Dvojfarebné jablkovo-ríbezlové kompoty /fotorecept/
Autor receptu: izabella929
Každý rok zaváram toto ovocie, ktoré obľubujeme pre jeho vynikajúcu chuť.. ponúkam
recept na vyskúšanie..
6 porcií |
180 minút príprava |
20 minút na 70 °C |
Postup
- Neuvádzam množstvá, lebo to si každý dokáže prispôsobiť podľa seba.Na jeden 7 dl. pohár dávam 1/2 kávovej lyžičky vanilkového cukru, 4 klinčeky a 1 lyžicu rumu. Na 1 l vody roztopím 400g cukru.Cukor zoztopím vo vode a nálevom zalejem ovocie..Na kompotovanie používam letné jablčka padavky..zvyknem ochucovať citronovými kolieskami, alebo pomarančovými., dáva kompotu vynikajúcu chuť v spojení s vanilkou, rumom a klinčekmi..občas používam do kompotov aj hrozienka..
- Jablčka ošúpem, rozkrojím na 4 časti a vyčistím a prekrojím na menšie kúsky..ríbezle som odstopkovala a očistila od prímesí smetí...poriadne som ovocie umyla vo veľa vodách...
- Ovocie som do pohárov ukladala striedavo...najprv som nasypala na spodok ríbezle, na ne jablčka, okolo jablčok som uložila dookola pokrájané citrony, potom zase ríbezle, až po vrch..požívam čierne, biele a červené ríbezle...tento rok biela ríbezla zarodila slabo...
- Potom som pripravila nálev, zoztopila som cukor v 1 l. vody..zaliala som nálevom, pridala som rum, vanilkový cukor a poháre som zatvorila..
- Sterilizovala som 20 min. na 70 st...kompot používam na všelijaké pudingovo-ovocné poháre...má krasnu farbu a vynikajúcu chuť.Kompoty som nechala vychladiť vo vode až do rána...potom som ich utrela a uložila do police v špajzi..dobrú chuť..
- Hotovo..