Dusená krkovička na cibuli, jablkách, chilli a rozmaríne (fotorecept)
Autor receptu: eviana
Moja dnešná improvizácia... po krátkom dumaní ako pripraviť krkovičku trošku inak, prišla
takáto myšlienka :)
6 porcií |
10 minút príprava |
90 minút tepelná úprava |
Postup
- ...najprv krkovičku vykostíme, umyjeme, osušíme a trošku spútame, aby mala krajší tvar
- ...v roztopenom masle zmiešame údenú červenú papriku (ak nemáte poslúži aj bežná sladká mletá paprika), mleté korenie, mletý kmín a soľ
- ...touto zmesou poriadne napatláme mäso
- ...do hrnca si dáme olej a na rozpálenom zo všetkých strán osmažíme mäso, aby sa zatiahlo - zhora aj zdola
- ...a kolom do kola :)
- ...osmažené mäso vyberieme
- ...pripravíme si suroviny na omáčku
- ...cesnak stranou noža pritlačíme a päsťou ho mierne rozpučíme - takto síce dá omáčke svoju arómu, ale nebude tak výrazný
- ...cibuľu nakrájame na štvrťky, jablká na mesiačiky, chilli na plátky, pridáme cesnak a dve halúzky rozmarínu
- ...zalejeme vriacou vodou, pridáme 10 guľôčok nového korenia
- ...mäso je ponorené len cca 2 cm, zakryjeme a necháme dusiť na slabom ohni
- ...cca každých 20-30 minút mäso otočíme
- ... po 90 minútach je mäsko hotové
- ...vyberieme ho na tanier, necháme vychladnúť - potom z neho odmotáme niť (určite nekrájame hneď horúce, rozpadlo by sa)
- ...omáčku si precedíme, poriadne pomačkáme použité suroviny, aby sme z nich dostali maximum chuti
- ... omáčku necháme zredukovať na slabom ohni cca 30 minút
- ...na záver zjemníme maslom
- ...počas rozpúšťania masla hrncom neustále trepeme, aby sa omáčka stala kompaktnou a jemnou a maslo sa neoddeľovalo na povrchu.
A môžeme servírovať. U nás dnes bola ryža, ale výborné to môže byť aj so zemiakovou kašou. Viem si to predstaviť aj na spôsob smotanovej omáčky s knedľou alebo cestovinou... Nám chutilo veľmi, mäso je mäkké a šťavnaté :)