Hovädzí kebab

Domáci hovädzí kebab z mletého mäsa (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Veľmi chutný plátkový hovädzí kebab, ktorý si veľmi jednoducho pripravíte aj sami doma :-) Nezaškodí ho mať v mrazáku po ruke ako obmenu kuracieho ;-) alebo jednoducho ako niečo rýchle pod zub.

Suroviny

Postup

  1. Najprv si pripravíme všetky prísady čo budeme potrebovať. Do krupice si zamiešame sódu bikarbónu.
  2. Buď v sekáčiku, alebo v dobrom silnom mixéri alebo tyčovým mixérom si všetky suroviny pomixujeme na kašu. Ja som mixovala na dvakrát, nezmestilo sa mi to všetko naraz. Až potom pridáme mleté korenie, oregano, sol, papriku a krupicu. Nakoniec celé dobre rukou premiešame a necháme 1 h postáť.
  3. Následne si z fólie odrežeme 3 dlhšie kusy, ktoré dáme vedľa seba tak, aby sa cca 10 cm v spojení prekrývali. Rozdelíme na fóliu pozdĺž mäso a zakrútime ho čo najtesnejšie. Na oboch stranách potom uzatvoríme a pre istotu ešte raz nakrútime na to fóliu. Takto zavinuté dáme do mrazáku, aby celkom zmrzlo a dalo sa krájať pekne na tenučko. V mrazáku vydrží dlho, vlastne kým sa nezje :-)
  4. Asi 1 hodinu pred pečením vyberieme kebab z mrazničky, aby sme ho vedeli krájať. Krája sa pomerne zmrznutý ostrým nožom na tenko cca 2-3 mm.
  5. Pečieme na rýchlo na trošičke oleja, asi 2x otáčame pri pečení.
  6. Kedže tento kebab sa väčšinou podáva s hranolkami alebo ryžou, tak som k tomu spravila paradajkovú omáčku. V panvici si na masle pár minút opražíme pretlak, zalejeme vodou, osolíme a necháme zo 5 minút povariť. Je to taká hustejšia omáčka/sós. A pripravíme si aj cesnakový jogurt.
  7. Takýto domáci kebab je veľmi chutný, ale nečakajte, že bude ako z kebabového stánku :-) Vždy je vo všetkom rozdiel medzi domácim a kupovaným. Na tomto jedle/recepte je dobré to, že si môžte bylinky a koreniny nakombinovať sami celkom podľa vašej chuti :-) Ja zvyknem napríklad niekedy pridať aj za 1 KL Mahlep, zmení to chuť. Alebo občas pre zmenu primiešam aj 100 g jahňacieho mäsa :-)
  8. Podávame s ryžou, hranolkami alebo prílohou podľa chuti. Deti chceli s hranolkami :-)
  9. Alebo si upečiete vlastný pita chlieb a urobíte si döner kebab so šalátom a jogurtovým dressingom :-) Prajem dobrú chuť!