Džatky

Džatky s tvarohom (fotorecept)

Autor receptu: helena10

Výborné jedlo môjho detstva.

3-4
porcie

Suroviny

Postup

  1. Uvedené množstvo je približne na 3 - 4 porcie. Očistené zemiaky nakrájam na kocky a uvarím v osolenej vode. Keď sú uvarené, pridám do nich hladkú múku (niekedy mix s polohrubou), zemiaky necedím. Nechám prikryté asi 10 minút postáť už bez varenia.
  2. Potom vodu scedím (trošku vody zo zemiakov si nechám v v hrnčeku do rezervy), zemiaky riadne popučím a premiešam s múkou. Cesto nemá byť ani príliš riedke (vtedy pridávam ešte múku), ani príliš tuhé (pridám trošku scedej vody zo zemiakov). Musia sa z neho dať na dlani dobre šuľkať džatky - guľky. Naše mamy to všetko vedeli od oka a vždy sa im džatky perfektne vydarili. Ruky si pred šuľkaním trochu potriem olejom.
  3. Urobené džatky posypem riadne hrudkovým tvarohom, lebo tak máme radi. Polejem roztopeným maslom, ktoré som pražila spolu s jarnou cibuľkou alebo cibuľou. K tomu pijeme sladké alebo kyslé mlieko. Každý podľa vlastnej chuti.