Dusené bravčové pliecko na citrónovej šťave s tymiánom (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Pripravila som dusené bravčové pliecko na citrónovej šťave s tymiánom, podávala som ho s dusenou ryžou.

4 - 6
porcie
20 minút
príprava
90 minút
na 80 - 90 °C

Suroviny

Postup

  1. Bravčové pliecko som umyla, osušila papierovou kuchynskou utierkou,...
  2. ...prešpikovala som ho husto cesnakom, osolila z každej strany...
  3. ...vložila som ho do hrnca s rozpálenou domácou bravčovou masťou,..
  4. ...opiekla z každej strany do červeno - hnedej farby, kým sa na povrchu nevytvorila kôrčička...
  5. ...a opečené mäsko som vybrala na tanier.
  6. Do výpeku som dala cibuľu pokrájanú na mesiačiky,...
  7. ...opiekla som ju takmer do hneda,...
  8. ...na cibuľu som položila opečené mäsko,...
  9. ...pridala som tymián a bobkové listy,...
  10. ...citrónovú šťavu,...
  11. ...podliala som trochou horúceho domáceho vývaru...
  12. ...a dusila som na najmiernejšom plameni veľmi pomaly za občasného podlievania vývarom a otočenia mäska pod pokrievkou 90 minút vždy až na tuk, za ten čas mäsko krásne zmäklo ako masielko a skaramelizovala aj cibuľka.
  13. Hotové mäsko som vybrala na dosku, prikryla alobalom, nechala som ho 20 minút odpočívať a potom som ho pokrájala na plátky asi 0,5 cm silné.
  14. Podávala som s dusenou ryžou, mäsko som preliala chutným výpekom, pridala som skaramelizovanú cibuľu, ako prílohu som podávala domácu čalamádu.
  15. pohľad z blízka: mäsko má chrumkavú hnedú kôrčičku, vo vnútri je šťavnaté, mäkučké ako masielko, chutí krásne po cesnaku, tymiáne a citrónovej šťave, nabralo chuť vývaru, veľmi dobre k nemu ide skaramelizovaná cibuľa a vypečená šťavička, ktorá prebrala chuť použitých surovín, ide o dusené bravčové pliecko na iný spôsob ako som bola zvyknutá doteraz a mojim chlapom táto kombinácia úžasne chutila a chválili jedlo i kuchárku :-) Vrelo odporúčam vyskúšať.