Domáci chlieb bez miesenia

tetrisss - fotkatetrisss, 17. júla 2011
Domáci chlieb bez miesenia
Foto: tetrisss

Som týmto mojím výrobkom tak nadšená, že ho musím spropagovať a dúfam, že ho vyskúšate, lebo je to tak jednoduché, že určite veľa nádejných Zobraziť celý popisSom týmto mojím výrobkom tak nadšená, že ho musím spropagovať a dúfam, že ho vyskúšate, lebo je to tak jednoduché, že určite veľa nádejných pekárov sa bojí tento recept použiť, nakoľko je až neuveriteľne nepracný. Týmto ďakujem hobby.idnes.cz, kde som ho našla.

4
porcie
5 minút
príprava
45 minút
na 230 °C

Suroviny

3 hrnčeky na čaj
1/4 čajová lyžička
1 + 1/4 čajová lyžička
1 + 1/2 hrnčeka




Postup

  1. 1

    Všetky suroviny dáme do misy a zamiešame len aby sa spojili, nemiesime !, aj keď to človeka pokúša. Vznikne vám taký maglajz a ak ste doteraz nepochybovali, tak teraz už určite. Misku zakryte potravinárskou fóliou, ozaj, misa nemusí byť nijako nadrozmerná, pretože masa sa asi zdvojnásobí. Potom skúste na tento polotovar zabudnúť na dlhých a teraz to príde 12 až 18 hodín. Ja som cesto urobila v sobotu večer o 18 hodine. Teraz vás bude štvať, že ste sa dali na pokus, lebo v mise sa nič nedialo, ani v noci.

  2. 2

    V nedeľu ráno si na chlieb spomeňte a tak o 8 hodine, keď sa už aj tí spaktoši zobudia, cesto vyklopíme na pracovnú dosku, dobre podsypeme múkou, napodiv cesto je hebké a trochu sa lepilo, pár krát len tak preložíme, necháme tak 15 minút oddýchnuť, potom sa naša nálada prudko zlepší, lebo vyzerá to ako normálne vykysnutý chlieb. Dokladám foto vykysnutého chlebu pred vložením do nádoby na dokysnutie, aby bolo jasné, ako má táto fáza vyzerať.

    Domáci chlieb bez miesenia - obrázok 2
  3. 3

    Potom si pripravte utierku, dobre ju pomúčte a vytvarovaný bochník na ňu uložíme a prikryjeme ďalšou utierkou. No a teraz sa venujeme príprave obeda a na chlieb zase zanevrieme až na 2 hodiny.

  4. 4

    Pol hodinu pred uplynutím času tých dvoch hodín zapneme rúru na 230 stupňov a vložíme najlepšie liatinovú nádobu s vrchnákom, mohla by to byť aj napr. kameninová nádoba, ale podstatný je aj ten vrchnák. No a teraz prichádza najhorší okamih, ten nádejných chlieb musíte do tej horúcej otvorenej nádoby trafiť, podľa možnosti bez popálenín 3 stupňa, prikryť a pečieme zatvorené 30 minút, potom nádobu odokryjeme a teraz uz aj najhorším pochybovačom podskočí srdiečko, lebo ten pohľad stojí ta to. No a v tejto radosti prežijeme ešte 15 až 20 minút, ktoré náš báječný chlebík potrebuje na kôročku. Potom ho vyberieme a necháme vychladnúť na mriežke.

  5. 5

    Podotýkam, že akokoľvek vám bude mýliť postup a budete ho chcieť vylepšiť, alebo pomeniť, nerobte to. Všetko je akurát. Časom môžeme skúsiť pomeniť bielu múku za časť tmavej, možno aj nejaké semiačko pridať. Dobrú chuť.

