Domáci slaný podplamenník (osúch, pečený lángoš)

Autor receptu: naturea

Pátrala som po internete a recept priamo na podplamenník som nenašla. Ale dočítala som sa že sa volá tiež osúch a je z lángošového cesta (ciže nie smažený ale pečený lángoš). Tak som vybrala z niekoľkých receptov a rád od rodiny ako aj z informácií podľa tradičných kníh to, čo sa mi pozdávalo najviac a pokúsila som sa dať dokopy svoj vlastný recept. Ten nakoniec dopadol vynikajúco a veľmi mi pripomína podplamenníky z jarmokov, ktoré s rodinou zbožňujeme.

6
porcií
50 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si klasický kvások na kysnuté cesto. Do 1dcl vlažného mlieka zamiešame cukor a rozdrobíme droždie. Necháme stáť pár minút bokom, kým kvások nenaboptná.
  2. Zatiaľ zmiešame ingrediencie na cesto: múku, vajce, olej, soľ, rozmačkané zemiaky. Ak máme kvások hotový, pridáme ho k zmesi a cesto poriadne spracujeme. Cesto musí byť skôr vláčne, preto podľa potreby pridávame ešte vlažné mlieko.
  3. Spracované cesto necháme odležať na teplom mieste, kým nenakysne (misku môžeme položiť do kúpeľa s teplou vodou, aby sa proces urýchlil). Nakysnuté cesto spracujeme na pomúčenej doske a necháme chvíľu oddýchnuť.
  4. Zatiaľ si vymastíme plech bravčovou masťou. Plech odporúčam použiť obdĺžnikový s vyššími stenami, nakoľko cesto pri pečení ešte naberie objem do výšky.
  5. Na vymastený plech potom rovnomerne rozprestrieme cesto. Na cesto rozotrieme kyslú smotanu. Posypeme surovou cibuľou, ktorú sme si nakrájali na stredne veľké kocky. Posypeme tiež slaninkou, ktorú sme si predtým usmažili na panvici, aby bola chrumkavejšia (slaninu pridáme bez výpeku, lebo potom bude cesto príliš "mokré" - výpek zo slaniny sa prípadne môže použiť na vymastenie plechu namiesto bravčovej masti alebo komu bude málo mastné, na pokvapkanie hotového podplamenníka).
  6. Pečieme v rúre na 180°C asi 20 min. (Samozrejme kto má možnosť, treba piecť v peci a nie v rúre. Tam však predpokladám bude stačiť polovičný čas pečenia.)
  7. Podávame najlepšie hneď čerstvé, teplé ako hlavné jedlo alebo bez oblohy (smotana, slanina, cibuľa) aj ako prílohu k polievkam. Môže sa pripravovať aj v sladkej verzii (napr. tradičný slivkový) alebo s ingredienciami podľa vlastnej chuti (viem si predstaviť napr. s klobáskou alebo s bryndzou a špenátom). Prajem dobrú chuť.