Dusený šťaveľ

Dusený šťaveľ s cesnakovým jogurtom (Efelik) (videorecept)

Autor receptu: cesminaz

Zdravé a rýchle jedlo, ktoré zvládne pripraviť naozaj každý! Toto jedlo sa hodí ako príloha, ale kľudne aj samotné, ako letné osviežujúce jedlo s kúskom chleba.* Množstvo surovín si môže každý prispôsobiť podľa počtu stravníkov, tu nie je čo pokaziť :-)

5 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Štaveľ, alebo pre niektorých aj šóška, je veľmi chutná rastlina/ listová zelenina. Rastie aj doma v záhradách, ale aj voľne v prírode. Tá domáca má menšie listy a je trochu kyslejšia, kým listy voľne rastúcej rastliny sú oveľa väčšie a málo kyselkavé. V mojom videu sa s vami podelím nielen o chutné jedlo, ale aj zber správnej rastliny vo voľnej prírode :-)
  2. Na troche oleja si usmažíte nakrájanú cibuľu a keď už trošku chytila farbu, pridáme šťaveľ (u nás efelik) koľko sa nám do panvice zmestí, osolíme, premiešame a necháme troška škvrčať za občasného miešania - to len aby sa nám trocha scvrkol :-) a postupne pridáme všetok efelik, čo máme pripravený.
  3. Nakoniec ho ešte trocha osolíme a podlejeme 0,5 dl vody a prikryjeme. Dusíme pár minút, naozaj nie dlho. Hotový odstavíme bokom.
  4. Jogurt, postrúhaný cesnak a soľ podla chuti zmiešame. Na tanieri hotový šťaveľ - efelik polejeme cesnakovým jogurtom a môžeme podávať.
  5. Táto príloha je naša každoročka, najmä teraz, keď je sezóna a listy sú krásne čerstvé a mladé. Chutí výborne ako príloha ale aj ako letné osviežujúce jedlo s kúskom chleba :-) Prajem dobrú chuť !
  6. Dalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube