Domáci syr z kravského mlieka z automatu (fotorecept)

Autor receptu: ckatka

Objednala som si origoš syrársku súpravu pre začiatočníkov, ku ktorej bol aj podrobný návod, ako a prečo sa veci robia tak, ako sa robia. Takže zdieľam pre tých, koho to zaujíma, a hlavne pre seba, aby som nezabudla :)

60 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Prevaríme vodu a necháme zatiaľ chladiť. Pasterizujeme mlieko (je viacero spôsobov, ja som použila č.2) 1. dlhodobá pasterizácia = 60 - 62 °C, 20-30 minút 2. krátkodobá (šetrná) = 71 - 72 °C, 30 sekúnd 3. vysoká = 85 - 95 °C pár sekúnd Mlieko ochladíme na 30-40°C (ja som naberačkou prelievala do hrnca, ktorý stál v lavóri so studenou vodou a ochladila som ho ma cca 38°C, potom som hrniec s mliekom preložila z lavóra normálne na sporák - zatiaľ vypnutý).
  2. Do mlieka pridáme na skvalitnenie syreniny chlorid vápenatý (množstvo je cca 1 - 2 ml na 5l mlieka). Pridáva sa na zvýšenie obsahu vápnika, ktorý sa stráca pasterizáciou, alebo napríklad v zimnom mlieku je ho menej. Dobre premiešame. Aby syr dobre kysol a vytvorila sa kvalitná syrenina, do tepelne ošetreného mlieka je potrebné pridať tekutý zákvas smotanovej kultúry, alebo kyslú smotanu, alebo kyslé mlieko v množstve 1 percento celkového objemu mlieka (10ml smotany na 1l mlieka). Po "zaočkovaní" smotanovou kultúrou necháme mlieko 30 minút stáť pri teplote 30-40 °C. Použite hrubý hrniec, nevychladne tak rýchlo. Teplota nesmie presiahnuť 40°, kvôli mikroorganizmom.
  3. Zatiaľ si rozmiešame syridlo v pol deci prevarenej vlažnej vody (1,5 - 2,5 ml na 5l mlieka), a za stáleho miešania vlejeme do mlieka, miešame chvíľu (2-3 min), necháme pod pokrievkou stáť. Nastavíme si budík o 30 minút. Skontrolujeme, či hustne, pokývame hrncom a ak sa syreninia oddeľuje od stien a po prerezaní nožom má lesklý tvrdý lom, necháme ešte 10 minút postáť a potom metličkou na šľahanie "pokrájame" zmes. Dávame pozor, aby teplota bola stále 30 -40 °C, ak je menej, prikúrime pod hrncom.
  4. Po ďalších cca 10 minútach syreninu premiešavame. Vystupuje a oddeľuje sa srvátka, "syr" sadá na dno. S krátkymi prestávkami zmes premiešavame ďalších 15 - 20 minút, až kým nie sú zrná uzavreté = ako na obrázku.
  5. Necháme syreninu chvíľku usadiť, srvátku z vrchu zlejeme a syreninu precedíme cez sitko (gázu, plátno....). Srvátku zachytíme a použijeme na ricottu, do pečenia, a pod.
  6. Do syreniny môžme teraz primiešať trochu soli alebo bylinky.
  7. Premiešanú syreninu dáme do syrárskej plachty, utierky alebo rôznych foriem a necháme odkvapkávať pri izbovej teplote (18-22°C ) 12-24 hodín. Po odkvapkaní položíme na papierovú utierku na tanierik, prikryjeme - napr. väčšou šálkou a uložíme do chladničky. Zo 4 l mlieka mi vyšlo 0,66 kg fantastického vŕzgajúceho syra. Srvátku som zohriala s ďalším litrom mlieka na 95°C, pridala 1,2 dcl octu, zamiešala a nechala do rána stáť v kuchyni. Ráno som ocedila cez gázu (tú istú kde sa cez noc odkvapkával syr) ricottu.
  8. Srvátku som zohriala s ďalším litrom mlieka na 95°C, pridala 1,2 dcl octu, zamiešala a nechala do rána stáť v kuchyni. Ráno som ocedila cez gázu (tú istú kde sa cez noc odkvapkával syr) ricottu.