Smotanový posúch

Dvojdielny smotanový posúch s kôprom a klobásou

Autor receptu: peti

Smotanový posúch je múčny koláč na slano s rôznymi ingrediencami. Ja som použil na tento recept dve ingredience a to klobásu a kôpor. Na kraje posúcha som pridával klobásu a stred som posypal kôprom. Tento smotanový posúch je vhodný na konzumáciu ako slaná chuťovka, ale vhodná je aj napr. s fazuľovou či s Jókai polievkou.

6
porcií
90 minút
príprava
25-30 minút
na 180  °C

Suroviny

Postup

  1. Do misky alebo rychlokvasky vlejeme 4-5 dcl vlažného mlieka. Potom pridáme 1/2 kocky kvasníc a všetko dobre premiešame. Zakryjeme a necháme 10 min. kvasiť. Takto si vytvoríme zákvas.
  2. Potom do zákvasu pridéme 400 g polohrubej múky, soľ 1-1/2 KL a 1/2 dcl oleja. Všetko spolu dobre premiešame, zakryjeme a dáme na 1 hodinu kvasiť (ja to dávam do postele).
  3. Po asi hodine si na plech pridáme trocha oleja a dobre ho po celom plechu rozotrieme aj na boky, aby sa posúch nepripálil. Na plech dáme cesto a rozotrieme ho po celom plechu rovnomerne (ja to rozotieram s plastovou stierkou potretou olejom). Treba boky cesta trochu so stierkou pridvihnúť kvôli plnke, aby nepretiekla.
  4. Do misky vylejeme 400 g smotany /t.j.2 tegliky/, pridéme 1 celé surové vajíčko a vegetu 1/4 kávovej lyžičky (môžeme dať aj menej, to záleží podľa chuti. Všetko dobre premiešame a pomaly nalejeme do plechu na cesto. Jemne a súmerne rozotrieme s plastovou stierkou a pridáme ingredience - ja som dal po krajoch na malé kusy nakrájanú klobásu a stred som vysypal na drobno nakrájaným kôprom. Vložíme do vyhriatej trúby na 180 °C a pečieme 25-30 minút. Dávame pozor na kraje, aby sa moc nepripiekli, nespálili.