Tekvicový sirup
Domáci tekvicový sirup „pumpkin spice“, ako stvorený do hrejivých jesenných nápojov
Autor receptu: tartletka
Urobte si do zásoby tento korenistý sirup z tekvice. Využijete ho na prípravu hrejivých čajových a kávových nápojov v chladných dňoch.
1 menšia fľaša porcia |
10 minút príprava |
15 minút tepelná úprava |
Postup
- Polovicu tekvice zbavíme semienok, dôkladne umyjeme a nakrájame na kocky.
- Do mažiara dáme klinčeky, škoricu, muškátový oriešok aj zázvor a všetko spolu dôkladne premiešame a rozdrvíme.
- Do hrnca dáme kocky tekvice, prisypeme cukor a pripravenú zmes korením. Zohrejeme, aby sa všetko prepojilo a zmes sa rozvoňala.
- Prilejeme asi 250 ml vody, privedieme k varu a na miernom ohni varíme, kým tekvica zmäkne. Potom všetko spolu rozmixujeme na redšie pyré (ak by bolo príliš husté, zriedime ešte horúcou vodou).
- Do sirupu pridáme ešte vanilkový extrakt, dobre premiešame a cez sitko prelejeme do fľaše.
- Sirup využijeme napríklad na prípravu kávového nápoja „pumpkin spice latte“. Do pohára nalejeme trocha sirupu, prilejeme napenené teplé mlieko, pridáme espresso, navrch ešte mliečnu penu a posypeme mletou škoricou.