Dukátové buchtičky
Dukátové buchtičky

Dukátové buchtičky fotorecept

tatranka - fotkatatranka, 28. augusta 2017
Dukátové buchtičky (fotorecept)
Foto: tatranka

Recept robievam tak dva-tri razy do roka, no vždy sa naň teším. Je to taká sladučká pochúťka. Zvyknem k ním robiť výdatnejšiu polievku.

60 minút
príprava
12 minút
na 170-180 °C

Suroviny

600 g
1 ks
trochu (pre chuť)
1 PL
0,5 dcl
1 bal (suché)
2,5 - 3 dcl
0,5 dcl
Krém:
1 bal
3 PL
1 bal
1 PL
 (um)
3/4 l
1 ČL
1 PL
trochu
 (na ozdobu)
 (na potieranie buchtičiek)




Postup

  1. 1

    Múku si preosejeme, do hlbšej nádoby. Z trošky teplého mlieka, cukru, lyžičky múky a droždia necháme nakysnuť kvások. Ten spojíme s múkou, do ktorej sme pridali soľ, vajíčko, mlieko, vodu, cukor a nakoniec olej. Vypracujeme cesto. Ak sa nám zdá cesto tuhšie, môžeme pridať ešte trošku teplej vody. Necháme ho vykysnúť na teplom mieste.

    Dukátové buchtičky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Asi po pol hodine cesto prenesieme na lopár a rozdelíme ho na asi na 5 - 6 dielikov. Z týchto potom vyváľame hrubšie šúlance. Z nich odkrajujeme rovnaké kúsky, z ktorých formujeme buchtičky. Ukladáme ich na vymastený plech a každú jednu buchtičku potrieme olejom, aby sa nám nepolepili a boli jemnučké. Ja ich pečiem v mikrovlnnej trúbe, na funkcii CRISP. Je to rýchlo a buchtičky mám za 10 - 12 minút upečené. No buchtičky môžete piecť samozrejme aj v plynovej a elektrickej trúbe. Tak ako pečiete kysnuté cesto je to na tých 170 - 180 °C.

    Dukátové buchtičky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Buchtičky nezabudnite potierať olejom.

    Dukátové buchtičky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Upečené dukátové buchtičky.

    Dukátové buchtičky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Varenie krému som nefotila. Krém robím riedky vanilkový puding. Osladím ho, pridám vanilkový cukor. Do hotového pridám trochu umu alebo rumovej príchute. Nakoniec trochu masla, aby vám krém netvoril na povrchu kožu. Na zdobenie používam trochu mrazeného ovocia. Pridám lyžicu cukru trochu vody rozmiešanej s kukuričným škrobom. Všetko je hotové len naklásť dobrotu na tanier a prizvať svojich konzumentov, ktorým sa aj takouto dobrotou zavďačíte.

    Dukátové buchtičky (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

stanci11
no @Tatranka ty ich máš utešené, aj na pekáči aj na úvodnej fotke, až sa mi slinky zbiehajú :) nádhera!!
luss44
nádherne vyzerajú, jedna ako druhá, o chuti nepochybujem. Veru som ich dáávno nerobila, keď boli deti malé... @Tatranka rada pozerám Tvoje rcp, máš cit pre aranžovanie, vždy sa pokochám aspoň očami :)
luwinka
Jéj tieto dukátové buchtičky som mala veľmi rada ako malé dievča. Teraz ich tiež mám rada a robievam ich občas . Tvoje sú priamo na zakusnutie , už z toho tanierika tak kukajú juj, hneď by som si dala , len ja už takto večer nejedávam . Krásne sú.
malroxa
Velmi krasna prezentacia tohto chutneho sladkeho jedla. Na jednotku s *
45678
@tatranka , Martuska, uplne som stratila dych,pri pohlade na Tvoje buchticky.Tiez mam Crips funkciu,no este som nic nerobila..prosim,mohla by si mi prezradit postup,nastavenie,cas? Dakujem.
atina47
Krasa, tecou mi sliny, naplanuji az se ochladi, v tom horku nemam silu zapnout troubu. Dekuji za inspiraci.
katka78
Musím súhlasiť s @Luss44 , presne aj ja mám rada to Tatrankine prestieranie. Nemyslím len tento recept, ale celkovo. Má svoj špecifický rukopis, ktorý sa mi veľmi páči, je až taký láskavý. Potešenie nielen pre oko.
tatranka
@45678 (28.8.2017 23:31)

Zatlačíš tlačítko s funkciou Crisp.Teplotu nemeníš,ja ju mám nastavenú na 750 W.Položíš špecialný opekací tanier na opekanie v Crisp službe a nastavíš na 12 minút.To je všetko.ja tak dopekám aj dusené mäsá a všetko čo treba piecť,to čo sa mi zmestí.Sme už len dvaja,tak veľké porcie nepotrebujem.Takže všetko končí Mikro rúre na funkcii Crisp.
cesminaz
Krasne buchticky,dávno som ich nerobila.Ja mám rada,ked mi buchtičky "plávajú" v pudingu ;-))
tatranka
@Cesminaz (29.8.2017 18:40)

Tiež mám rada keď majú buchtičky dostatok krému.Vieš,trochu som dbala aj na fotografiu,ale ver,že dávam hodne toho krému.Pridávam foto z iných naších buchtičiek.


45678
@Tatranka (29.8.2017 12:53)

Martuska,dakujem, v najblizsich dnoch idem na to:-) velmi som zvedava,ako to dopadne.
mitzy
Čo sa tu dá napísať? :) detstvo... krása, v tej kruhovej forme je to zas niečo iné. Určite ich skúsim. Milujem tieto klasiky!
tatranka
Aj mne dukátové buchtičky evokujú detstvo do dnes.Rada ich robím,lebo viem že na tejto sladkej klasike si pochutnáme.Snažím sa ich vždy obmeniť.Už som skúsla aj s čokoládovým krémom,ale verte,že dármo boli krásne nazdobené,nebolo to ono.Najvhodnejší je klasický vynilkový krém.Ten patrí k nadýchaným buchtičkám.
Ďakujem za milé komentáriky.
veronika353
Krásné buchtičky a i krásné prezentované.Já je stále dělám,hlavně přes zimu,moje dospělé děti je mají rádi a možná je bude za chvíli papat i naše maličká vnučka Anička :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia