Dusené morčacie stehná
Dusené dolné morčacie stehná s vínovou omáčkou (fotorecept)
Autor receptu: kvakac
Tento recept som objavil na kuchyni Lidla od Romana Paulusa. Vyskúšal som ho a poviem vám, je to vysoký level chutí.* Týmto
vzdávam hold majstrovi a smekám klobouk tomuto receptu.
8 porcií |
30 minút príprava |
90 minút na 180 °C |
Postup
- Morčacie stehná vykostíme a zbavíme šliach. Mäso pokrájame na 4 - 5 cm kúsky. Ostatné suroviny očistíme a tiež pokrájame. Z kostí a šliach uvaríme vývar.
- Pripravíme si všetky koreniny podľa rozpisu surovín.
- Mäso opečieme na olivovom oleji.
- Opečené mäso vyberieme a vo výpeku podusíme pokrájanú cibuľu do mäkka a pridáme cesnak, ten dusíme chvíľu. Do toho dáme pokrájanú zeleninu, tú dusíme asi 10 minút. Napokon pridáme paradajkový pretlak, ktorý krátko orestujeme. Pozor, aby neprihorel.
- Nalejeme víno a rozvaríme a späť vložíme mäso. Teraz nalejeme vývar, tak aby mäso bolo zaliate tekutinou a pridáme koreniny. Privedieme k varu, hrniec prikryjeme a vložíme do rúry na 1,5 hodiny pri teplote 180 °C.
- Po tejto dobe otvoríme, keď sa na nás usmeje takáto nádhera. Mäso vytiahneme a všetko ostatné prepasírujeme cez sitko. Znovu dáme hrniec s omáčkou na sporák variť.
- Zatiaľ si zmäknuté maslo vymiešame s múkou. To bude na zahustenie.
- Toto vymiešané maslo dáme do vriacej omáčky povariť na 10 - 15 minút. Napokon do omáčky pridáme strúhanú citrónovú kôru plus mäso a necháme prejsť varom. Ochutnáme a pripadne dosolíme, ja som nemusel. Máme hotovo. Kto chce, pridá petržlenovú vňať do omáčky alebo až na tanier.
- Možeme podávať. Prílohu nechám na vašej voľbe. U nás boli zemiakové krokety.
- Tú sú krokety v reze. Varené zemiaky 70%, hladká muka 30%, vajce a pre chuť trochu krájanej slaniny na drobno. Zmiešať, vyformovať a opiecť na oleji. Takto budem robiť často morčacie stehna, veľmi nám to chutilo.