Domáci chlieb pekárničkovo-rúrový a hrnčekovo-lyžičkový fotorecept

ochino - bez fotkyochino, 1. februára 2013
Domáci chlieb pekárničkovo-rúrový a hrnčekovo-lyžičkový (fotorecept)
Foto: ochino

Zdravím varecháčov a varecháčky-pokúšam sa sem vložiť môj prvý fotorecept-ešte neviem či sa podarí. Tento chlebík je riešený hrnčekovo a lyžičkovo, nakolko chlapom sa Zobraziť celý popisZdravím varecháčov a varecháčky-pokúšam sa sem vložiť môj prvý fotorecept-ešte neviem či sa podarí. Tento chlebík je riešený hrnčekovo a lyžičkovo, nakolko chlapom sa to nechce presne vážiť...ale vychádza to... Chlieb sa pokúšam piecť už asi rok aj dva-hlavne na dovolenke kde nedostať našský chlieb som urobil aj na vrchu-na šporáku ale tento sa mi ako tak darí aj v pekárničke aj v rúre-tak sa chcem s tým podeliť

Suroviny

3 hrnčeky 2,5 dcl /cca 400 g/
1 hrnček /z Billy cca 150 g/
3 PL /cca 50 g/
2 PL /menšie/
2 KL
1 KL
1 KL /zmes/
1 hrnček /2,5 dcl/
1/2 KL
7 g /1 sáčok/
1 PL /menšiu/
1 PL /menšiu/
2 PL
1 a 1/2 PL
2 PL /alebo iný/
1/2 hrnčeka /cca 1 dcl/
Na potretie:
1 dcl alebo vajce /podľa potreby/




Postup

  1. 1

    Urobíme si v jednej miske kvások- 1 hrnček vlažnej vody, 1/2 lyž cukru /alebo trochu medu/ a dávam do toho 1 Pl /menšiu/ tmavej ražnej múky a tiež na prilepšenie aj 1 Pl polohrubej múky-to dobre rozmiešam a múku trochu opakom lyžičky rozotriem o bok misky-trochu hrčiek múky nevadí.-to nechám kvasiť bokom cca 15-20 min-kým si pripravím ostatné

    Domáci chlieb pekárničkovo-rúrový a hrnčekovo-lyžičkový (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    v druhej miske si namiešam sypké veci- 3 hrnčeky hladkej múky 00 /na výrobcovi nezáleží/ potom 1 hrnček tmavej ražnej múky / napr.z Billy/, na to pridám cca 3-4 lyžice polohrubej múky- celkom asi 600gr. na vrch dám 2KL soli a 1 Kl celej rasce /dávam menšiu lyžičku/ a tiež 1 Kl takej zmesi ľanového a sezamového semena /ale kto ako mu chutí/, a na vrch pridám2Pl /menšie/ zemiakovej kaše v prášku a celé to zamiešam -tým sa to celé prevzdušní /namiesto preosievania múky/

    Domáci chlieb pekárničkovo-rúrový a hrnčekovo-lyžičkový (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    sypké ingredienty pred premiešaním -

    Domáci chlieb pekárničkovo-rúrový a hrnčekovo-lyžičkový (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    po premiešaní-

    Domáci chlieb pekárničkovo-rúrový a hrnčekovo-lyžičkový (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    do nádoby z pekárničky si dáme 2 PL olivového oleja /môže byť samozrejme aj slnečnicový/ a cca 1 a 1/2 PL kyslej smotany

    Domáci chlieb pekárničkovo-rúrový a hrnčekovo-lyžičkový (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    niekedy som namiesto kyslej smotany dával trochu masla,a vtedy som tam dával zároveň aj ocot, ale ku kyslej smotane ho radšej pridávam až do múky, takže tam dáme nachystanú múku a trochu si ju odhrabnem nabok oproti smotane a tam pridám 2PL octu -aký máme /ja teraz dávam jablčný/-ale stačí aj obyčajný-kvasný

