Dvojfarebné jablkovo-ríbezlové kompoty /fotorecept/

Autor receptu: izabella929

Každý rok zaváram toto ovocie, ktoré obľubujeme pre jeho vynikajúcu chuť.. ponúkam recept na vyskúšanie..

6
porcií
180 minút
príprava
20 minút
na 70 °C

Postup

  1. Neuvádzam množstvá, lebo to si každý dokáže prispôsobiť podľa seba.Na jeden 7 dl. pohár dávam 1/2 kávovej lyžičky vanilkového cukru, 4 klinčeky a 1 lyžicu rumu. Na 1 l vody roztopím 400g cukru.Cukor zoztopím vo vode a nálevom zalejem ovocie..Na kompotovanie používam letné jablčka padavky..zvyknem ochucovať citronovými kolieskami, alebo pomarančovými., dáva kompotu vynikajúcu chuť v spojení s vanilkou, rumom a klinčekmi..občas používam do kompotov aj hrozienka..
  2. Jablčka ošúpem, rozkrojím na 4 časti a vyčistím a prekrojím na menšie kúsky..ríbezle som odstopkovala a očistila od prímesí smetí...poriadne som ovocie umyla vo veľa vodách...
  3. Ovocie som do pohárov ukladala striedavo...najprv som nasypala na spodok ríbezle, na ne jablčka, okolo jablčok som uložila dookola pokrájané citrony, potom zase ríbezle, až po vrch..požívam čierne, biele a červené ríbezle...tento rok biela ríbezla zarodila slabo...
  4. Potom som pripravila nálev, zoztopila som cukor v 1 l. vody..zaliala som nálevom, pridala som rum, vanilkový cukor a poháre som zatvorila..
  5. Sterilizovala som 20 min. na 70 st...kompot používam na všelijaké pudingovo-ovocné poháre...má krasnu farbu a vynikajúcu chuť.Kompoty som nechala vychladiť vo vode až do rána...potom som ich utrela a uložila do police v špajzi..dobrú chuť..
  6. Hotovo..