Dvojfarebné prepletané kakaové slimáčiky - moje prvé briošky (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Dostali sme chuť na sladké, rozmýšľala som, čím prekvapím mojich maškrtníkov. Vymyslela som si slimáčiky, ale dvojfarebné. Spravila som kysnuté lístkové cesto na briošky, suroviny som rozdelila na polovicu a do jednej časti som dala kakao. Po vykysnutí cesta som vytvarovala valce, pokrájala som ich na dieliky a ušúľala som rovnako dlhé šúľky, posplietala som do vrkočov jeden kakaový a nezafarbený šúľok. Vrkoče som stočila do slimáčikov a upiekla. Ešte za tepla sa po nich len tak zaprášilo.

12 ks - jeden plech
porcií
90 minút
príprava
10 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravila som si dve misy, do ktorých som preosiala múku a do jednej z nich som preosiala aj kakao na kakaové cesto.
  2. Do oboch mís s múkou som pridala rovnaké množstvo cukru a štipku soli.
  3. Múku s kakaom a štipkou soli som premiešala a do každej misy s múkou, soľou a cukrom som pridala 1 žlĺtok.
  4. Tu sa chystalo nezafarbené cesto, do oboch múk som vyhĺbila jamku a namrvila droždie.
  5. Droždie som namrvila aj do múky s kakaom.
  6. Pridala som na droždie 1 CL kryštálového cukru, dalej som nefotila každé cesto zvlášť, lebo postup je identický.
  7. Priliala som vlažné mlieko k droždiu a k múke som pridala pokrájaný tuk. Ja som mala doma Heliu, je na Vašom rozhodutí, či pridáte Heru alebo maslo.
  8. Ked kvások vykysol, všetko som dôkladne spracovala na hladké, pružné a polotuhé cesto.
  9. Prikryté čistou utierkou som každé cesto jemne pomúčené nechala na teple vykysnúť do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu.
  10. Potom som každé cesto ešte v mise dobre prepracovala a na ľahko pomúčenej doske som z nich vytvarovala valec. Múky treba naozaj len veľmi málo, cesto sa nelepí a dobre sa s ním pracuje.
  11. Cesto bez ďalšieho kysnutia som pokrájala približne na rovnaké dieliky a hneď som s ním pokračovala v práci.
  12. Z jednotlivých dielikov som na doske dlaňami ušúľala asi rovnako dlhé šúľky.
  13. Vzala som jeden nezafarbený a jeden kakaový šúľok, ktorý som na jednom konci spojila stlačením a uplietla som jednoduchý dvojfarebný vrkoč.
  14. Vždy jeden vrkoč som stočila do slimáčika podľa môjho receptu z 11. mája 2011 na celozrnné slimáky, kde je podrobný postup http://varecha.pravda.sk/recepty/grahamovo-razne-celozrnne-slimaky-fotorecept/17066-recept.html. Avšak nasledujúci postup je rýchlejší a jednoduchší. Jeden koniec vrkoča som uchopila do štipky vytvorenej z palca, ukazováka a prostredníka ľavej ruky a celý vrkoč som obtočila pravou rukou okolo tejto štipky , druhý koniec vrkoča som zasunula pod slimáčika. Dúfam, že som to vysvetlila zrozumiteľne, nemohla som to odfotiť, lebo som pracovala sama. Hotové slimáčiky som poukladala na plech s teflonovou foliou a vložila som ich do studenej trúby.
  15. Trúbu som nastavila na 180 stupňov a ako sa zahrievala na uvedenú teplotu, slimáčiky počas týchto 10 minút krásne nakysli. Po týchto 10-tich minútach som nakysnuté slimáčiky na chvíľku vybrala z trúby, potrela som ich 2x odloženými bielkami a na každý som dala 1 CL kryštálového cukru.
  16. Potom som ich znovu vložila do trúby, ktorá už bola vyhriata na 180 stupňov C a piekla som ich celkom len 10 minút. Upečené slimáčiky som dala vychladnúť na dosku. Je to síce neobvyklý postup kysnutia a pečenia, ale veľmi šikovný a rýchly.
  17. Toto som stihla zachrániť na fotografovanie, ostatné rýchlo zmizlo ešte teplé, boli také dobré a prudko jedlé, že sa ani nečudujem. Postup nie je vôbec zložitý, len som ho podrobne rozpísala.
  18. Jeden slimáčik som rozlomila, cesto je ľahučké, nadýchané a krásne nalístkovalo. Sú to moje prvé briošky, isto nie posledné, čoskoro robím znovu. Z tejto dávky mi vyšlo 12 veľkých kusov, ponúkla som aj mladého suseda a jeho priateľku, tiež im veľmi chutili. Veľmi ma to tešilo, lebo je to môj nový vlastný recept a vydaril sa.