Dusený hrášok

Dusený hrášok na pancette a šalotke (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Veľmi jednoduchý, no na druhej strane chutný recept, ktorým ma inšpirovala Contessa, moja obľúbená kuchárka, v TV reláciách predstavujúca svoje gurmánske špeciality. Než však tú, ktorú ukáže divákom, odskúša ju vopred na svojom manželovi! … aj to je jedna z výhod modernej kooperácie v družne fungujúcom partnerstve. Univerzálnosť tohoto jedla spočíva v tom, že ho môžete podávať samostatne, alebo tak, ako Vám ho prezentujem dnes ja. Prílohu ku kúpenému grilovanému kuraťu som teraz riešil zeleninou.

2-4
porcie
15 minút
príprava
15-20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Vstupná zostava je skromná a jednoducho pripraviteľná.
  2. Pancettu som kúpil už pokrájanú, ale na úhľadné kocky ju upravím ľahko aj z v kuse, alebo plátkoch, kúpenú; priebežne som si pozdĺžne pokrájal aj šalotku (na budúce použijem väčšie množstvo).
  3. Pancetta, ale ani oravská údená slanina Vás v hanbe nenechá, sa na panvici pekne vyškvarila.
  4. Pridal som k nej „rezance“ šalotky a
  5. nechal ich „zosnúbiť“ pekne do sklovita.
  6. Pokiaľ toto jedlo budete servírovať na raňajky sťaby teplý šalát (či prílohu na budúci obed), tak si tento polotovar, tak ako ja, preložte do pomocnej misy a po ochladnutí uložte do chladničky.
  7. Dokončil som ho ako prílohu k už spomínanému kurčaťu na grile, tak po preložení do panvice a krátkom ohriatí,
  8. prisypal som ku nemu celé vrecúško mrazeného hrášku. Ani som ho nerozmrazoval, lebo takto sa ľahšie spojí so základom a prebytočná tekutina sa odparí počas tepelnej úpravy.
  9. Priebežne som hráškovú prílohu dochutil soľou a čerstvo mletým čiernym korením,
  10. pokrájal som „dobrú“ hrsť lístočkov čerstvej mäty kučeravej (a oproti pôvodnej verzii som pridal aj bazaličku voňavú a petržlen, všetko z vlastného „chovu“) a
  11. mohol som servírovať zelený komplet s postrúhaným parmezánom, spolu s „ryľovaným“ kúskom kurčaťa na tanieri k obedu.
  12. Dovoľujem si Vám predstaviť nočný pohľad na náš citrónovník, na ktorom je vidieť, že aj tohotoročná úroda citrónov bude „haďabej“ bohatá.