    Domáci chlieb pekárničkovo-rúrový a hrnčekovo-lyžičkový (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ocot zahrabeme /ako havo.../ a na druhú stranu pridáme nachystaný kvások

    Domáci chlieb pekárničkovo-rúrový a hrnčekovo-lyžičkový (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    dáme to do pekárničky vymiesiť cesto /môže sa samozrejme aj ručne/ ja to dávam na základný program /3hod/ ale len v tej prvej fáze-cca 10-15min čo to len zamieša a do tohto miešania zasahujem- mám otvorené dvierka a pridávam tam ešte cca 1/2 hrnčeka vlažnej vody- podľa potreby-aby to nebolo riedke- lebo keby to bolo riedke,a nechám to v pekárničke aj dopiecť, tak to moc vykysne a potom splasne. takže cesto je lepšie trochu tuhé- tak že ho tá lopatka mierne trhá Niekedy sa s tým tak trochu hrám ako na hrnčiarskom kruhu-navlhčím si ruku a zhora to cesto držím a keď sa ovlaží tak sa rozbehne a trochu aj skáče- a hlavne je to pružné a pevné a môže sa to silno mačkať-/čo je príjemná činnosť /hlavne- for men.../ /ale pritom treba dávať pozor na miešaciu lopatku-nedať prsta až dole!/

    Domáci chlieb pekárničkovo-rúrový a hrnčekovo-lyžičkový (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    po 1. vymiesení to vypnem a cesto si pomúčim polohrubou múkou a vyklopím ho na dosku

    Domáci chlieb pekárničkovo-rúrový a hrnčekovo-lyžičkový (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    na doske to tiež posypem polohr.múkou-aby sa mi to nelepilo na ruky- čistá práca...

    Domáci chlieb pekárničkovo-rúrový a hrnčekovo-lyžičkový (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    potom spravíme malý bochník-ktorý necháme cca 30-40min podkysnúť

    Domáci chlieb pekárničkovo-rúrový a hrnčekovo-lyžičkový (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    v tomto bode si už zapínam šporák na 200 st.C. a cesto si spracujem tak,že ho len stlačím-trochu na placku približne štvorcovú hr.cca 3cm a túto potriem slanou vodou a preložím 2x a sformujem do bochníka /bez potretia vodou je tam potom- po upečení vidieť pásiky múky-čo ale nevadí/ a kým mi nahreje šporák na 200 st.-cca 10-15min to cesto ešte podkysne- potom ho preložím na silikónovú podložku /alebo na pečiaci papier/ pekne z dosky to dám do rúry-na spodok-rovno na mriežku /bez plechu/ a vrch odtienim jedným plechom-zvýšim teplotu na 250 st,C a pečiem to od vloženia -kým dosiahne 250 st plus cca 3-5min, /celkom asi 15 min na 250 st/ potom to znížim na 230 st a pečiem to cca 15 min , tzn. že asi po 30 min celkového pečenia to znížim na cca 180 st c a pečiem to ešte 15 min - stále s odtieneným plechom nad chlebom- potom plech vyberiem a cca 5-10 min ešte môžeme zapiecť viac tmavú kôrku - celkove to pečiem 45-50 min.

    Domáci chlieb pekárničkovo-rúrový a hrnčekovo-lyžičkový (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    pred pečením to môžeme potrieť rozšlahaným vajcom s trochou vody a soli, alebo len slanou vodou-úplne stačí- a potom pred koncom pečenia ešte 1-2x.

    Domáci chlieb pekárničkovo-rúrový a hrnčekovo-lyžičkový (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    po upečení to vybrať a dať na nejakú mriežku vychladnúť-ja to ešte zakrývam dvomi utierkami- tento chlieb máva asi 1,15 kg hodí sa k nemu aj domáca paštika alebo syr a pod...

