Dusená kapusta

Dusená červená kapusta s jablkami a brusnicami (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Viem! Dobre viem, že každá rodinka na našom Slovensku má svoj osvedčený recept na túto chuťovo úžasnú prílohu k mäsám. Na minuloročný „sviatok vďaky vzdania“ po slovensky a „thanksgiving“ rečou „domorodcov“, sme boli pozvaní k rozvetvenej rodinke švagra Lacka. Pripravil som plný „weindlig“ našeho zemiakového šalátu, ale hlavne môj variant dusenej červenej kapusty, vylepšenú domácim džemom z čerstvých brusníc. Vydarila sa mi a aj na moju radosť, zo stola zmizla skôr, než tradičný upečený „vták“!

6-8
porcií
15 minút
príprava
35-40 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. začal som prípravou domáceho brusnicového džemu (cranberry jam); mimochodom už roky používam ten najjednoduchší najrýchlejší a podľa mňa aj najchutnejší variant. Potrebujem naň vrecúško čerstvých brusníc, hrnček cukru a hrnček studenej vody. Umyté brusnice vložím do zodpovedajúceho hrnca, posypem ich kryštálovým cukrom, zalejem studenou vodou a nechám priviesť do varu. V priebehu 10÷12´ brusnice začnú „pukať” a ja, pri ½ ohreve, im miešajúc pomáham „pukať” o stenu hrnca; nuž a po takej ¼ hodinke, to sa už aj prebytočná voda odparila, sa dočkám vynikajúceho džemu. Mimochodom je veľmi dobrou náhradom za ríbezľový, višňový, …, malinový, jostový, alebo iný, ktorý používam pod krémy v tortách a zákuskoch. Kto chce, môže si ho podľa vlastných chutí obohatiť škoricou, klinčekami, badiánom (hviezdicovým anízom).
  2. tak a je hotovo; teraz už džem nechám vychladnúť a môžem ho používať. Nekonzervujem ho, ani nesterilizujem, uložený v keramickej alebo sklenenej nádobe s viečkom vydrží v chladničke aj mesiac. Dlhšie sme ho ani nemali, lebo sa „friško” minie do jogurtov, na chlieb, alebo ako som už spomínal pod krémy zákuskov a tort.
  3. pripravil som si vstupnú zostavu na dusenú červenú kapustu, už aj s hrnčekom nového džemu z čerstvých brusníc
  4. hlávky kapusty i cibule som rozrezal (neprekrajoval) na ¼_nky a pokrájal ich na „gustušné mesiačiky”,
  5. vo väčšom hrnci som vyškvaril pokrájanú údenú slaninu,
  6. potom som ju posypal pokrájanou červenou cibuľou a pretože sa mi množstvo vyškvarenej masti akosi nepozdávalo, pridal som ku nej zo dve polievkové lyžice kuracej masti (lebo som ju práve mal po ruke v chladničke)
  7. po krátkom podusení nasledovala pokrájaná červená kapusta, v ktorej som asi po 5÷7´ dusenia vareškou urobil v prostriedku medzeru, nasypal do nej dve kopcovité PL cukru kryštál krupica a hneď, ako začal naberať „pach” karamelu, som ho zpostupne zmiešaval s kapustou, pridal som asi 5 mm hrubé „mesiačiky” červených jabĺk, bez jadrincov, 2÷3 bobkové listy, 2÷3 PL octu z červeného vína (dochutiť môžem aj na záver dusenia), celú zostavu som jemne premiešal a
  8. prikrytú nechal, s priebežným kontrolovaným premiešaním a podlievaním hrnčekom červeného sherry vína, si 15´ podusiť (podobne pripravujem aj bielu kapustu , iba s bielou cibuľou, kyslejšími zelenými jablkami, bielym vínom, kiwi džemom a s octom z bieleho vína)
  9. kedy kapusta zmäkla na požadovanú konzistenciu (kto chce, môže v tejto fáze kapustu zahustiť napr. strúhaným surovým zemiakom, alebo hladkou múkou „rozkvedlanou” v troške vína a PL kukuričého škrobu /maizeny/; ja som to nepovažoval za potrebné) a teraz
  10. som ju „korunoval” a zmiešal hrnčekom brusnicového džemu domácej výroby, dochutil soľou a čerstvo mletým čiernym korením (mohol som použiť aj biele, ale potreboval by som ho o ½ viac).
  11. takto som ju servíroval svojej nežnejšej a krajšej ½ na posedení pri príležitosti „dňa masového kántrenia moriakov”, ako tunajší sviatok vďaky vzdania nazývam ja!
  12. na záver ešte obrázok „rodinnej idyly”, na ktorom švagor Laci Maci s dcérkou Heidi porcujú „obetného vtáka” t. j. už upečeného moriaka.