Paella
Dovolenková paella s morskými plodmi
Autor receptu: ryzasos
Existujú jedlá, ktoré netreba predstavovať, a paella s morskými plodmi alebo morská paella je jedným z nich, obľúbená španielska klasika.* Rovnako ako tradičná valencijská paella, každá verzia má svoje vlastné čaro
a nepísané pravidlá. Tento recept je jedným z tých, ktoré netreba znovu vymýšľať - stačí ho pripraviť dobre a kvalitne.
Postup
- Pripravte si očistené mäkkýše, nakrájanú zeleninu a nastrúhanú paradajku.
- Na panvicu nalejte olej a krevety, pričom ich otáčajte minútu z každej strany, aby sa zapiekli a pustili šťavu. Potom ich odložte bokom, do panvice sa neskôr vrátia ako hosťujúce hviezdy.
- Tu sa začína kúzlo. Na šťave z kreviet orestujte nakrájanú cibuľu a cesnak. Keď začnú hnednúť, pridajte nakrájané papriky. Dajte tomu čas, neponáhľajte sa.
- Keď je zelenina mäkká, pridajte nastrúhanú paradajku a nechajte vodu dobre odpariť. Potom pridajte nakrájané kalmáre.
- Pridajte mletú papriku (rýchlo, aby sa nepripálila!) a potom ryžu. Niekoľkokrát premiešajte, aby absorbovala chuť omáčky. Táto perleťová vrstva nie je len na parádu: pomáha zrnu udržať sa a nerozpadnúť sa.
- Teraz je čas pridať horúci vývar z morských plodov (nikdy nie studený!) a šafranové nitky. Raz premiešajte a pridajte mušle. Ak chcete, môžete krevety nakrájať a pridať ich teraz, aby uvoľnili svoju esenciu.
- Varte na stredne vysokom ohni 10 minút, potom znížte teplotu na stredne nízku a varte ďalších asi 5 minút. Túto príležitosť využívame aj na pridanie soli, ak je to potrebné. Žiadne miešanie, hranie sa s vareškou a ani scrollovanie v telefóne: musíte si dávať pozor, aby ste to neprevarili alebo príliš neprilepili.
- Keď vypnete oheň, nechajte paellu 5 minút odstáť. Medzitým vložte mušle do panvice a podľa chuti pridajte trochu petržlenovej vňate alebo plátok citróna. A to je všetko: paella s morskými plodmi hodná potlesku.