Domáci sirup proti kašľu

slavkabis - fotkaslavkabis, 28. mája 2015
Domáci sirup proti kašľu
Foto: slavkabis

Boli sme na dovolenke v Banskej Bystrici, kde mi pani domáca poradila výborný jednoduchý domáci sirup proti kašlu

Suroviny

 mladé




Postup

  1. 1

    Do asi litrovej fľaše dáme na dno cca 5cm vrstvu klíčkov, zasypeme 3 PL cukru. Postup opakujeme až kým nemáme plnú fľašu. Posledná vrstva je cukor.

  2. 2

    Necháme na slnečnom mieste približne 2,5 mesiaca. Občas pretrasieme. Ja som nemala nazbieraných toľko klíčkov smrekových, tak mám aj menšiu fľašu

    Domáci sirup proti kašľu - obrázok 2
  3. 3

    Po 2,5 mesiacoch precedíme cez čistú gázu do inej fľaše a uchovávame na chladnom a tmavom mieste. Podávame po kávových lyžičkách pri kašli.

Diskusia k receptu

zitar
Môžem potvrdiť, sirup mám rokmi overený a má skutočne dobrý účinok
smejkad
Tento rok som robila prvý krát, dávala som aj citrón a na balkóne bolo 2 týždne, potom som scedila. A just sa hneď aj zišiel, na vyliečenie malej sa minulo cca 2 dcl.
Akurát ho musím schovávať, aby ostalo aj na chripkovú sezónu, veľmi je chutný :-)
Dve fľaše nové sú už naložené a cez víkend sa ešte pôjde zbierať :-)
dvorka
Naozaj skvelý sirup. Moje deti som liečila len ním. Poradila mi to jedna pani a na záhrade sme mali taký stromček vtedy ešte, že sa z neho dali zbierať mladé výhonky. Ja sama som si ho dávala akože preventívne, lebo chutil náramne. Tiež odporúčam.
jozka2
Je to fantasticky sirup,len skoda,ze si ho tu nedala skor.Tieto smrekove vyhonky su ucinne ak sa zbieraju najneskor do 15.maja,potom uz nemaju take ucinky.
alex37
Uložené medzi recepty, mladé smreky mám doma, tí čo kašľú sa najdú tiež :-) Ďakujem za inšpiráciu :-)
danja301
2,5 mesiaca je strasne vela ,nie je to mylka? nemalo by to byt 2,5 tyzdna na slniecku?
pacik
Opíšem vám moje skúsenosti s týmto sirupom. Pred dvoma rokmi som už hotový sirup uložila v uzavretej fľaši do pivnice, aby v zime a tme počkal do zimy. Pri jednej návšteve pivnice som zostala ako obarená. Fľašu roztrhalo a sklo a sirup boli po celej pivnici. Pred rokom som pri zbere výhonkov o.i. nachytala tri kliešte a pre istotu som ho nechala naložený dlhšie, scedený opäť uložila do pivnice a keď som ho potrebovala pri kašli, našla som vo fľaši okrem sirupu aj pleseň. Obidva razy som dodržala postup. Pre istotu som to tento rok vzdala. Tak poraďte, kde robím chybu ?
danja301
@pacik ,ja mam presne taku istu skusenost ,pre isotu ,som ho potom cely cas drzala v chladnicke ,pripadne dalsi rok rychlo zasterilizovala ....myslela som ,ze som urobila niekde chybu....
slavkabis
danja301 - mne povedala pani domáca že 2,5 mesiaca. asi preto aby to riadne sa vylúhovalo a potom nekvasilo, asi aby sa nestalo ako pacik :(.
ja som ho teraz naložila prvýkrát, tak nemám žiadne skúsenosti. Ale som rada za vaše ohlasy, aspoň viem, že som urobila dobre a bude užitočný
slavkabis
jozka2 to som vôbec netušila o zbere do 15. mája, ale má to svoju logiku :). prepáč za oneskorenie
smejkad
nuz, s tym 15 je to asi tak, ako hovori hoviadko
najprv sme zbierali na slnecnej strane kopca, potom o dva tyzdne v plytkej doline a teraz pojdeme do riadnej doliny, kde je slnka minimum, tam este iba rasia :-)
a na dolniakoch uz maju davno po sezone, predpokladam :-)
jozka2
hoviadko mas uplnu pravdu,ale ja neberiem nadmorske vysky,lebo nie kazdy zije v Tatrach.
slavkabis
asi v každom je kúsok pravdy, ja som myslela že u nás dole je cca 15.máj. samozrejme kvitnutie a pod. záleži od kraja a nadmorskej výšky

ďakujem za vaše reakcie
garanco
...a ešte jedna skúsenosť pre @pacik. Keď sme ešte s mamou toho sirupu urobili viac, tiež sme ho uložili do pivnice, k fľašiam s jablčným vínom. Raz sme šli na dlhšiu turistiku, tak manžel zobral z pivnice pár fliaš vína, aby bolo navečer čím zapiť túru. Len ľudia ostali prekvapení, že to víno je akési husté a zaujímavo chutí:-)), nebolo to víno, ale smrečkový sirup, ktovie koľkoročný. Nik ho nevylial, ale so smiechom ho ako "prevenciu" pred kašľom vypili...
jaja53
Ja som tu tiez davala recept zo smrekovych vyhonkov. Zbytocne sa hadate dievcence,kedy a dokedy zbierat. Nemali by byt väcsie ako 5cm,tak ze,kde ,kedy su ,natrhat :) Robim ich kazdy rok od kedy mam znovu recept (robievala ho moja neboha mama a ja som ho presne nevedela). Zatial sa mi vzdy podaril,dokonca uz mam novy a z minuleho roka 0,5 litra mi zostal. Ale stale v chladnicke.Jediny konzervant je tam citron. Nechavam ho 7 dni na balkone,na slniecku.Mne sa vzdy podarilo,ze svietilo slniecko,no neveste a dcere zacal kvasit,ale cely cas prsalo a zamracene. Ono sa ten cukor neroztapal a zacalo to šumiet. A naozaj velmi pomaha,mavala som sama kasle,aj tri mesiace,teraz po par dnoch mi kasel uplne prestane. Dokonca sme zistili ,ze aj nadcha rychlo presla.
smejkad
presne takto mi jedna flasa sumi, cukor sa nerozpustil, mozme to pouzit ako malinovku?
danka61
Robila som ho tento rok,podaril sa .Ďakujem za recept ,takéto mám rada.
chaffo
a keby sa použil miesto cukru MED? myslím, že ovela lepšie ako cukor čo má nulovú hodnotu pre telo. Neskúšal niekto?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia