Dusená kapusta
Dusená červená kapusta (fotorecept)
Autor receptu: kiritos
Dusenú kapustu používame spravidla ako prílohu ku kačke. Po už neviem koľkom pokuse
varenia tejto kapusty som zistil, že základný trik
je najmä v tom, aby sa dlho ale naozaj dlho dusila. Takže nebudeme zdržovať a ide sa na
to:)
5 porcií |
160 minút príprava |
150 minút tepelná úprava |
Postup
- Pripravíme si všetky suroviny. Kapustu som mal cca 1,6 kg hlávku. Namiesto oleja môžete použiť napr aj masť.
- Do väčšieho hrnca nalejeme olej, ktorý necháme zohriať a pridáme cukor na vytvorenie karamelu.
- Z kombinácie cukru a horúceho oleja nám vznikne takéto pekné čudo (karamel). Samozrejme cukor treba neustále miešať.
- Na horúci karamel pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a o pár minút aj cesnak. Necháme trochu opiecť a pridáme aj drvenú rascu.
- Po tom čo cibuľa a cesnak chytili tú správnu konzistenciu, pridáme nakrájanú kapustu. Môžeme pridať aj korenie a všetko dobre a naozaj kvalitne premiešame a hrniec zakryjeme a necháme dusiť, aby kapusta pustila aj vlastnú šťavu. Po cca 30 minútach dusenia pridáme 0,1 litra octu a opäť zakryjeme a pomaly dusíme. Kapustu priebežne podlievame a dusíme a tak dookola.
- Po cca 60 minútach dusenia pridáme nadrobno nakrájané jabĺčko a dobre premiešame. Stále platí pravidlo pomalého dusenia a priebežného podlievania (podľa potreby).
- Keďže my dusíme naozaj veľmi pomaly, kapusta by mala chytiť tú naozaj správnu a jedinečnú konzistenciu niekedy po 150 minútach dusenia (mala by vyzerať ako na obrázku). Tak a môžeme podávať najlepšie ku kačke alebo husi :)