Dusená kapusta

Dusená červená kapusta (fotorecept)

Autor receptu: kiritos

Dusenú kapustu používame spravidla ako prílohu ku kačke. Po už neviem koľkom pokuse varenia tejto kapusty som zistil, že základný trik je najmä v tom, aby sa dlho ale naozaj dlho dusila. Takže nebudeme zdržovať a ide sa na to:)

5
porcií
160 minút
príprava
150 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Pripravíme si všetky suroviny. Kapustu som mal cca 1,6 kg hlávku. Namiesto oleja môžete použiť napr aj masť.
  2. Do väčšieho hrnca nalejeme olej, ktorý necháme zohriať a pridáme cukor na vytvorenie karamelu.
  3. Z kombinácie cukru a horúceho oleja nám vznikne takéto pekné čudo (karamel). Samozrejme cukor treba neustále miešať.
  4. Na horúci karamel pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a o pár minút aj cesnak. Necháme trochu opiecť a pridáme aj drvenú rascu.
  5. Po tom čo cibuľa a cesnak chytili tú správnu konzistenciu, pridáme nakrájanú kapustu. Môžeme pridať aj korenie a všetko dobre a naozaj kvalitne premiešame a hrniec zakryjeme a necháme dusiť, aby kapusta pustila aj vlastnú šťavu. Po cca 30 minútach dusenia pridáme 0,1 litra octu a opäť zakryjeme a pomaly dusíme. Kapustu priebežne podlievame a dusíme a tak dookola.
  6. Po cca 60 minútach dusenia pridáme nadrobno nakrájané jabĺčko a dobre premiešame. Stále platí pravidlo pomalého dusenia a priebežného podlievania (podľa potreby).
  7. Keďže my dusíme naozaj veľmi pomaly, kapusta by mala chytiť tú naozaj správnu a jedinečnú konzistenciu niekedy po 150 minútach dusenia (mala by vyzerať ako na obrázku). Tak a môžeme podávať najlepšie ku kačke alebo husi :)