Slaný koláč

Domáci podplameník

Autor receptu: cingit

Zakaždým si vychutnávam na vianočných trhoch podplameníky, a tak som sa rozhodla to skúsiť aj doma. Nie je síce pečený v peci, ale je výborný. :)

4
porcie
60 minút
príprava
15-20 minút
na 180-200 °C

Postup

  1. Z teplej vody, štipky cukru a droždia si pripravíme kvások. Z múky, kvásku, oleja a soli vymiesime hladké cesto. Pridáme vodu podľa potreby. Cesto zakryjeme a necháme 30 - 60 minút kysnúť.
  2. Medzitým si pripravíme zmes, ktorú dáme navrch. Zmiešame bryndzu a kyslú smotanu. Dochutíme soľou a kôprom podľa chuti. Zmes by nemala byť moc riedka, aby sa nezlievala z krajov. Nakrájame si jarnú cibuľku a slaninu alebo klobásku podľa toho, čo máte radi. My robíme pol na pol.
  3. Vyhrejeme si trúbu na 200 stupňov a dáme do nej vyhriať prázdny plech, aby bol podplameník zospodu chrumkavý. Cesto rozvaľkáme na veľkosť plechu a dáme si ho na papier na pečenie. Natrieme zmesou a nahusto naukladáme suroviny, ktoré sme si pripravili. Opatrne premiestnime na horúci plech.
  4. Pečieme cca 15 - 20 minút, podľa potreby, podľa trúby. Ja viem znížiť teplotu v polovici pečenia na 180 stupňov. Kraje môžeme potrieť pretlačeným cesnakom a vodou a soľou. Dobrú chuť.