Fašírka

Dvojmäsová sekaná s hubami po našom (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Našťastie mám od mojich agentov, čerstvé podrobné informácie o „hubovej situácii“ na SVK.* Vďaka nim som si spomenul na hlášku Helenky Růžičkovej, B. P.: Donášet se nesmí, ale hlásit se to musí! Ako aj na hádanku zo 60-70. rokov: Žalobaba na 4 písmená = PSVB; preto slovné pomenovanie agentov. Fašírky, sekané, klopsy, čevabčiči i kozácke bitky, máme vo veľkej obľube, preto dnes inovácia podľa mojeho kumštu. Doplnil som ju podľa seba s tým, čo je aj škoda „virucic“, alias vyhodiť. Veď vyskúšajte!

6-8
porcií
30 minút
príprava
160 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Nástupná prehliadka potrebných ingrediencií.
  2. Cibuľu som postrúhal priamo do príslušného hrnca a zalial olejom.
  3. Podusil na priehľadno a zasypal pokrájanými hubami (mal som criminy a portobello 0,5:0,5), okorenil KL soli a ML čerstvo mletého čierneho korenia. Komplet som priebežne podlieval vlažným hovädzím vývarom. Nechal som ho vychladnúť.
  4. Dve väčšie trojdňové žemle som pokrájal na kocky a uložené v miske, zalial mliekom. Do väčšieho „vajndlingu” som uložil mleté mäsá, pokrájané stonky zeleru, veľkú zelenú papriku, KL soli a „vbuchol” dve celé vajíčka.
  5. Očistené strúčiky cesnaku som pretlačil do ochladených dusených húb, zmiešal a nechal ďalej „odpočívať”.
  6. Do „vajndlingu” som pridal aj vyžmýkané kúsky žemlí, dve postrúhané 105-gramové údené pareničky a tri kopcovité PL postrúhaného parmezánu (druh syrov si môžete samozrejme zvoliť podľa vlastných chutí a možností, alebo doplniť aj kúskami riccoty), KL soli a ML čerstvo mletého čierneho korenia. Zostavu som zalial „škatuľkou” šľahačkovej smotany, zľahka premiešal a vmiešal aj udusené vychladnuté huby.
  7. Do elektrickej rúry, vyhriatej na 180 ºC (350 ºF) som vložil tukom vystriekaný pekáč s „bochníkom” budúcej sekanej, ktorú som piekol 150 minút a
  8. po kontrole ešte ďalších 12. Každá (ý), prosím, podľa vlastných interných podmienok.
  9. Vy môžete podávať s bársčím, ale prvé dva odkrojené kúsky sme my (teda ja s mojou) opáčili iba tak, bez ničoho! Šmakovali! Poznámka pre vytrvalcov v cieli receptu: občas bochník sekanej upečiem aj s glazúrou, vymiešanou z po 3 PL pikantnejšieho kečupu, marhuľového (po košicky barackového) lekváru a plnotučnej „Liptov” horčice, ktorú na povrch natieram asi 15 minút pred jeho dopečením. Nie je to zlé! … ale veď skúste, kritiku znesiem a z konštruktívnej sa poučím!
  10. Kvalitu rastúcich, ale ešte stale zelených pomarančov, pravidelne kontroluje náš občasný hosť, väčší Geko.