Domáci jogurt z kozieho mlieka fotorecept

sracz - fotkasracz, 19. marca 2018
Domáci jogurt z kozieho mlieka (fotorecept)
Foto: sracz

Čierno-biela Maňa a škoricovo-hnedo-biela Ica. Dve kozy babky „Poľky“, v kolorite vachtárne, na lúke medzi „škarpou“ a majestátne tečúcou Torysou. V časoch, bezstarostného detstva, Zobraziť celý popisČierno-biela Maňa a škoricovo-hnedo-biela Ica. Dve kozy babky „Poľky“, v kolorite vachtárne, na lúke medzi „škarpou“ a majestátne tečúcou Torysou. V časoch, bezstarostného detstva, nanútená to povinnosť pre bratov Fiňu a Čiňu, strážiť ich na paši, lebo súčasťou lúky bola aj zeleninová záhradka našich starých rodičov. Potvory rohaté priviazať ku kolíkom a poďme ho do osviežujúcej rieky. Keď sme boli hladní, pojazdná mliekáreň sa pásla na lúke a stačilo jeden druhému, nadojiť mlieko primo do úst.

6-8
porcií
15 minút
príprava
3-4 minút
na 50 °C

Suroviny

945 ml
200 g (FAGE)




Postup

  1. 1

    Táto nostalgická spomienka bola pre mňa impulzom na „kozý“ jogurt. Celú procedúru jeho prípravy som zahájil asi o 22,00 AZMČ; okrem fľaše kozieho mlieka a gréckeho jogurtu, som potreboval „pískací” hrniec na preváranie mlieka, misu na zmiešanie,

    Domáci jogurt z kozieho mlieka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    z „PMM” t. j. prostriedkov malej mechanizácie teplomer a ponorný alias tyčový mixer.

    Domáci jogurt z kozieho mlieka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Mlieko som nalial do „špeci” hrnca a len čo sa na jeho povrchu objavili bublinky, ešte než začal hrniec pískať, som ho odstavil a

    Domáci jogurt z kozieho mlieka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    prelial do misy, v ktorej som ponorným teplomerom sledoval jeho teplotu, až dosiahla 40 °C (104 °F), kedy som doň

    Domáci jogurt z kozieho mlieka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    vložil jedno 200 g balenie gréckeho plnotučného jogurtu a dôkladne „zošľahal” tyčovým mixérom. Poznámka: nabudúce tento technologický krok musím vykonať vo väčšej mise, lebo som kuchyňský pult „potentočkoval” striekajúcou „bi_emulziou” mlieka a jogurtu, takže som ho, pred zdokumentovaním záberu pre Vás, musel dať do náležitého poriadku, skrátka poutierať!

    Domáci jogurt z kozieho mlieka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Medzitým sa mi rúra vyhriala na 50 °C (122 °F), opäť pozorne sledované teplomerom, tak som do nej vložil misu s tekutým jogurtom; rúru som zatvoril, jej ohrev vypol a na druhý deň, okolo poludnia,

    Domáci jogurt z kozieho mlieka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    som už mohol ochutnať vlastnoručný, v domácich podmienkach pripravený, jogurt z kozieho mlieka; takže process jeho vyzrážania v pomaly chladnúcej rúre trval niečo málo nad 12 hodín; po odobratí skúšobnej vzorky sa v uvoľnenej časti misy vyzrážala srvátka,

    Domáci jogurt z kozieho mlieka (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    tak som jogurt preklopil do sitka a nechal 33´odkvapkať,

    Domáci jogurt z kozieho mlieka (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    kedy už nemal chybu; asi 150 mm získanej srvátky určite nájde uplatnenie v našej kuchyni.

    Domáci jogurt z kozieho mlieka (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    My sme ho ochutnali, s domácim brusnicovým džemom, ako predjedlo nedeľňajšieho obeda; určite sa dá použiť aj inak. Nabudúce ho urobím minimálne z dvojnásobnej dávky.

