Pečená zelenina

Drobné paradajky, ružičkový kel a plantain ako zoštíhľovací obed (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Teraz sa zavďačím vegetariánom, ale aj našinec sa občas dostane do situácie, kedy je „postavený“ pred zelený tanier.* Moje krajšie JA, sa opäť hotuje do plaviek pred novou letnou sezónou a obdarovalo ma konštatovaním, „uznaj, že takto sa pred ľuďmi ukázať nemôžem“! Už dávno som si v obchodoch všimol plod verne podobný banánu. Je to plantain a ja som ho ešte neochutnal. Teraz bol dôvod na akciu, spolu s baby paradajkami a ružičkovým kelom. Bazalička voňavá, moja verná láska v kuchyni, mi pomohla.

4-6
porcie
45 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Dve balenia baby paradajok umyjeme, necháme odkvapkať a dosušíme papierovým obrúskom. Potom ich rozložíme do pekáča, ja som použil oválnu porcelánovú zapekaciu misu, posypeme soľou, čerstvo mletým čiernym korením a pokropíme gréckym olivovým olejom. Rukami premiešame, rozprestrieme po pekáči a na 10 minút vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C. Potom ich premiešame kuchyňskou „špachtľou“, semo-tamo pokryjeme „hoblinkami“ z 2-3 PL masla a dopečieme ešte 10 minút.
  2. Podobne som postupoval aj s ružičkovým kelom a plantainom. Z jednotlivých „ružičiek“ kelu som poodrezoval špinavé konce (uvoľnené lístočky som odložil a použijem ich v nejakej polievke) a rozrezal ich na polovičky. Olúpaný plantain som pokrájal asi na 20 mm kolieska.
  3. Polovičky ružičiek kelu a kolieska plantainu som preložil na pekáč a podobne ako baby paradajky ich posolil, posypal čerstvo mletým čiernym korením (pomocou tzv. „peprovej bazuky“) a pokropil tentoraz rastlinným olejom. Rukami premiešal a porozkladal po pekáči, reznými stranami nadol. Pekáč s týmto „nákladom“ som vložil na 15-18 minút do rúry vyhriatej na 200-210 °C.
  4. Povrch opečených baby paradajok som posypal pokrájanou čerstvou voňavou bazalkou a
  5. na kocky pokrájaným gréckym feta syrom.
  6. Výborne chutí len tak „na sucho“, alebo ako príloha k bársčomu.
  7. Medzitým skončil „1. polčas“ pečenia ružičkového kelu a plantainu; pomocou kuchynských klieští som ich poobracal, porozkladal po nich zopár hobliniek masla a vrátil do rúry na ďalšiu „¼-hoďku“.
  8. Hotové som preložil na servírovaciu tácku, posypal pokrájanou bazalkou a
  9. jemne postrúhaným talianskym syrom Parmigiano – Reggiano. Servírujeme trebárs na tzv. „švédskych stoloch“ a konzumujeme samostatne ako „jednohubky“, alebo s mäsom, či rôznymi omáčkami. Týmto spôsobom je možné pripravovať aj mladé tekvičky, cuketky, petržlen, mrkvu, …, cviklu, či dôkladne „vydrhnuté“ a následne umyté menšie zemiaky aj so šupkou.
  10. Moja veliaca generál-admirálka jedla pečené baby paradajky priamo zo zapekacieho porcelánu s „vyrážkovým“ chlebom a zajedala k tomu grilované kuracie stehno podľa anglického štýlu, t. j. studené! Ešte stale platí staré známe: „Proti gustu žiaden dišputát“ (There's no accounting for taste)!