Domáci jogurt

Autor receptu: evusik

Urobiť dobrý domáci jogurt nie je vôbec ťažké a výsledok vás určite prekvapí.

Postup

  1. Pri výrobe jogurtu by sa mala dodržiavať maximálna hygiena asi ako keď mama chystá pre malého kojenca mliečko do fľaše. Preto by sa mali používať len kvalitné nerez materiály, nie drevená varecha a pred použitím ich treba dobre opláchnuť vriacou vodou.
  2. Do hrnca dáme variť mlieko, ja používam pískací hrniec, mlieko nesmie prudko zovrieť, malo by dosiahnuť asi 80°C. Ja to mám vyskúšané tak, že len čo hrniec naberá paru, t.j. len slabučko zafučí už ho odstavujem. Teraz treba mlieko dať vychladiť niekam kde sa naň nebude prášiť, môžete ho prikryť čistou utierkou. Mlieko má vychladnúť tak, aby ste doň strčili prst a nepopálili sa. Hygiena nulová, ale čo už - funguje to.
  3. Potom už len do mlieka zamiešame jogurt. Jogurt musí byť zo živou kultúrou - má to napísané na kelímku. Jogurt môžeme nechať cez noc v hrnci, alebo ho rozdelíme do vhodných nádob. Môžeme si takto spraviť čisto biele jogurty, alebo si na dno nádoby dáme ovocie, zalejeme jogurtom a odložíme do chladu na 24 hod., nie do chladničky.
  4. Ja si domáci jogurt robím len biely a keď mám chuť na sladké - dám si ovocie, keď na slané - pridám roztlačený cesnak, nakrobno pokrájanú uhorku a mám rýchlu desiatu. Používam ho všade tam kde za normálnych okolností používam kyslú smotanu.
  5. Ak si z takto pripraveného jogurtu odložíte asi 2dl napríklad do podára od detskej výživy môžete ho opätovne využiť na prípravu novej dávky.