Dusené kura na masle obložené hráškom a baby karotkou (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Kura poznám na mnoho spôsobov. Dnes som siahla ku starej dobrej klasike, príprava je veľmi jednoduchá a v kombinácii s jemnou zeleninkou veľmi chutná a osviežujúca. Nakoniec posúdte sami!

2
porcie
4 h minút
príprava
20 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Kuracie prsia s kosťou a kožou som rozsekla na dve časti, umyla, osušila, osolila a nechala odležať 4 hodiny, aby soľ prešla mäsíčkom.
  2. Otvorila som konzervu s hráškom a baby karotkou a zeleninku som scedila.
  3. Vytlačila som šťavu z polovice citrona.
  4. Pripravené porcie kuracích prsíčok som dala do pekáča a pokládla plátkami masla.
  5. Pridala som pod kura olej a vodu. Vložila som prikryté dusiť do trúby vyhriatej na 170 stupňov na 20 minút. Potom som pekáčik odokryla, zapla som funkciu "gril" na 5 minút pri teplote 200 stupňov, aby kožička chytila zlatistú farbu.
  6. Kura som vybrala a do pekáčika do výpeku som nasypala zeleninku, pridala som citronovú šťavu a...
  7. ...plátok masla. Maslo sa rozpustí zbytkovým teplom a zjemní chuť zeleninky, ktorú som nesolila, výpek je slaný dosť a nedávala som ani cukor, nechala som vyniknúť prirodzenú nasládlu chuť zeleninky, ktorú som tepelne neupravovala. Stačí teplo výpeku, ktorým sa dostatočne prehreje.
  8. Do stredu taniera som dala dusenú ryžu, posypanú petržlenovou vňaťou, pokrájanou na jemno, dookola som obložila hráškom s baby karotkou a priložila som udusené kuriatko. V podstate ide o prípravu na prírodný spôsob a tento veľmi jemný a chutný pokrm je vhodný aj pre diabetikov a pre štíhlu líniu, aj pre diétu žlčníkovú a pre chorých na žalúdok.