Dusená sladká kapusta s karamelom a zelenými jablkami (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Mám vnútorný pocit, že sa s Vami doma potrebujem podeliť aj s mojimi skúsenosťami s prípravy tejto dobroty. Dusená kapusta, tentoraz to bude sladká, je častým variantom doplnenia mäsových pečených špecialít. Kapustu ľúbim na "všelijak" ale osobne si dokážem i niekoľkorazy po sebe, pochutnať hlavne na „hev i tam_kách, cik_cakoch či fliačkach“ s popraženou sladkou kapustou. Dusenú som varil ako prílohu k pečenému kuraťu s „karlovarskou“ varenou knedľou. Jej rcp nasleduje hneď po tejto kapuste.

6÷8
porcií
12 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. ingrediencie na štart!
  2. veľkú (alebo dve menšie) žltú cibuľu pokrájame na úhľadné pásiky a udusíme ju „do sklovita“ na 3÷4 PL olivového oleja; než sa cibuľa udusí, pokrájame asi 1 500 g hlávku bielej kapusty, rozrezanej na ¼ s vyrezaným hlúbikom, na ~10 mm široké pásiky.
  3. pokrájanú kapustu pridáme k udusenej cibuli, jemne osolíme (ja som použil 1 PL vegety), oMČKujeme, prisypeme 1 KL suchej celej rasce, podlejeme 2 PL octu (použil som jablkový, v ktorom mám vloženú červenú feferónku); premiešame a odkryté krátko podusíme; získaný čas využijeme na pokrájanie 2 zelených neolúpaných jabĺk (rozrežeme na ¼ a vyrežeme jaderník), ktoré pokrájame ~ na 3 mm hrubé trojuholníčky.
  4. v strede kapusty, pomocou varešky, vytvoríme priestor (~ 100 mm) do ktorého vsypeme 2÷3 PL kryšcukru a keď začne karamelizovať, zhnednutú časť postupne zmiešavame s okolitou kapustou.
  5. pridáme pokrájané jablká, 120 ml sladkého „sivého kamaráta“ (biele sladké víno Badacsonyi szürkebarát – Greyfriar, ročník 2008), jemne zmiešame a necháme podusiť, než sa odparí alkohol.
  6. ochutnáme, podľa potreby pridáme soľ alebo MČK a ak konzistencia zodpovedá našej chuti, ku kapuste s jablkami „pristrúhame“ jeden surový zemiak, premiešame a
  7. teraz už prikryté pokrievkou, necháme dodusiť až po finálny výsledok – presne tak, ako to vidíte v hmle! Servírujeme ako prílohu k pečenému alebo grilovanému mäsu; mne však chutí aj tak, iba na čisto, „bez ňičeho“!