Dvojfarebné prepletané kakaové slimáčiky - moje prvé briošky fotorecept

pusta - fotkapusta, 30. augusta 2012
Dvojfarebné prepletané kakaové slimáčiky - moje prvé briošky (fotorecept)
Foto: pusta

Dostali sme chuť na sladké, rozmýšľala som, čím prekvapím mojich maškrtníkov. Vymyslela som si slimáčiky, ale dvojfarebné. Spravila som kysnuté lístkové cesto na briošky, suroviny som rozdelila na polovicu a do jednej časti som dala kakao. Po vykysnutí cesta som vytvarovala valce, pokrájala som ich na dieliky a ušúľala som rovnako dlhé šúľky, posplietala som do vrkočov jeden kakaový a nezafarbený šúľok. Vrkoče som stočila do slimáčikov a upiekla. Ešte za tepla sa po nich len tak zaprášilo.

12 ks - jeden plech
porcií
90 minút
príprava
10 minút
na 180 °C

Suroviny

bezfarebné cesto:
13 PL kopcom
3 PL kopcom
1 štipka
75 g /Hera/maslo
1 ks
1 CL
125 ml vlažné
11 g čerstvé
kakaové cesto:
13 PL kopcom
3 PL kopcom
1 štipka
75 g /Hera/maslo
1 ks
1 CL
125 ml vlažné
11 g čerstvé
1 PL kopcom preosiate
2 ks na potretie slimáčikov
 na posypanie slimáčikov

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravila som si dve misy, do ktorých som preosiala múku a do jednej z nich som preosiala aj kakao na kakaové cesto.

    Dvojfarebné prepletané kakaové slimáčiky - moje prvé briošky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do oboch mís s múkou som pridala rovnaké množstvo cukru a štipku soli.

    Dvojfarebné prepletané kakaové slimáčiky - moje prvé briošky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Múku s kakaom a štipkou soli som premiešala a do každej misy s múkou, soľou a cukrom som pridala 1 žlĺtok.

    Dvojfarebné prepletané kakaové slimáčiky - moje prvé briošky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Tu sa chystalo nezafarbené cesto, do oboch múk som vyhĺbila jamku a namrvila droždie.

    Dvojfarebné prepletané kakaové slimáčiky - moje prvé briošky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Droždie som namrvila aj do múky s kakaom.

    Dvojfarebné prepletané kakaové slimáčiky - moje prvé briošky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pridala som na droždie 1 CL kryštálového cukru, dalej som nefotila každé cesto zvlášť, lebo postup je identický.

    Dvojfarebné prepletané kakaové slimáčiky - moje prvé briošky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Priliala som vlažné mlieko k droždiu a k múke som pridala pokrájaný tuk. Ja som mala doma Heliu, je na Vašom rozhodutí, či pridáte Heru alebo maslo.

    Dvojfarebné prepletané kakaové slimáčiky - moje prvé briošky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Ked kvások vykysol, všetko som dôkladne spracovala na hladké, pružné a polotuhé cesto.

    Dvojfarebné prepletané kakaové slimáčiky - moje prvé briošky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Prikryté čistou utierkou som každé cesto jemne pomúčené nechala na teple vykysnúť do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu.

    Dvojfarebné prepletané kakaové slimáčiky - moje prvé briošky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Potom som každé cesto ešte v mise dobre prepracovala a na ľahko pomúčenej doske som z nich vytvarovala valec. Múky treba naozaj len veľmi málo, cesto sa nelepí a dobre sa s ním pracuje.

    Dvojfarebné prepletané kakaové slimáčiky - moje prvé briošky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Cesto bez ďalšieho kysnutia som pokrájala približne na rovnaké dieliky a hneď som s ním pokračovala v práci.

    Dvojfarebné prepletané kakaové slimáčiky - moje prvé briošky (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Z jednotlivých dielikov som na doske dlaňami ušúľala asi rovnako dlhé šúľky.

    Dvojfarebné prepletané kakaové slimáčiky - moje prvé briošky (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Vzala som jeden nezafarbený a jeden kakaový šúľok, ktorý som na jednom konci spojila stlačením a uplietla som jednoduchý dvojfarebný vrkoč.

