tepelná úprava

Suroviny

80 g
10 ks
3 ks
300 g
1,5 dl
1




Postup

  1. 1

    V prvom rade musia byť ruže riadne rozkvitnuté,aby už voňali..

    Džem z ružových lupeňov s levanduľou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ruže som obrala, uložila do misy a pripravila na odstránenie bielej časti z konca lupeňa...to preto, lebo práve táto časť ruže je horká...nožnicami treba odstrihnúť...práve táto časť varenia džemu je zdĺhavá, inak je to za chvíľku uvarené...( ti je tá časť ruže, ktorou je lupeň prichytený o stred)

    Džem z ružových lupeňov s levanduľou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    po odstránení bielych častí, som ruže prebrala, či nie sú niekde vadné..

    Džem z ružových lupeňov s levanduľou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    pripravila som si aj levanduľové kvety..

    Džem z ružových lupeňov s levanduľou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    zo stoniek som stiahla iba kvety...stonka sa nepoužije..

    Džem z ružových lupeňov s levanduľou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    zobrala som si zo stromu 3 jabĺčka...tento rok nemám iba ozaj na ochutnanie letné jabĺčka...ošúpala som ich a pokrájala na drobné kocky..

    Džem z ružových lupeňov s levanduľou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    do rajnice som dala pokrájané jabĺčka,300g, cukru a šťavu z 1 citrónu...dala som na sporák povariť..

    Džem z ružových lupeňov s levanduľou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    dleho sa nevaria, asi 7 min. potom som ich rozmixovala...

    Džem z ružových lupeňov s levanduľou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    do rozmixovaných jabĺčok som pridala poriadne umyté, odkvapkané lupene ruží..od začiatku varenia som počítala 12 minút a ruže boli uvarené...keď chcete, môžte si ich úplne rozmixovať a iba potom pridať levanduľové kvety, tie stačí iba dať do vriaceho džemu a dosť..ja som džem dala do mixéra len na chvíľočku, mne sa páči, keď mám na chlebíku ružové lupene...takže všetko nemixujem...pridala som levanduľu a už aj som vypla sporák...

    Džem z ružových lupeňov s levanduľou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ešte horúci džem som naplnila do čistých pohárikov a otočila hore dnom...džem má prekrásnu farbu a chuť, akoby som voňala ruže..

    Džem z ružových lupeňov s levanduľou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ...bola som v Bulharsku na dovolenke a tam som pila likér z lupeňov ruží...od vtedy stále robím aj džem...má presne takú chuť, ako ten likér...dobrú chuť..

    Džem z ružových lupeňov s levanduľou (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

