Domáci pálivý Gulyáskrém - pálivý domáci gulášový krém fotorecept

pusta - fotkapusta, 18. októbra 2014
Domáci pálivý Gulyáskrém - pálivý domáci gulášový krém (fotorecept)
Foto: pusta

Recept som našla pred 2 rokmi na No.Salty, pretože nemám rada kupované ochucovadlá s éčkami, konzervantami a umelinami, rozhodla som sa ho vyskúšať a Zobraziť celý popisRecept som našla pred 2 rokmi na No.Salty, pretože nemám rada kupované ochucovadlá s éčkami, konzervantami a umelinami, rozhodla som sa ho vyskúšať a môžem povedať, že je skutočne výborný, vrelo ho odporúčam pripraviť.Recept som máličko upravila. Má mnohoraké využitie, pridávam ho do gulášov, omáčok, polievok,do Halászlé, do rôznych marinád na mäso, do nátierok, ako chuťovku alebo je vynikajúci len tak na maslový chlieb.

1 dávka
porcia
30 minút
príprava
150 minút
na 80 - 90 °C

Suroviny

1500 g
1 ks
8 ks
1 veľká hlavička
3 ks
1 vetvička
2 CL
1 CL
9 PL
2 PL
na zaliatie podľa potreby
700 ml




Postup

  1. 1

    Očistila som cesnak a cibuľu.

    Domáci pálivý Gulyáskrém - pálivý domáci gulášový krém (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Kápie som zbavila jadrovníka, semienok, a žiliek, umyla som ich,...

    Domáci pálivý Gulyáskrém - pálivý domáci gulášový krém (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...pokrájala som ich na menšie prúžky.

    Domáci pálivý Gulyáskrém - pálivý domáci gulášový krém (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do vyššieho hrnca som naliala domácu paradajkovú šťavu, vrelo odporúčam použiť vyšší hrniec, lebo vo finále pri odparovaní a zahusťovaní krému, krém prská ako ked varíte lekvár, jednak sa nič okolo nezafŕka a jednak sa vyhnete nepríjemným popáleninám.

    Domáci pálivý Gulyáskrém - pálivý domáci gulášový krém (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Paradajkovu šťavu som priviedla na miernom plameni pomaly do varu, pridala som pokrájanú kápiu a sušenú pálivú papriku, varila som za občasného miešania, kým paprika aspoň na polovicu nezmäkla.

    Domáci pálivý Gulyáskrém - pálivý domáci gulášový krém (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Potom som pridala cibuľu pokrájanú na menšie kusy, cesnak vcelku, bobkové listy, vetvičku umytej čerstvej zelerovej vňate, čerstvo mleté čierne korenie a mletú rascu,...

    Domáci pálivý Gulyáskrém - pálivý domáci gulášový krém (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...varila som pomalým varom za občasného premiešania, kým paprika a ostatná zelenina celkom nezmäkli.

    Domáci pálivý Gulyáskrém - pálivý domáci gulášový krém (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Potom som všetko ponorným mixérom všetko spolu rozmixovala na hladkú kašu ešte horúce, ja bobkový list nevyberám, rozmixujem ho tiež, krém má potom lepšiu chuť.

    Domáci pálivý Gulyáskrém - pálivý domáci gulášový krém (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Hrniec som vrátila so zmesou na sporák, pridala som cukor, soli som dala o 1 a 1/2 PL menej ako je v pôvodnom recepte a za stáleho miešania som varila a odparovala do požadovanej hustoty krému, v tejto fáze treba dať pozor, lebo zmes počas odparovania dosť prská, pred koncom prípravy som vybrala máličko krému na tanier, ochutnala som, či netreba dochutiť, mne bol akurát.