    Domáci jogurt z kozieho mlieka (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Keď nedeľňajší obed, tak aj nedeľňajší pohľad na marcové žlté ruže, tentoraz ale z Arizóny. Všetkým Vám, milí naši, želáme krásne dni, plné zdravia, úsmevov a úspechov! P. S.: pri písaní „prológu” tohoto receptu ma „kopla múza” a pošepkala mi, aby som do zážitkov na Varecha.sk spracoval jeho celý príbeh z 50.÷60. rokov minulého storočia. Myslím, že ju počúvnem a napíšem. Vachtáreň je síce už dávno zbúraná (škoda), ale spomienky ostávajú!

    Domáci jogurt z kozieho mlieka (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

farbuska
Vďaka za návod na prípravu kozieho jogurtu - určite budem nasledovať - aj za spomienky na vachtáreň.
ancicka
Ferko,ja kozičky mám,ale jogurt som ešte neskúšala.Urobím z neho syr a pijeme ho čerstvé.
Viem,že kozie mlieko by sa nemalo prevárať,lebo stráca vytamimy,ktoré mliečko obsahuje.
Ked ho len ho rejem na 40 °C,tak by to mohlo stačiť,bez varenia?Možem použiť akýkoľvek jogurt obyčajný?

Bodu 6, Medzitým sa mi rúra vyhriala na 50 °C (122 °F), opäť pozorne sledované teplomerom, tak som do nej vložil misu s tekutým jogurtom; rúru som zatvoril, jej ohrev vypol a na druhý deň, okolo poludnia,,,moc nerozumiem.---vypnuť ju až na druhý deň,či hned po vložení?

Pozdravujem!
cesminaz
Este som kozí jogurt nejedla :-) Ja som tiez vcera robila jogurt,ale z kravskeho mlieka,z troch litrov.Mlieko nielen prevarím,ale ho zopar minut aj povarim a potom necham vychladnut na takú teplotu,aby mi nepopalilo maliček.Ma byt sice este horuce,ale nemá popálit malíček pri skúške.Vtedy dam zo 3pl aspon 3,5% ný jogurt a prešlahám metličkou (občas pridam aj 1pl hustej smotany).Potom povylievam do 1kilovych kíblikov,zavrem a kíbliky dobre pozakrývam dekami a necham tak az do rana.Rano pri kontrole sú super stuhnuté :-) Dam ich do chladnicky a hotovo.Najlepšie je ich otvorit o také 2dni po státí,odvtedy je jogurt najchutnejší :-)
radox1
robievam podobne.staci premiesat metlickou a j lyzicou.co je dolezite je vysterilizovat vsetok riad-iba kov,ktory pride do styku s jogurtom.ja udrziavam v rure 5 hodin 45°,potom sa vypne a necha sa este posobit.
zinnajdha
tento rcp uložím, aby bol poruke, keď príde doba, vhodná na jeho prípravu . Už sa teším na tú dobrotu.
Ruže sú krásne. Chcela som žltú ružu, ale ani raz sa mi neujala. Ona ma asi nechce. (Červené sa všetky podarili.)
yana
Joj Sracz, nedráždi s tými ružami. Sme síce na jednom poludniku, ale úplne inej rovnobezke.
Nabudúce môžeš použiť 2 litrovú fľašu od uhoriek, aby neprskalo.
torticka
Skoda, ze uz nemame Cilku, aj ja by som spravila jogurtik. Pozdravujem do Arizony.
sracz
Ďakujem Vám, Čučoriedky voňavé a Sýkorky štebotavé, za milé komentíky, ako aj za rady do budúcnosti. Ančička pod Spišským hradom, veď si v otázke odpovedáš sama: "... vložil misu s tekutým jogurtom; rúru som zatvoril, jej ohrev vypol a na druhý deň, okolo poludnia ..."! Takže ak som jej ohrev vypol, tak bol vypnutý "doraz_učkaj, v tim momence", hneď po vložení!!! Ruže nám kvitnú prekrásne, mám ďalšie obr. a postupne Vás budem, s Vašim dovolením, s nimi zoznamovať. Majte krásny weekend dievčence a aj všetky dni po ňom!


ondrosavrus
Kozací jogurt je pomaly zrejúca fajnšmekrovinka. Skúste si jeden odložiť navrch do chladničky. Cca po pól roku naberie hrudkovitú konzistenciu a vtedy je to, to pravé ;)