Dukátové buchtičky s vanilkovým pudingom (fotorecept)

Autor receptu: kukulienka71

Už sme ich dávno nemali. Robím ich tak raz do roka, poctivo, pracne, polotovar z obchodu som už tiež raz v časovej tiesni použila. Ale len raz. Radšej raz do roka domáce ako častejšie tie z obchodu. A keď robím z kila múky, tak sa ujdú aj do mrazničky.

60 minút
príprava
15 minút
na 200 °C

Postup

  1. Príprava cesta: Z mlieka som odobrala asi deci, rozmiešala v ňom 1 ČL cukru a nadrobené droždie, nechala ho napučať. V mise som zmiešala preosiatu múku so soľou, zvyšným cukrom, citr. šťavou, priliala som vzídený kvások a postupne liala mlieko s olejom, ako ho múka pri miesení pila. Cesto som hnietla, kým ostalo celistvé a menej lepivé. Podsypala som ho troškou múky, zakryla utierkou a nechala na teplom mieste kysnúť.
  2. Dnes to bolo viac, hodina aj niečo. Ale pekne zapracovalo.
  3. Vybrala som ho na jemne pomúčenú dosku a pregúľala na hrubší valec, z ktorého som potom uberala kusy a formovala z nich valčeky na hrúbku dvoch prstov. Umelohmotným nožom som potom z hadov ukrajovala kúštiky hrubé ako prst, išlo to rýchlo.
  4. To už som mala nachystanú mištičku s olejom na namáčanie a plech na pečenie vystlaný pečiacim papierom.
  5. Naň som zaradom a natesno k sebe ukladala kúsky cesta omočené v oleji z tej strany, kde sa budú navzájom dotýkať.
  6. Vždy stačí namočiť len jednu stranu a tú priložiť k predošlej nenamočenej. Robím to takto odjakživa, mama to takto robila/robí, niekto si to zjednoduší dlhými valčekmi, ktoré potom poprekrajuje na veľkosť buchtičiek rovno na plechu. Mne sa kúsky páčia viac, oddeľujú sa po upečení úplne dokonale. Naplnila som buchtičkami malý plech, zakryla utierkou, nech ešte podkysnú asi 15 minút. V polčase som zapla rúru, aby sa dostatočne vyhriala.
  7. Buchtičky som piekla na 200°C asi 15 minút. záleží na rúre, na veľkosti kúskov, keď sú pekné červené zvrchu, budú určite upečené.
  8. Toto je vynikajúce páperové cesto, jemnučké a ľahučké. Robím ho voľnejšie, teda s vyšším obsahom mlieka, aby neboli tvrdé a tuhé. A vyššie uvedená múka naozaj nemá chybu! S cestom sa pracuje veľmi dobre.
  9. Kým buchtičky na plechu chladnú, uvarím puding: V studenom mlieku metličkou rozmiešam žĺtky, vanilkový a kryštálový cukor a pudingový prášok, varím na miernom ohni do zhustnutia. Teraz som pridala aj rumovú arómu na skúšku, ale myslím, že bez nej je to lepšie v tomto jedle. Hustota je na môj vkus perfektná, nemám rada riedky puding na buchty, hneď sa vpije do cesta. Treba vedieť, že státím a chladnutím puding hustne (to vedia aj malé deti), takže tento pomer je k okamžitej konzumácii. Nám množstvo pudingu práve stačí. Hneď ako ho stiahnem z platne, postavím hrniec do studenej vody a stále miešam, aby sa neutvorila koža a aby sme mohli čím skôr jesť.
  10. Puding nalievam teplý, ale nie horúci. A najeme sa do popuku:-) tak neleňte a urobte si ich aj vy;-)