Domáci pálivý Gulyáskrém - pálivý domáci gulášový krém (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Recept som našla pred 2 rokmi na No.Salty, pretože nemám rada kupované ochucovadlá s éčkami, konzervantami a umelinami, rozhodla som sa ho vyskúšať a môžem povedať, že je skutočne výborný, vrelo ho odporúčam pripraviť.Recept som máličko upravila. Má mnohoraké využitie, pridávam ho do gulášov, omáčok, polievok,do Halászlé, do rôznych marinád na mäso, do nátierok, ako chuťovku alebo je vynikajúci len tak na maslový chlieb.

1 dávka
porcia
30 minút
príprava
150 minút
na 80 - 90 °C

Postup

  1. Očistila som cesnak a cibuľu.
  2. Kápie som zbavila jadrovníka, semienok, a žiliek, umyla som ich,...
  3. ...pokrájala som ich na menšie prúžky.
  4. Do vyššieho hrnca som naliala domácu paradajkovú šťavu, vrelo odporúčam použiť vyšší hrniec, lebo vo finále pri odparovaní a zahusťovaní krému, krém prská ako ked varíte lekvár, jednak sa nič okolo nezafŕka a jednak sa vyhnete nepríjemným popáleninám.
  5. Paradajkovu šťavu som priviedla na miernom plameni pomaly do varu, pridala som pokrájanú kápiu a sušenú pálivú papriku, varila som za občasného miešania, kým paprika aspoň na polovicu nezmäkla.
  6. Potom som pridala cibuľu pokrájanú na menšie kusy, cesnak vcelku, bobkové listy, vetvičku umytej čerstvej zelerovej vňate, čerstvo mleté čierne korenie a mletú rascu,...
  7. ...varila som pomalým varom za občasného premiešania, kým paprika a ostatná zelenina celkom nezmäkli.
  8. Potom som všetko ponorným mixérom všetko spolu rozmixovala na hladkú kašu ešte horúce, ja bobkový list nevyberám, rozmixujem ho tiež, krém má potom lepšiu chuť.
  9. Hrniec som vrátila so zmesou na sporák, pridala som cukor, soli som dala o 1 a 1/2 PL menej ako je v pôvodnom recepte a za stáleho miešania som varila a odparovala do požadovanej hustoty krému, v tejto fáze treba dať pozor, lebo zmes počas odparovania dosť prská, pred koncom prípravy som vybrala máličko krému na tanier, ochutnala som, či netreba dochutiť, mne bol akurát.
  10. Horúci krém som naplnila do pohárov a dala som ich uzavreté na 2 dni do suchého dunstu, potom už putovali do chladničky. V niektorých iných receptoch na nete na celkové množstvo toho istého množstva surovín pridávajú do varenia už na začiatku 100 ml slnečnicového oleja, v pôvodnom recepte nedávajú olej vôbec, ale na záver pridajú 1 CL Na - benzoát alebo salicyl, nemám rada konzervanty, tak som ich nepoužila, ani olej som nedala na začiatku varenia, ale na záver som vrch krému zaliala primeraným množstvom olivového oleja extra virgin, aby nad krémom nebol voľný vzduch, olej zabráni kazeniu, v podstate sa ani nestihne pokaziť, rýchlo sa u nás spotrebuje :-))) Robila som z polovičnej dávky, mne vyšiel 1 pohár á 350 ml a druhý pohár á 300 ml z celkového množstva, v pôvodnom recept píšu až 7 pohárov á 350 ml. Teraz som robila z polovičnej dávky, rozpis som dala na celú dávku ako bol v pôvodnom recepte. Chuťovo je oveľa lepší ako ten kupovaný z obchodu a navyše neobsahuje žiadne umeliny, éčka ani konzervanty, množstvo soli, cukru a korenín ako aj chuť môžete upraviť podľa seba, môže byť len na sladko alebo pálivejší ako mám ja tento môj.