    Domáci pálivý Gulyáskrém - pálivý domáci gulášový krém (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Horúci krém som naplnila do pohárov a dala som ich uzavreté na 2 dni do suchého dunstu, potom už putovali do chladničky. V niektorých iných receptoch na nete na celkové množstvo toho istého množstva surovín pridávajú do varenia už na začiatku 100 ml slnečnicového oleja, v pôvodnom recepte nedávajú olej vôbec, ale na záver pridajú 1 CL Na - benzoát alebo salicyl, nemám rada konzervanty, tak som ich nepoužila, ani olej som nedala na začiatku varenia, ale na záver som vrch krému zaliala primeraným množstvom olivového oleja extra virgin, aby nad krémom nebol voľný vzduch, olej zabráni kazeniu, v podstate sa ani nestihne pokaziť, rýchlo sa u nás spotrebuje :-))) Robila som z polovičnej dávky, mne vyšiel 1 pohár á 350 ml a druhý pohár á 300 ml z celkového množstva, v pôvodnom recept píšu až 7 pohárov á 350 ml. Teraz som robila z polovičnej dávky, rozpis som dala na celú dávku ako bol v pôvodnom recepte. Chuťovo je oveľa lepší ako ten kupovaný z obchodu a navyše neobsahuje žiadne umeliny, éčka ani konzervanty, množstvo soli, cukru a korenín ako aj chuť môžete upraviť podľa seba, môže byť len na sladko alebo pálivejší ako mám ja tento môj.

    Domáci pálivý Gulyáskrém - pálivý domáci gulášový krém (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

pusta
@nelajsia , áno, to je suchý dunst.
bud zabalíš do periny, ja balím do teplej deky, dávam dve poskladané mohérové deky na seba a cez tieto poháre ešte poskladané.
babkamt
Ja som si vravela, že už tento rok nebudem nič zavárať. Ale ty nedáš pokoj a pokúšaš:-) Recept sa mi páči, putuje do kk , 5*
pusta
@k599 , však si vyber tie oveľa lepšie recepty na paprikový krém a nezabudni niektorý z nich aj urobiť a autorovi pridaj foto ako dôkaz, že si si vybral jeho recept a pripravil ho. :DDDDD
Dobrú chuť :-)
pusta
@lencsejani , som rada, že sa ti recept páči, ešte radšej som, že recept vyskúšaš :-)
je to fakt veľká dobrota! vidím, že sa vyznáš vo fajnových veciach :-)
dakujem za pochvalu..
pusta
Milý@sracz - ferikém drágám,
pozrela som si tvoj recept, je naozaj skvelý, ja si vyberiem u teba ten 6. stupeň pálivosti - "vyplechovaná papuľa" DDDDD
komentár a hodnotenie som ti napísala :-)
poteší ma, ak vyskúšaš aj ty a potompoprosím o spätnú odozvu.
dakujem ti za krásne hodnotenie a za pochvalu.
pusta
Milá@safran , viem, že ty tento Gulyáskrém spravíš určite a to ma hreje pri srdci :-)
to ja dakujem tebe, aj za pochvalu!
pusta
Milá@babkamt , to isté som si povedala tento rok aj ja, že už nebudem zavárať:-)
tento recept mi však nedal pokoj a neľutujem, že som ho spravila.
teší ma, že tento recept sa ti páči a že aj ty vyskúšaš :-)))
dakujem ti za pochvalu, za uloženie do kk a za 5*
evanaaa
Už tu mám uložených niekoľko podobných receptov, aspoň môžem porovnávať, tak si ukladám aj tento tvoj, len kedy ho spravím?? Asi až na budúci rok.
@k599 , načo ten komentár, je úplne zbytočný, to len upozorňuješ na to, ako pohŕdaš jeho autorkou, lebo recept je dobrý, kto je na tvoj názor zvedavý, či si vyberieš ten alebo onen....
marcel83
@evanaaa všetky suroviny sú dostupné v Tes*u po celý rok. Čiže môžes spraviť kedykoľvek. Ja tiež nerobím bravčovú pečeňovú paštétu len v období zabíjačiek. ;)
pusta
@evanaaa , budem rada, ak vyskúšaš aj tento môj recept :-)
hoci aj budúci rok, ja som túto papriku dostala od môjho priateľa, nekupovala som ju, ale ešte ju majú aj na trhu na Miletičovej v Ba.
dakujem za pochvalu.
evanaaa
@marcel83 , máš pravdu, ja to len beriem tak, že v lete je čas vhodný na zaváranie, samozrejme, že sa dá aj teraz, to ja len, aby reč nestála.... :)))
medovnicek
robila som paprikovú nátierku a veľmi ma zaujal aj tento tvoj recept, tento rok už nie, ale na rok určite vyskúšam:):):)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia