Domáci pečený čaj na zimné večery

Autor receptu: frederyka

Dostala som slivky a v rýchlosti ma nenapadlo, čo s nimi. Slivkový koláč naši nemusia ......Preto som chcela vyskúšať, ako chutí domáci pečený čaj..... vzhľadom pripomína kompót, ktorý sa však po zaliati horúcou vodou premení v lahodný nápoj......

4 4 poháre
porcie
30 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Môžete kombinovať rôzne druhy ovocia, podľa svojich možností a chuti. Napríklad – jablká, hrušky, jahody, maliny, ananás, ríbezle, pomaranče, ostružiny, marhule, broskyne, čerešne,višne, slivky......Ovocie umyjeme a potom ho nakrájame na menšie kúsky. Nasypeme do hlbokého plechu, pridáme cukor, klinčeky, škoricu a kvapku rumu ( môžu byť aj dve kvapky ), alkohol sa vyparí, zostane iba vôňa.....Premiešame....... Vložíme do rúry a pečieme 45 minút pri 150°C . Znova premiešame a pečieme 1,5 hodiny pri 100°C. Ešte horúce plníme do čistých sklenených pohárov, šťava z ovocia by mala v pohári prekryť tuhý obsah. Poháre uzavrieme a otočíme hore dnom. Prvá dávka zložená zo sliviek, jabĺk, manga, broskýň, klinčekov , cukru, škorice a rumu zostala rôsolovitá. Keď som po 30 minútach otočila poháre, na dne pohára zostala medzera, čo je vidieť i na priloženej fotografii.
  2. Druhá dávka, zložená z cukru, broskýň, mrazených jahôd a malín nie je tak tuhá. Tu som rum vynechala. S klinčekmi a so škoricou som tiež šetrila, aby som zanechala charakteristickú chuť a vôňu ovocia. Broskyne pustili viac šťavy. Preto som tieto poháre ešte pre istotu dala sterilizovať, aby poriadne chytili viečka. Do šálky vložíme 2-3 lyžičky koncentrátu a zalejem horúcou vodou. Kto má rád kyslejší čaj, na dochutenie použije pár kvapiek z citróna.