Kysnutý koláč

Domáci kváskový mazanec (fotorecept)

Autor receptu: marienka44

Mám prečítaných a uložených veľa receptov na mazanec, ale som sa rozhodla vyskúšať prvýkrát tento recept, lebo som mala doma sušený ražný kvások.* Som členka klubu priateľov Dr. Oetkera a občas mi pošlú vzorku ich noviniek. Zároveň uvádzajú na svojej stránke recept na mazanec s použitím tohto sušeného kvásku. Urobila som ale zmenu pracovného postupu, a síce obyčajné kysnutie cesta som nahradila tzv. dvojstupňovým kysnutím.

180 minút
príprava
55 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Brusnice (alebo hrozienka) namočíme do umu a necháme macerovať. Vnučka nemá rada hrozienka, preto brusnice. Do misy preosejeme obe múky a premiešame. Pridáme soľ, vanilínový cukor, cukor kryštál, nastrúhanú citrónovú kôru z 1 citróna alebo sušenú (od Dr.Oetkera), na špic noža muškátový oriešok, sušené droždie a ražný sušený kvások. Nakoniec v časti mlieka rozhabarkované žĺtky a jedno vajce. So zbytkom teplého mlieka za pomoci varechy som zamiesila husté cesto a nechala kysnúť viac ako 1 hodinu, pretože sušený kvások sa musel aktivovať. V originálnom recepte sa píše 45 minút, ale to je krátka doba. Dobu kysnutia som predĺžila dovtedy, kým som nevidela, že cesto narástlo. V recepte je uvedené 120 ml mlieka, ale po jeho pridaní ostalo ešte veľa múky suchej, nespracovanej. Pridala som skoro ďalších cca 100 ml mlieka navyše. Skúsená gazdiná vie odhadnúť hustotu cesta a teda aj množstvo tekutiny. Sušený ražný kvások, ktorý som použila:
  2. Cesto zatiaľ bez tuku a brusníc som poprášila múkou, prikryla utierkou a nechala kysnúť, kým na teplom mieste nenarástlo asi dvojnásobne. Až potom som prácne varechou zapracovala rozpustené maslo a nechala som zase kysnúť asi 1 hodinu. Po uplynutí času druhého kysnutia som cesto preložila na pomúčenú dosku, dôkladne premiesila a zapracovala sekané mandle a scedené brusnice. Vzniknutý bochník chvíľu odpočíval na doske, kým som si nevystlala tortovú formu papierom na pečenie. Forma má priemer 22 cm. Niekto pečie mazanec priamo na plechu, ale mala som obavy, aby sa veľmi nerozrástol do šírky.
  3. Povrch mazanca som potrela pomocou silikónovej mašľovačky rozšľahaným vajíčkom, posypala mandľovými lupienkami. V strede cesta som kuchynskými nožnicami spravila krížik, nie veľmi hlboký. Aj ten treba potrieť vajíčkom. Formu som vložila na mriežku do predohriatej rúry na maximum a ihneď som teplotu znížila na 170 stupňov s ventilátorom. Bez ventilátora tejto teplote odpovedá teplota 190 stupňov. Na spodok rúry pri kysnutom ceste vždy vložím hrnček s vodou.
  4. Počas pečenia som cesto prikryla mokrým papierom na pečenie, aby povrch nebol veľmi tmavý. Aj teplotu som znížila na 150 stupňov s ventilátorom. Celkový čas pečenia bol cca 55 minút. Päť minút pred koncom som ešte raz potrela povrch vajíčkom, aby lupienky dobre držali a povrch získal tak lesklý vzhľad.
  5. Mazanec vraj chutil, ja som ho neochutnala, putoval k dcérke. "Calta" po našom je vraj stále mäkká, dobrá aj na druhý a tretí deň. Urobila som ho prv, ako káže tradícia. Vnučka už 2. 4. odlieta za prácou do Amsterdamu. Záber v reze mi poslali koštovníci.
  6. Všetkým Varecháčom prajem požehnané veľkonočné sviatky!