Dusené bravčové pliecko na citrónovej šťave s tymiánom (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Pripravila som dusené bravčové pliecko na citrónovej šťave s tymiánom, podávala som ho s dusenou ryžou.
4 - 6 porcie |
20 minút príprava |
90 minút na 80 - 90 °C |
Postup
- Bravčové pliecko som umyla, osušila papierovou kuchynskou utierkou,...
- ...prešpikovala som ho husto cesnakom, osolila z každej strany...
- ...vložila som ho do hrnca s rozpálenou domácou bravčovou masťou,..
- ...opiekla z každej strany do červeno - hnedej farby, kým sa na povrchu nevytvorila kôrčička...
- ...a opečené mäsko som vybrala na tanier.
- Do výpeku som dala cibuľu pokrájanú na mesiačiky,...
- ...opiekla som ju takmer do hneda,...
- ...na cibuľu som položila opečené mäsko,...
- ...pridala som tymián a bobkové listy,...
- ...citrónovú šťavu,...
- ...podliala som trochou horúceho domáceho vývaru...
- ...a dusila som na najmiernejšom plameni veľmi pomaly za občasného podlievania vývarom a otočenia mäska pod pokrievkou 90 minút vždy až na tuk, za ten čas mäsko krásne zmäklo ako masielko a skaramelizovala aj cibuľka.
- Hotové mäsko som vybrala na dosku, prikryla alobalom, nechala som ho 20 minút odpočívať a potom som ho pokrájala na plátky asi 0,5 cm silné.
- Podávala som s dusenou ryžou, mäsko som preliala chutným výpekom, pridala som skaramelizovanú cibuľu, ako prílohu som podávala domácu čalamádu.
- pohľad z blízka: mäsko má chrumkavú hnedú kôrčičku, vo vnútri je šťavnaté, mäkučké ako masielko, chutí krásne po cesnaku, tymiáne a citrónovej šťave, nabralo chuť vývaru, veľmi dobre k nemu ide skaramelizovaná cibuľa a vypečená šťavička, ktorá prebrala chuť použitých surovín, ide o dusené bravčové pliecko na iný spôsob ako som bola zvyknutá doteraz a mojim chlapom táto kombinácia úžasne chutila a chválili jedlo i kuchárku :-) Vrelo odporúčam vyskúšať.