    Dvojfarebné prepletané kakaové slimáčiky - moje prvé briošky (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Vždy jeden vrkoč som stočila do slimáčika podľa môjho receptu z 11. mája 2011 na celozrnné slimáky, kde je podrobný postup http://varecha.pravda.sk/recepty/grahamovo-razne-celozrnne-slimaky-fotorecept/17066-recept.html. Avšak nasledujúci postup je rýchlejší a jednoduchší. Jeden koniec vrkoča som uchopila do štipky vytvorenej z palca, ukazováka a prostredníka ľavej ruky a celý vrkoč som obtočila pravou rukou okolo tejto štipky , druhý koniec vrkoča som zasunula pod slimáčika. Dúfam, že som to vysvetlila zrozumiteľne, nemohla som to odfotiť, lebo som pracovala sama. Hotové slimáčiky som poukladala na plech s teflonovou foliou a vložila som ich do studenej trúby.

    Dvojfarebné prepletané kakaové slimáčiky - moje prvé briošky (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Trúbu som nastavila na 180 stupňov a ako sa zahrievala na uvedenú teplotu, slimáčiky počas týchto 10 minút krásne nakysli. Po týchto 10-tich minútach som nakysnuté slimáčiky na chvíľku vybrala z trúby, potrela som ich 2x odloženými bielkami a na každý som dala 1 CL kryštálového cukru.

    Dvojfarebné prepletané kakaové slimáčiky - moje prvé briošky (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Potom som ich znovu vložila do trúby, ktorá už bola vyhriata na 180 stupňov C a piekla som ich celkom len 10 minút. Upečené slimáčiky som dala vychladnúť na dosku. Je to síce neobvyklý postup kysnutia a pečenia, ale veľmi šikovný a rýchly.

    Dvojfarebné prepletané kakaové slimáčiky - moje prvé briošky (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Toto som stihla zachrániť na fotografovanie, ostatné rýchlo zmizlo ešte teplé, boli také dobré a prudko jedlé, že sa ani nečudujem. Postup nie je vôbec zložitý, len som ho podrobne rozpísala.

    Dvojfarebné prepletané kakaové slimáčiky - moje prvé briošky (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    Jeden slimáčik som rozlomila, cesto je ľahučké, nadýchané a krásne nalístkovalo. Sú to moje prvé briošky, isto nie posledné, čoskoro robím znovu. Z tejto dávky mi vyšlo 12 veľkých kusov, ponúkla som aj mladého suseda a jeho priateľku, tiež im veľmi chutili. Veľmi ma to tešilo, lebo je to môj nový vlastný recept a vydaril sa.

    Dvojfarebné prepletané kakaové slimáčiky - moje prvé briošky (fotorecept) - obrázok 18

Diskusia k receptu

33 komentárov k receptu
Včera dlho do večera som študovala Tvoje recepty, všetky ma oslovili, si úžasná kuchárka, cukrárka ... veľa som sa od Teba naučila. Ďakujem, že si sa podelila s nami. Rada skúšam nové recepty a na Vareche som našla len samé dobroty a super recepty. Som rada, že každá odovzdáva svoje najlepšie recepty, cítim sa tu ako doma, ozaj je tu skvelý kolektív a ja sa rada učím. Ďakujem.
Parádne sú,ani sa nečudujem, že sa minuli ešte teplé,ved kto by odolal.Ja robievam podobné dvojfarebné rožky,aj ich tu mám,tiež sú dobré,ale musím skúsiť aj tieto tvoje uzlíky.:-)
krásne sa ti vydarili :-) Ja robievam dvojfarebnú vianočku z 9 prameňov(mám ju aj medzi receptami) a veľmi sa mi páčia aj tvoje prepletané kakaové slimáčiky, vďaka za inšpiráciu....krásne si recept nafotila a spracovala :-)
@marylan , som len obyčajný amatér ako aj ty. len mám rada dobré jedlo a úžasnú pokoru pred jedlom. to je celé, ale dakujem za uznanie. naozaj si ma potešila.
@pusta ďakujem si milá, ale práveže ja sa musím od teba veľa učiť, lebo ty robíš kysnuté cesto v rukách (ja si netrúfam) preto využívam pekárničku
vynikajúci foto postup na vynikajúci recept, sú také vydarené, že aj mňa si presvedčila, aby som si ich uložila a vyskúšala upiecť :-) pekávam kysnuté, no zväčša na slano, ale takéto uzlíky musia chutiť každému, dobre si to vymyslela :-)
@zdezda , dakujem za uznanie. daj vedieť, ak spravíš, budem sa úprimne tešiť. pre veľký úspech a želanie mojich maškrtníkov robím dnes znovu. síce sú troška inakšie, ak sa vydaria, recept vložím

Pridaj komentár k receptu: