Dusené kačacie stehná a plnený krk na majoránke fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 5. januára 2014

Pečená kačacina bola u nás plánovaná na Štedrý večer...ale rodina sa rozhodla, že príde až druhý deň Vianočný, kačka zostala v marazničke..a keďže sa Zobraziť celý popisPečená kačacina bola u nás plánovaná na Štedrý večer...ale rodina sa rozhodla, že príde až druhý deň Vianočný, kačka zostala v marazničke..a keďže sa nepiekla podľa plánu, celú som ju rozkrájala na porcie..stehná a krídla som upiekla dnes na obed a nechala som si krásne prsia, ktoré urobím dodatočne..z drobkov som urobila vynikajúci vývar..našla som aj trošku poškodený krk a tak som sa dala na krajčírsvo a celý krk som poplátala a naplnila..

4
porcie
120 minút
príprava
90 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 ks
2 ks
1 ks
1 ks
podľa chuti
1 ks
1 ks
1 PL
3 PL
príloha:




Postup

  1. 1

    kačacie stehná aj krídla som poriadne umyla, osušila a na kačacej masti som opiekla zo všetkých strán na panvici..

    Dusené kačacie stehná a plnený krk na majoránke (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    na hlbšiu panvicu som dala výpek, cibuľu pokrájanú na štvrtky a cesnak som rozobrala, umyla a celý aj so šupkami hodila na masť...orestovala..

    Dusené kačacie stehná a plnený krk na majoránke (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    pridala som opečené kačacie stehná a krídla...osolila, okorenila a posypala červenou mletou paprikou..

    Dusené kačacie stehná a plnený krk na majoránke (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    posypala som ich celou rascou..

    Dusené kačacie stehná a plnený krk na majoránke (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    posypala doma pestovanou a usušenou majoránkou, ktorá má celkom inú chuť, ako kúpená v obchode..pridala som 3 lyžice paradajkový pretlak a podliala vodou..iba malým množstvom..zakryté som pomaly dusila a vždy podliala troškou vody..

    Dusené kačacie stehná a plnený krk na majoránke (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    a pustila som sa do krajčírskej práce...bielou niťou som poplátala roztrhanú kačaciu kožu z krku..pripravila som si pečienky, ktoré som pokrájala na drobno a opiekla ich na malom množstve kačacej masti s jednou pokrájanou cibuľou.,.

    Dusené kačacie stehná a plnený krk na majoránke (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    rohlík som pokrájala, pridala som opečené pečienky, vajce, soľ korenie a všetko zmiešala..

    Dusené kačacie stehná a plnený krk na majoránke (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    kačací krk som naplnila...

    Dusené kačacie stehná a plnený krk na majoránke (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    a otvor som zašila...celkom pekný krk mala moja kačka...

    Dusené kačacie stehná a plnený krk na majoránke (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    naplnený krk som pridala k pečiacemu mäsu... ten už veľa času nepotrebuje, tak sa súčasne naraz upieklo všetko..ešte som omáčku dochutila a odstavila zo sporáka..

    Dusené kačacie stehná a plnený krk na majoránke (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    knedlík som dnes nerobila, lebo som mala od Vianoc 2 kusy zmrazené, takže som ich iba prihriala...robila som ale červenú kapustu podľa receptu@sovka62...vynikajúci recept...a už som všetko iba naservírovala na taniere a prejem dobrú chuť.

    Dusené kačacie stehná a plnený krk na majoránke (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    K nedeľnému obedu už tradične u nás patrí aj zákusok..dnes máme orieškovo-marhuľové rezy..

    Dusené kačacie stehná a plnený krk na majoránke (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

afataga
teda ale robis chutky, ja som piekla stehna minuly vikend, ale uplne inak, toto tiez vyzera vyborne a ten krk ani nehovorim, naposledy som ho jedla plneny, este ked babka chovala husy a kacky a to uz je strasne davno, no skratka, paradny obed si navarila
1x alda
paploska
jej, tak to sme dnes mali rovnaký obed. ešte stále ho predýchavame :-)
mariamka
my sme mali kacku hned po N. roku, tradicne na pomalo, s knedlou cerstvou /nelubim mrazenu/ aj s cervenou kapustou, ako zvyknem, vynimocne som dochutila balzamikom a bolo to skvele, ako aj toto tvoje jedlo Izabelka hodne sefkuchara , a ten plneny krk , nemam slov :)
1x alda
luss44
jéjdanenky, takto večer nájdem takúto dobrotu :) 3x mňam a 5*
rulik
pred sviatkami som si okrem celej kačky kúpil aj samotné stehná, už viem čo s nimi
baobab
Pečenie je tepelná úprava pokrmu vykonávaná v rúre alebo v pekárskej peci vyhriatej na teplotu 150 °C až 250 °C (podľa druhu pokrmu).
izabella929
@baobab...rozhodol si sa, že mi nedáš pokoj! Moja babička mala vo svojej kuchyni murovanú pec s prípeckom...celú kačku piekla v tejto úžasnej trúbe, ktorá bola súčasťou murovanej peci..keď ale piekla iba stehná a krídla, piekla ju na sporáku na panvici presne s tou istou technológiou ako ja...iste, že je jednoduchšie dať mäso do trúby a pečie sa, žiadna starosť...ke´d sa pečie na panvici, treba mať pečenie pod stálou kontrolou, obracať a podlievať len malým množstvom vody, alebo vína..takto upečené stehná sú úžasne šťavnaté a dobre prepečené..mysli si o tom čo len chceš...lebo iba ak to vyskúšaš, zistíš aký je v tom obrovský rozdiel...piekla som celý 1 kg. kus bravčového pliecka takto na panvici pre veľmi vzácnych ľudí a nechápali, ako som to piekla, že je to mäso fanatstickej chuti..a už iba posledná veta...za kačku som platila ja, takže je to iba môj problém na čom si ju upečiem, hoc aj na lietajúcej lopate...nájdi si niekoho iného na rýpanie...)
eviana
@izabella929 , je to naozaj zaujímavo pripravená kačacinka, vyzerá prudko mňam. Musím sa priznať, že takúto prípravu kačky som ešte nevidela, u nás sa vždy pečie, len klasicky nasolená, aby bola fajná masť na chlebík, na tom je môj chlap závislý :) Plnený krk som už u @mesiar50 obdivovala, ešte som neskúšala, ale aj u neho, aj u Teba vyzerá neodolateľne :) Určite aj ja vyskúšam :)
izabella929
@eviana...je to len na vás, aby ste tento spôsob pečenia vyskúšali a uveríte, že je fajnejšia, ako vysušená v trúbe...aj keď mi to redakcia opravila na dusenú, jedná sa o pečenú...pretože, na záver nechám panvicu odkrytú a masko je krásne do chrumkava prepečené...a už som to písala, že tento spôsob pečenia mám od mojej babky..a je to skutočne chutné mäsko...len na skúšku som piekla takto pliecko, no a chuť je fantastická, priam sa rozpadne a nie je gumové ako pečené v trúbe,,,,a zostene vlastne šťavnaté, nevysušené ale chrumkavé..nevadí...každý si to robí podľa svojho...minulý rok som na Vianoce piekla celú v trúbe nasolenú a veru táto teraz bola omnoho lepšia..a tiež mám krásnu a chutnú kačaciu masť na chlebík z výpeku..Vďaka za komentár.-)
1x alda
tiginko
moja svokra ma tiež svojho času prekvapila pečením kačky na sporáku v hrnci, a bola výborná, tak ako hovorí Izka, nebola vysušená. Záverečné opečenie na zvyšku masti jej dalo vzhľadové vlastnosti klasicky pečenej kačky, nikto neuverí, že je pečená na sporáku. Nechápem, prečo musel byť zmenený názov kvôli jednej poznámke @baobab
tiginko
podotýkam, že moja svokra mala maďarské korene a maďarskú kuchyňu mala v krvi, predpokladám, že takto pripravovali kačky v jej prostredí celé generácie bežne. Recepty sa vždy dedili z mamy na dcéru takmer bezo zmien
mariamka
tiez sa musim pridat k @izabelke a @tiginko u nas doma este za cias starkej sa odjakziva husi aj kacky piekli /mozno dokonca konfitovali/ naporovane v sirokom kastrole na sporaku, koza sa nakrajala, z tej boli oskvarky, ku koncu sa prihodila pecienka a nakonci sa to cele upieklo pekne do cervena, ja teraz tak kacku uz nerobim, ale kuracie stehna cele som uz parkrat robila aj krkovicku a je to vynikajuce, napr. tie stehna je dobre niecim zatazit, /hrncom s vodou a podobne/ upecu sa pekne do chrumkava, nozaj Upecu :)
sracz
... naozajstná d*o*m*á*c*a dobrota, milá @izabella929 čo vyvolala ďalšie nostalgické spomienky na moje detstvo. Posledné vlastné domáce kačice a husi (ale aj ostatná dvorová pernatá a srstnatá "háveď a drobotina") u nás "dolietali" začiatkom jari 1959 a potom to už bol len a len "efekt bytovkový", alebo iba počas návštev "fariem" rodiny, priateľov a známych! ... v dobrom Vám závidím, ale zároveň aj doprajem tie úžasné vône a chute okolo Tvojeho stola Izka_hugocskám!
eviana
@izabella929 , vari som Ťa nahnevala svojim komentárom, že si mi vykať začala? Veď ja nemám nič proti tomuto spôsobu prípravy kačky, len som napísala, že som sa s takým ešte nestretla (čo neznamená, že ho považujem za zlý) a že u nás len klasicky pečená, najmä kvôli čistému kačaciemu výpeku na chlebík.
A ešte musím napísať, že som nikdy kačku v rúre pečenú nemala vysušenú či gumovitú. Ja ju pripravujem tak, ako som sa od svojej maminky naučila. Každý ctíme svoje korene a kuchyne svojich mám :)
izabella929
@tiginko...je to presne ako píšeš...a keby to nebolo dobré, nedovolila by som si to sem dávať...veď som mohla napíšať, že sa to pieklo v trúbe, kto by na to prišiel? poctivo som sa s tým vycicmala, lebo pri tom treba veru stáť a merkovať na to, aby to pri malom množstve tekutiny nezhorelo a ešte sa mi tu neverí...čo už...ľudí a dobu nezmením ani ja ani ty...ale ti veľmi pekne ďakujem za komentár.-)
izabella929
@mariamka..si iba potvrdila moje slová, že je podstatný rozdiel medzi pečeným mäsom vysušeným v trúbe a úplne super šťavnatým na panvici...ja chápem, že je jednoduchšie dať do trúby a hodinu máš pokoj, popolievaš a pečie sa..chcela som iba ukážať týmto receptom, že aj pečenie na panvici je pečenie..ďakujem ti veľmi pekne za tvoje milé slová.-)
izabella929
@sracz.. áno bola to dobrota, presne si to, pomenoval...) som rada, že sa mi obed vydaril a bol famózny...ďakujem za tvoje ohodnotenie aj komentár.-)
izabella929
@eviana..prep áč ja som sa nanahnevala na nikoho a tobôž nie na teba.-) preto som to písala v množnom čísle, že to patrilo hlavne pre tých, ktorí mi neveria a majú dojem, že niečo robím zle..nemám dôvod sa hnevať na nikoho, kto mi napíše svoj názor..dala som sem recept a teda musím čeliť aj záporným názorom...proti tebe nemám nič, prosím neber to v zlom, že som písala v množnom čísle..ospravedlňujem sa, že čo patrilo tebe, nemala som písať v množnom čísle...sorry...))
radox1
v hrnci sa kacka/hus robi bezne.naporcuje sa a zacina sa obrezanym tukom nakrajanym na kusky,tktore sa nechaju zpiect potom sa pridaju porcie masa.ako sa to pomaly dusi,tak tuk uplne pohlti a zakrtyje maso-konfituje sa .nakoniec sa tuk zleje a na strane koze sa maso dopecie do chrumkava.
1x alda
havino
@izabelka , takto som ešte nepiekla, lebo ja už 5 rok kupujem husokačky na Vianoce, nás je veľa na sviatky, takže v kuse sa musí, ale nie to som chcela, že je na nej krk, krčisko nechávajú, od svokry som sa naučila ho plniť plnkou s pečienkami, minule, akosi aj ty tu spominala som tiež videla tak naštupovaný u mesiara, že som neverila vlastným očiam, tento rok, no minuly už, bože, som ho aj ja riadne naplnila, zašila tiež, ja som nepotrebovala ani maso, len tu roladku kvázy z krku, kapustu k tomu, lokše , och robíš chute moja, je to dobrota
izabella929
@havino...nechcela som to tu písať, ale ani neviem, či je vhodné, ale na mojej svadbe sa pieklo pre hostí 15 husí priamo z Maďarska..objednala som ich na farme v Kecskemétu, boli tak nádherne vykŕmené, že vážili od 8-14kg. veľmi dobrá kuchárka mala čo robiť, aby to stiihla popiecť..a veru vtedy som videla piecť husi v celosti vo velkých rajniciach..stále som o tom presvedčená, že tie pečené v rajniciach boli chutnejšie ako pečené v trúbe..až po všetkom nás napadlo, že sme mali zakúriť do murovanej peci a boli by na 2x upečené všetky...a tie krky sa plnili aj husacie pre hostí a ja ich tiež rada plním hoci aj kačacie..a tiež ako píšeš, že ten plnený krk bol chutnejší ako všetko mäsko...a zvlášť keď sa použijú pečienky z husí dobre vykrmených, to nemalo chybu...vďaka ti za komentár.-)
manya
takýto spôsob pečenia mala aj manželova starká, ona aj klobásu na zabíjačke takto piekla, môžem len ľutovať, že som sa od nej nepriučila, našich spoločných dní bolo príliš málo. Rajnica, ktorú používala bola liatinová.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia