Ďurova kapusta (fotorecept)

Autor receptu: patroveckypitrs

Prečo Ďurova neviem babka ju tak volala mám ju veľmi rád. Aj mama ju mala veľmi rada. Robievali sme ju zimnom období. Z mäsa ktoré behalo po dvore a dalo sa chytiť aj králikov. Takže sa dajú použiť viaceré mäsa.

6 - 8
porcií
40 minút
príprava
70 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Pripravil som si suroviny je tam skoro všetko až na údenú papriku. Tu som zabudol pridať. Tá smotana ide na záver no tentokrát som ju nedal. Chceli sme zmenu. Pripomínam len kto chce si ju tam dá na tanier. Cukor a ocot som nefotil ten ide na zaver doladiť kapustu. Kuracie štvrte som očistil a orezal od tuku a koží zbytočných a uvaril som s toho vývar.
  2. Naporcované štvrte som umyl, osušil. Potom ich osolil posypal kajenskou paprikou, čerstvo mletím korením štyroch farieb a nechal chvíľu postať. Potom som všetky kúsky obalil v hladkej múke.
  3. Do hrnca väčšieho ( kastról, alebo rajnica) som dal zohriať olej. V ňom so opiekol všetky kúsky s každej strany po dve minúty. Opečené som odložil do teplej rúry nech nevychladnú.
  4. Do výpeku som dal osmažiť pokrajanú cibuľu až do bledo hneda. Tak aby sa všetka voda vyparila a ostal len čistý olej. Potom som pridal rozpučený a nasekaný cesnak na drobno. Keď cesnak pekne zavonial som hrniec odložil zo sporáka.
  5. Teraz som pridal papriky. Nechal ich chvíľu nech sa vylúhujú v oleji a hrniec znovu dal na sporák.
  6. Hneď som do neho pridal paradajkový pretlak a nechal rozvariť.
  7. Po rozvarení som pridal kapustu, ktorú som nakrájal na drobno, to aby sa lepšie miešala v hrnci. Nechal zas rozvariť.
  8. A teraz som dal do hrnca opečené kuracie kúsky a zalial vývarom. Osolil a okorenil zomletím korením štyroch farieb. Nechal rozvariť. Treba chvíľami miešať nech nám neprihorí na dno hrnca. Je to dosť husté a ešte aj muka z výpeku. Potom to nechať variť na slabo, len tak trošku bublať. Občas miešať pomaly, aby sa mäso nerozpadlo. Nech drží na kosti. Na zaver môžeme dochutiť podla seba, pridáme ocot a cukor.
  9. Po 70- tích minútach od zohriatia oleja máme hotovo. Nesledujem jednotlivé časy. Skúsim mäso a viem. Vôňa a chuť je úžasná. Necháme trochu postať nech prejdu chute. Podávame zo zemiakmi rôzneho druhu, alebo s knedľou. Dokonca aj s chlebom je to dobré.
  10. Ja som použil zemiakové pampúšiky. Tie máme radi k tomuto jedlu. Sú to uvarené zemiaky 1 kg očistené a krájané. Potom vodu zliať pridať maslo 50 g a 1 dcl mlieka a 6 PL múka hladká. dobré premiešať a robiť guľky asi asi ako pingpongová lopta. Dať na plech a nechať zapiecť.
  11. Môžeme servírovať na taniere. Želám Vám dobrú chuť.