Dusená krkovička na cibuli, jablkách, chilli a rozmaríne (fotorecept)

Autor receptu: eviana

Moja dnešná improvizácia... po krátkom dumaní ako pripraviť krkovičku trošku inak, prišla takáto myšlienka :)

6
porcií
10 minút
príprava
90 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. ...najprv krkovičku vykostíme, umyjeme, osušíme a trošku spútame, aby mala krajší tvar
  2. ...v roztopenom masle zmiešame údenú červenú papriku (ak nemáte poslúži aj bežná sladká mletá paprika), mleté korenie, mletý kmín a soľ
  3. ...touto zmesou poriadne napatláme mäso
  4. ...do hrnca si dáme olej a na rozpálenom zo všetkých strán osmažíme mäso, aby sa zatiahlo - zhora aj zdola
  5. ...a kolom do kola :)
  6. ...osmažené mäso vyberieme
  7. ...pripravíme si suroviny na omáčku
  8. ...cesnak stranou noža pritlačíme a päsťou ho mierne rozpučíme - takto síce dá omáčke svoju arómu, ale nebude tak výrazný
  9. ...cibuľu nakrájame na štvrťky, jablká na mesiačiky, chilli na plátky, pridáme cesnak a dve halúzky rozmarínu
  10. ...zalejeme vriacou vodou, pridáme 10 guľôčok nového korenia
  11. ...mäso je ponorené len cca 2 cm, zakryjeme a necháme dusiť na slabom ohni
  12. ...cca každých 20-30 minút mäso otočíme
  13. ... po 90 minútach je mäsko hotové
  14. ...vyberieme ho na tanier, necháme vychladnúť - potom z neho odmotáme niť (určite nekrájame hneď horúce, rozpadlo by sa)
  15. ...omáčku si precedíme, poriadne pomačkáme použité suroviny, aby sme z nich dostali maximum chuti
  16. ... omáčku necháme zredukovať na slabom ohni cca 30 minút
  17. ...na záver zjemníme maslom
  18. ...počas rozpúšťania masla hrncom neustále trepeme, aby sa omáčka stala kompaktnou a jemnou a maslo sa neoddeľovalo na povrchu. A môžeme servírovať. U nás dnes bola ryža, ale výborné to môže byť aj so zemiakovou kašou. Viem si to predstaviť aj na spôsob smotanovej omáčky s knedľou alebo cestovinou... Nám chutilo veľmi, mäso je mäkké a šťavnaté :)