    Domáci chlieb pekárničkovo-rúrový a hrnčekovo-lyžičkový (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    to bola paštika z 1/2 kg bravč,pečienky a mleteho mäsa.../robené ponorným mixérom/

    Domáci chlieb pekárničkovo-rúrový a hrnčekovo-lyžičkový (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    to bol zas pokus o domáci syr- z 1l mlieka /možno niekedy napišem aj recepty na paštiku a "syr" zatiaľ prajem všetkým dobrú chuť...

    Domáci chlieb pekárničkovo-rúrový a hrnčekovo-lyžičkový (fotorecept) - obrázok 16

Diskusia k receptu

frezia68
Si neskutočne šikovný a aj tu vidieť vynaliezavosť a vlastnú tvorivosť pri pečení.Krásny chlieb :-)))
anina6
chlebík je veľmi pekný, podaril sa ti.
havino
ozaj pekný chlebík a s fotopostupom si si dal záležať. Však je to tortúra to tu popísať? chválim veľmi
kimlo
Ako keby som videl bzinský chlieb...ale tento je určite lepší.
afataga
pekny chlebik a nie len chlapom sa to nechce vazit :-) riadne si sa vyhral s postupom, tiez si davam vymiesit cesto do DP, ved zivot si treba ulahcit ked sa da
evusik
ďalší šikovný chlap-pekár na Vareche... pekný chlebík si upiekol, aj fotopostup pvý krát úplne super... domáci chleba, domáca paštika, s teba musia mať doma radosť :-)
marcy
toho sa nikdy neprejem,mňááám :))
ochino
Ďakujem za komentáre - ja som sa k vareniu pečeniu roky nemal, ale teraz to len tak z pasie "tvorím" ale rodina má z toho určite radosť, niekedy je s tým zábava-že som niečo zmenil -doberanie- čo asi z toho vyjde apod...
ochino
Ďakujem - pôvodne mi viac chutil Vaďovský ako Bzinský, ale tento je
fakt lepší- a hlavne- je to aj s tou vôňou-doma je len doma...
sisuk
Úžasný chlebík!!! Vonia z tých fotiek až k nám!!!!
Obávala som sa, že trpím nejakou úchylkou, keď babrem prstami do cestav pekárničke. Som rada, že v tom nie som sama... :-)
ochino
vonia fakt dobre- ale moc pomaly to chladne-a potom sa to rýchlo zje...
pomaly to už nestíham piecť, ale teraz som zároveň upiekol z pekárničky
takú vianočku-podľa mojej svokry cesto a ona mi to aj zaplietla-keď sa to naučím sám zapletať tak to tiež pridám-vonia tiež dobre-na sladko-bude to na ráno- pri tom babraní sa prstami v pekárničke je to myslím o.k.-je to taký tvorivý pocit-že to nerobí len mašinka- díky za komentár
serena
veľmi pekný chlieb, vyskušam ,ukladám aj ja mám problém s pridaním receptov ,skušala som no zatial sa mi nedarí
serena
zdravím ochino, dakujem za radu, budem skušať dalej
helca103
Tvoj chlebík vyzerá úžasne, krásne vysoký a nadýchaný.Ani sa mi nechce veriť,že je to tvoj prvý recept. Perfektne a prehľadne spracovaný. Máš môj obdiv.
hannah22
ukladám a nemám slov, máš tak skvele podaný recept, prehľadný vidno že to robíš s láskou a zanietením, držím palce.... nech sa darí.... :))
ochino
Vďaka hannah22 za komentár- najprv som si myslel že máš 22rokov-
ale stále mladá-ja už tiež mám 3 vnúčatá-má kto pomáhať piecť-lebo doma im to mamina nedovolí-porozsýpali by múku... ta nach še v té Praze daří- ta ně...
modrykamen
Darmo, ženy väčšinou varia podľa osvedčených receptov svojej mamy. My chlapi sme s tým nespokojný a všetko vylepšujeme. A mám taký dojem že k lepšiemu. Často počúvam " Ty sa nebojíš odskúšať nový recept ?" Odpovedám, že nie a ak vám nebude chutiť, tak to zjem sám.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia