Dvojfarebný bábovkoláč

Autor receptu: kukulienka71

Tento recept som stvorila úplne sama, v obchode som videla takýto koláč a chcela som ho už dlhšie vyskúšať.

8
porcií
75 minút
príprava
30-35 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Vo vlažnom mlieku rozmiešame 1 ČL cukru a pridáme rozdrobené droždie,necháme napučať. K hladkej múke primiešame zvyšný cukor,soľ,citrónovú šťavu,roztopené(nie horúce) maslo a prilejeme vykysnutý kvások.Dôkladne premiešame,aby sa všetko pekne spojilo.Asi polovicu cesta odoberieme a prifarbíme kakaom.Obe cestá zvlášť vypracujeme na pekné bochníčky a necháme na teplom mieste asi hodinu kysnúť.
  2. Vykysnuté biele cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske do tvaru obdlžnika a asi na hrúbku 0,5cm. Aj kakaové cesto rozvaľkáme tak isto a valčekom prenesieme na biele cesto.
  3. Rúru na pečenie si predhrejeme na180°C.Cestá začneme stáčať do rolády z kratšej strany obdlžnika,aby bol koláč vyšší a zmestil sa na plech vystlaný papierom na pečenie. Mne sa zmestil aj tak len našikmo:-) Vrch netreba potierať. Koláč ešte necháme asi 15min.kysnúť,zatiaľ sa rúra vyhreje na správnu teplotu.
  4. Pečieme zhruba 30-35min,ja som v polovici pečenia zvýšila teplotu na 200°C,lebo sa mi zdalo,že sa pečie slabo. Keď je kôrka už pekná tmavá,rúru vypneme. Koláč krájame až po vychladnutí.Hodí sa najmä na raňajky k mlieku a kávičke.Dobrú chuť!