Dukátové halušky podľa Terézie Vansovej (fotorecept)

Autor receptu: zuzanka1367

Listovanie v starých knihách má svoje neopakovateľné čaro, síce nemám knihu, ale vďaka dikta.eu sú dostupné verejnosti. Tento recept ma okrem ďalších zaujal a došlo aj na realizáciu. Posúďte sami...

4
porcie
20 minút
príprava
22-25 minút
na 220 °C

Postup

  1. Z múky, smotany, žĺtkov a 1 lyžice cukru vymiešame úplne hladké cesto.
  2. Z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh a pridáme k cestu a zmiešame spolu. Vznikne nám haluškové cesto. Mlieko dáme variť do nádoby s hrubším dnom, osladíme 2 lyžicami cukru a za pomoci veľkej a malej lyžice hádžeme do mlieka halušky. Naraz nie veľa, aby sa nezlepili. Toto množstvo cesta som vyvarila v mlieku na 4x. Treba opatrne odspodu miešať, aby halušky neprihoreli, krátko povariť a sitkom vybrať.
  3. Zapekaciu misu, alebo tortovú formu vymažeme maslo, posypeme orechami, hrozienkami, ktoré v rume odpočívali a jemne pocukrujeme. Na túto zmes nasypeme uvarené halušky.
  4. Vrstvíme pokiaľ sa nám neminie cesto, mlieko v ktorom sme obvárali halušky získa takú krémovú konzistenciu a to vylejeme po vrchu halušiek, polejeme rozpusteným maslom a dáme zapekať do rúry vyhriatej na 220 stupňov.
  5. Formu odstránime a nakrájame, kto má chuť môže ešte pocukrovať. Nie je to presladené, prípadne poliať nejakou čokoládou, karamelom...ozdobiť šľahačkou, fantázii sa medze nekladú...Chutí to ako taká vylepšená žemľovka, zaujímavé...Dobrú chuť!