Dvojfarebné rohlíčky z cesta na Conchas (fotorecept)

Autor receptu: medovnicek

Na jednom ruskom webe som objavila rohlíčky, ktoré sa mi veľmi zapáčili. Ešte mi z ruštiny niečo ostalo v pamäti, takže som sa dočítala, že sú z cesta ako na Conchas. Hneď sa mi vybavilo, že recept na tieto mušličky som videla aj tu na Vareche. Vošla som do svojich obľúbených receptov a objavila som tam dokonca dva od @Lubisthemple. Kysnuté cesto som si trocha upravila podľa seba.

14
porcií

Suroviny

Postup

  1. Najskôr si pripravíme povrchovú hnedú hmotu, pretože musí dobre vychladnúť. Do misky dáme práškový cukor, múku a maslo.
  2. Dobre vypracujeme
  3. Pridáme kakao, tak cca 1 PL.
  4. Vypracovanú zmes zabalíme do potravinovej fólie a uložíme do chladničky.
  5. Do misy nasypeme múku, vyhĺbime jamku, nasypeme cukor, rozdrobíme droždie a nalejeme časť z vlažného mlieka. Necháme vzísť kvások.
  6. Potom pridáme ostatné suroviny do cesta (mlieko pridávame postupne, aby sme ho nedali ani málo a ani veľa) a vypracujeme hladké cesto, ktoré sa nelepí na steny misy, ktoré dáme prikryté kysnúť na teplé miesto, približne na jednu hodinu. Počas kysnutia aspoň dva krát premiesime, aby sa prevzdušnilo.
  7. Dobre vy kysnuté cesto rozdelíme na 14 rovnakých častí - jedna mala okolo 90 g. Z každej časti vytvarujeme guľôčku.
  8. Postupne každú vyvaľkáme do oválu, pričom jedna strana oválu by mala byť o niečo širšia.
  9. Z povrchovej hmoty, ktorú sme chvíľku pred tým ako vykyslo cesto, vybrali z chladničky, vypracujeme tiež rovnaký počet guľôčok - teda 14.
  10. Hnedé guľôčky nanesieme na ovál z kysnutého cesta, pričom necháme na širšom okraji cca 2 cm okraj len z kysnutého cesta.
  11. ľavý a pravý okraj oválu trošku zrolujeme a dole spojíme - ako viď na obrázku
  12. Takto pripravený ovál pretočíme na druhú stranu, na širší okraj - tam, kde sme nedávali povrchové hnedé cesto, dáme prúžok banánu
  13. A začíname rolovať
  14. Od širšieho okraju k užšiemu, spojenému
  15. Zrolované rohlíčky ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Nožíkom môžeme na hnedej hmote môžeme narezať mriežky - zabudla som vyfotiť. Okraje potrieme vajíčkom a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 C - cca 25 minút - ale tá doba je len orientačná.
  16. Vlastne už len pre efekt som niektoré stredy pocukrovala.
  17. A čo dodať na záver. Cesto bolo tvárne, vôbec som ho pri tvarovaní nemusela podsýpať múkou, moja obava, že či ako plnka ten banán bude nevýrazný sa nepotvrdila, syn dokonca tvrdil, že by nepoznal, že to je banán, myslel si, že sú tam jabĺčka. Podľa mňa je to chutné pečivo, ktoré určite upečiem ešte aj v budúcnosti.