sracz
... ja som tento Tvoj poetický rcp, milá @izabella929 nazval: "Jemnosť ženských rúk a neha milujúceho srdca"! Bodaj by všetci ľudia sa medzi sebou rozprávali "veršami" tohoto rcp!!!
havino
naozaj odpadnem Izka, prvý krát vidím, prvý krát počujem o takom džeme a to mladá nie som, no ja veru ukladám do kolonky Izabelka, nech sa potom nekutrem v KK a nehladám, človek sa ozaj učí celý život, krásna farba, krásne vyzerá...vidím, že to máš ťahavú ružu, mám aj ja, ale ružovú ...
izabella929
@sracz...nu ž tvoja hugácskám sa pokazila dnes rúra na pečenie a tak som nevedela ., čo s rukami, tak som tento recept už dávno odkladala, dnes som to od zlosti všetko zvládla.-)))ďakujem ti veľmi pekne, vystihol si podstatu môjho diela...)s láskou a oddanosťou k mojim ružiam...inak aj tak by zajtra lupene odpadli do trávy...ďakujem za milé slová, ktoré ma fakt dojali až k slzám...
elixir
Tak ruže by som veru vyskúšala :) Pekný receptík ;)
danda3
Milá Izka, vždy ma prekvapíš niečím novým, krásny recept, škoda, že nemám nič na jeho uvarenie, tak si len môžem predstavovať jeho chuť.♥
havino
ja som už aj medzi časom poslala polovičku tod k susedovie na lupene a lupene nikde už, opadané vraj, idem radšej rezance robiť, prisám fakt bola by som ho ešte dnes robila ...
ubka
a ja by som ho ani nejedla, mne sa tak páči, že by som sa naň iba pozerala a voňala . Pani Izabela blahoželám Vám k trpezlivosti a vynaliezavosti:-)
lusinkab
No Izabelka nemohla si tento recept pridat pred tyzdnom :-( moja pani domaca strihala svoj ruzovy zahon v zahrade a vsetky ruze vyhadzovalo :-( hned by som ich zobrala a pustila so do toho :-( no co uz ale chvalim ta chut musi byt neskutocna,ukladam do mojho specialneho priecinku (ked raz budu deti :-)))) )
sovka62
Nevídané, nepočuté, ale veľmi zaujímavé. Ruže odkvitli, levanduľu sme kvôli rekonštrukcii chalupy skoro úplne zlikvidovali. Ale na budúci rok príde ten čas, vyskúšam, neviem si predstaviť tú vôňu a chuť.
izabella929
@sovka62...ani nevieš, ako sa teším, že ťa tu vidím...) ráno som sa prebudila a zamyslela, ja som tú našu sovku, už dávno na Vareche nevidela...nie je chorá? musím dnes popozerať, kedy si tu bola...no veľmi sa teším, že si tu a v poriadku.-))))najlepšie sú, keď sa práve úplne otvoria a cítiť ich krásnu vôňu...vtedy treba zobrať lupene...a rýchlo spracovať...varenie trvá iba 12 min...sú tam jablčka, takže je to hotové hneď a jedna dávka je iba z 300g. cukru...prajem ti Evka prekrásny víkend a hodne zdravia,.)))
izabella929
@lusinkab..veru som mala v pláne minulý týždeň, len ruží bolo málo...ale veď ruže kvitnú až do mrazov/aspoň tie moje ano/ dá sa urobiť, ale isto neoľutuješ...pri jedení, budeš cíťiť to, čo cítiš, keď ruže voniaš...nádherná chuť a slastný pocit...)))ďakujem pekne za komentár,)
mariamka
to som este v zivote nepocula, ruzovy olej hej ale dzem ,, asi by mi ich bolo luto varit,, mam taky citovy vztah k ruziam :)) Izabelka vy ste tu progres v kazdom smere,, mame sa co ucit :))
mesiar50
Izabelka si neskutočne šikovná a kreatívna gazdinka a kuchárka.
kimlo
Dá sa to použiť aspoň do palaciniek? Lebo by som bol nerád keby z nich razila kolínska...
izabella929
@kimlo , pokojne to môžeš úpožiť aj do palaciniek...vôbec to necíťiť kolínskou, naopak, veľmi príjemná chuť...levanduľa sa nevarí, takže ju tam vôbec nie je cítiť...mne môžeš veriť, ja nemám záujem klamať tu nikoho...inak vďaka, že si ku mne nakukol.-)))
afataga
no to je neuveritelne, co ty vymyslis, mozem si to natriet za usi ako parfem? :-)
stacy77777
veru Izka, aj mňa by zaujímalo, ako to chutí...., krásna, zaujímavá novinka
manya
80g ružových lupeňov je asi pekné množstvo, veľa mám len sýto ružových, práve sú v zenite, pestujem tak, že každý krík je iný, od bielej až po tmavo bordovú. Tvoj džem je zaujímavý, žeby sme spojili sily so susedkami?
tinca
@Izabella929 ešte som to nepočula.Len jednu radu pre akékoľvek džemy, ktoré nesterilizujeme hore dnom majú byť obrátené iba 30 minút a potom ich treba otočiť späť, aby vzniklo vákuum. /to vieš ja bývalá konzervárka trošku šprtnem./Rada by som ho ochutnala:)
akeber
fíha! to je ale parááááda, chcela by som ochutnať...už je v kk vyskúšam :-)
frezia
Velmi zaujimavy recept,este som take nieco nikdy nejedla,ruza je moja najoblubenejsia kvetina,mozno niekedy vyskusam.
marikafil
Jedla som v Turecku, bol famózny. Ale čo, keď ja mám najradšej žlté kvety a tak aj ruže pestujem žlté... že by som niekam vysadila tmavočervenú??? problém je s miestom, lebo záhradka je ozaj malá. skúsim pošpekulovať, pre istotu ukladám do KK:-)
izabella929
Veľmi pekne ďakujem všetkým, ktorý ste mi prispeli komentárom a je mi milé, že sa vám recept páči.-)
starkamajka
Izabelka,zaujímavý recept.Ešte som o takomto nepočula,skúsim ho vyskúšať.Ruže mám,levanduľu tiež,len kúpiť jablká. Dám vedieť,lebo viem,že Tvoje rp sú dobré.Príjemnú nedeľu.
izabella929
@starkamajka....keby niečo nebolo dobré, neopovážim sa to dať všetkým do pozornosti...určite budeš chváliť...mám rada lekváre a džemy, ktoré zaujmú, nie sú fádne...kto ich ochutná, pozastaví sa, čo v tom je? vždy do mojich zaváranín prepašujem niečo,čo ich urobí inakými od bežného lekváru...Prajem aj tebe krásny zbytok nedele , nech sa vydarí a poteší dušičku aj chuťové poháriky.-))) Vďaka za komentár.-)
izabella929
Ospravedlňujem sa milovníkom ruží za tento recept...ja som tiež milovníčka ruží a viem, že keď sa ruža úplne roztvorí a dá sa vychutnať z nej nádherná vôňa , na druhý deň lupienky opadnú...zbieram iba teké lupienky ruží..preto pestujem tento druh ťahavej ruže, pretože potrebné mňožstvo lupeňov na džem viem dosiahnúť iba u tejto ruže..
mesiar50
Milà Izabelka,srdečne ti ďakujem za excelentný recept.Džem som robil síce z menej lupienkov ako ty,ale stálo to za to.!
Pekne ťa pozdravujem z nl.


izabella929
@mesiar50 , som nesmierne šťastná, že si našiel odvahu pozabávať sa s lupeňami červených ruží...je to nie len krása, ale tá vôňa je neskutočná...veľmi pekne ďakujem za vyskúšanie receptu a verím, že si pochutnáte..)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia