Džem z čiernych a červených ríbezlí (fotorecept)

Autor receptu: babkamt

Toto bude moje prvé tohoročné zaváranie. Odignorovala som čerešne aj jahody. No ríbezľový lekvár na vianočné pečivo musí byť:-)

Postup

  1. Odvážené červené ríbezle, tých bolo 600 g a 400 g čiernych ríbezlí / ostatné sú na koreni, nechcelo sa mi už oberať/, som umyla, odstopkovala pomocou vidličky.
  2. Dala som ich variť spolu so 150 ml vody. Zatiaľ, kým sa varili, som si odvážila kilo červených ríbezlí, umyla som ich a odstopkovala.
  3. Varila som ich asi 15 - 20 minút, kým som si nepripravila druhú dávku. Uvarené som prepasírovala.
  4. Prepasírované som preložila do čistého hrnca a chvíľu som ich povarila. Do vriaceho som po malých dávkach, aby som neprerušila var, pridávala po častiach cukor. Varila som, kým sa mi nevytvorila cestička po vareche. Hustotu som skúšala aj na tanieriku.
  5. Horúcim som naplnila som pripravené poháre. Vyšli mi 3 trojdecové od horčice.
  6. Zatvorené poháre som na 5 minút otočila hore dnom.
  7. Pripravila som si druhú dávku. Táto bude len z červených ríbezlí.
  8. Tento džem buje svetlejší. Dá sa to porovnať s obrázkom číslo 4.
  9. Tu je tanierik, na ktorom som skúšala hustotu. Ten vľavo je aj s čiernymi ríbezľami, je tmavší ako na pravo.
  10. Samozrejme, že som ho musela ochutnať:-)
  11. Už stačí len označiť štítkom a šup s fľaškami do komory.