Domáci jahodový džem a ovocná torta s jahodami (fotorecept)
Autor receptu: ywett
Kedže máme sezónu jahôd, tak ponúkam dva jednoduché recepty s týmto obľúbeným ovocím. Jahodový džem je chuťovo výborný, ako od babky ♥
Džem je redší s kúskami ovocia, taký máme najradšej a torta s čerstvými jahodami svieža a najlepšia je chladená.
Postup
- Na džem: Jahody umyjeme, odstopkujeme.
- Pokrájame na menšie kúsky (kto chce, môže aj trocha rozmixovať) a v hrnci so širším dnom, jahody povaríme približne 7 minút a pridáme cukor. Z citróna vyžmýkame šťavu, vlejeme a povaríme ďalších 25 min.
- Ak chcete aby bol hustejší, tak varte dlhšie. Ja zvyknem vyskúšať na tanieriku hustotu džemu. Na malý schladený tanierik dám lyžičku džemu a ak po ochladení stuhne, je hotový.
- Lekvár nalejeme do čistých umytých pohárov a uzatvorime.
- Otočíme hore dnom a necháme 10minút stáť na viečku.
- ...
- Dobrú chuť!
- Ovocná torta.
Postup:
1.Najskôr vyšľaháme sneh.
2. Vyšľaháme žĺtky s cukrom do penista a postupne pridáme preosiatu múku.
3. Jemne vmiešame tuhý sneh z bielkov.
4. Toto cesto používam aj na rolády (kypriaci prášok nedávam) Cesto vylejeme do maslom vymastenej formy (na spodok sa môže dať papier na pečenie, ktorý som tiež vymastila maslom a priemer formy ktorú som použila je 20cm, výška 6cm)
A dáme do vyhriatej rúry a pečieme (pri plynovej, tretí stupeň) približne 35-40 minút (skúšame potom špajdlou, ak sa cesto neprilepí, je upečené) Necháme dobre vychladnúť.
5. Cukor zmiešame s kyslou smotanou.
6.Vychladnutý korpus vyberieme z formy, dáme dole papier a korpus vložíme späť do formy. Dáme plnku a poukladáme jahody.
7. Dáme stuhnúť do chladničky aspoň na 2 hod. lepšie sa potom krája (niekedy dávam do mrazničky)
Prajem dobrú chuť!
- Ak máte radi džem s vianočkou, tak ponúkam recept aj na voňavú domácu vianočku <a href="http://varecha.pravda.sk/recepty/vianocka-/13249-recept.html"> klikni sem</a>
a recept aj na dvojfarebnú vianočku <a href="http://varecha.pravda.sk/recepty/domaca-dvojfarebna-vianocka-fotorecept/25990-recept.html">klikni sem</a>