    Domáci chlieb bez miesenia - obrázok 5

Diskusia k receptu

jody
WAU! Konečne recept na chlieb pre mňa, čo sa bojí toho miesenia!!! :-)
ancicka
ja som na chlebíky!Aspoň raz za týždeň jeden upečiem a tento určite vyskúšam,hoci mne nerobí problém miesenie.
ludka10
... uz aj idem urobit cesto, aby sme si zajtra mohli pochutnat na chlebiku.
vdaka za receptik...
evusik
perfektný popis... aj ja som sa vyškierala pred monitorom....
chleba a spol. pečiem minimálne 3x do týždňa, tvoj chleba je prekrásny, najbližšie zamiesim a uvidím čo to spraví.... teda nezamiesim :-)
klaura
No toto musím vyskúšať ! Chlebíky sú moja slabosť ... :)
@tetrisss a tú liatinovú nádobu netreba vymastiť ? ak ano, tak pred vložením chlebíka ?
letisia
aj mňa zaujíma to vymastenie nádoby a či po upečení netreba chlebík potrieť vodou.
anina43
oceňujem vtipne napísaný postup, radosť z vykonaného diela, ochotu podeliť sa s nami na Vareche. myslim, že všetky varecháčky vyskúšame tento netradičný postup pečenia chlebíka a podelíme sa so skúsenosťou. ja ho upečiem vo woku. za všetkých srdečne ďakujem
tetrisss
Nie, nic nemastime, len do rozohriatej nadoby. Nuz ta nadoba je asi dolezita z toho titulu, ze by mala udrziavat teplo, ale ak nemate nieco take, skuste napr.to varne sklo, aspon uvidime. Inak pripravte sa, ze chlebik bude za chvilu prec, je vonavy, makucky, korka ako ste este urcite nemali, moj syn sa smial, ze mami ty furt vyrabas s tymi chlebmi, ale ked uvidel vysledok, tak mu padla sanka.
1x ivka19
elisticka
super receptik este som sa aj nasmiala vtipnemu postupu :-)) ukadam musim vyskusat:-)))
zdezda
:-))))))supeeer chlebík, ukladám, vyskúšam, ďakujem aj za pobavenie, si skvelá
ancicka
Tak cesto je už zapracované,uvidíme čo dalej.Asi to bude napínave.
tetrisss
Este raz podotykam, ze recept treba dodrzat cely, cize najlepsie z casoveho hladiska je cesto zamiesit vecer a cez den ho dokoncit, lebo inak to nevychadza, potom musite byt hore celu noc :). Vsetkym, ktori sa odhodlaju a vyskusaju prajem, aby ste mali z vytvoru tolko radosti ako ja. Dajte vediet vysledok, som napata aj za vas.
xanadu1955
Ten recept je tak úžasný že rozpošlem aj mojim kamarátkam dúfam že nevadí
wevewe
nooo tak toto je prudko zaujimave. prosim, ak sa niekto odhodla skusit to v skle, napiste ako to dopadlo.
2010
Hlavnu prisadu... velky liatinovy hrniec "Cocotte" mam takze cez weekend ideme na to.Uz je v KK dik
sissi29
Priznám sa chleba som nikdy nepiekla. No tento vyzerá tak skvele, ani postup nie je zložitý dokonca nepotrebujem ani pekarníčku, že sa na pečenie tohto chlebíka určite dám.
pivonka
Úžasný chlebík, zaujímavá technológia a presvedčivý popis postupu. Už mi chýba iba liatinová nádoba. Neviem, či sa dá spoľahnúť na varné sklo.
tetrisss
Nuz pravdu povediac, ani mne sa to varne sklo velmi nepaci, ja mam taky cierny liatinovy pekac este z cias socializmu, ale mohol by to byt podla mna napr. aj rimsky hrniec.
ainy
aj ja skúsim, len mi povedz, kde cesto skladuješ, kým ho začneš robiť...v chladničke? alebo len tak v kuchyni? teraz je dosť teplo, tak by možno cesto nakyslo aj skôr...
tetrisss
Nuz v recepte je pisane okolo 21stupnov, co je asi teplota letnej noci, takze cesto si hovelo v kute kuchyne, nie , hodiny nie je mozne skratit, tam ide celkom o ine procesy, ak si vsimnes, ide tam minimum kvasnic, fakt malo a napriek tomu to tak krasne vykysne, verte mi a robte to presne tak. Inak aj mna triafal slak, lebo dodrziavt recepty nie je prave moja silna stranka :), ale tu sa to oplatilo.
jody
Nemám liatinovú nádobu, v skle to piecť nebudem, ale mám smaltovaný pekáč s vrchnákom, tak sa chcem spýtať, či ho mám omastiť alebo čo, alebo to doň len fuknúť a dúfať, že to prežije? :-DDD
cistinka
Mne tento recept vyhovuje...u nás keď v sobotu ráno skoro nevstanem a nestihnem do deviatej potraviny, ďalší chlieb kúpim až v pondelok ráno....takže preventívne si v piatok večer vymiešam to cesto a asi hneď rovno aj dve :-))) suseda má starú chlebovú pec - otestujeme!!
tetrisss
Nie, netreba vymazavat, len to tam dobre trafit, lebo to musi byt vyhriate.
cistinka
@janaalizibolenova , Janka len príď, budem rada....rozmýšľam, či by si prišla na ten chlebík, alebo za mnou, či snáď chceš vidieť tú starú pec :-))))
babi
Tento recept nemá chybu,hlavne čo sa týka veľmi vtipného návodu.Dobre som sa pobavila a určite to vyskúšam.
Pripomenulo mi to trošku jedno leto, keď mi na chalupe priniesla suseda trochu cesta na tzv. "koláč priateľstva" Kdo to pozná, tak vie, že každý deň počas jedného týždňa pridávate inú surovinu a čakáte čo s toho vylezie. Výsledok je ale tiež skvelý,ako tento chlebík
sovka62
Aj som si uložila, aj som si vytlačila (pre istotu). Len pre istotu: nemohla by si, prosím ťa, napísať rozmer hotového chlebíka? Mám liatinový kastról šírka 24 cm, výška 10cm, ale obávam sa, že to bude na ten chlebík málo.
tetrisss
no zmerala som pekac, je to cca 33x24 cm a vysoky je 13 cm, trochu mensia by nevadila, lebo bola tam este vola.
1x zorka
helca103
piekla som už rôzne chlebíky ale všetky bolo treba miesiť,tento sa mi tiež páči takže ukladám
tati2008
Podobny recept dala,,egreska"chlebik s extra chrumkavou korkou.Postup ten isty.Tento som uz parkrat piekla a vzdy sa vydaril.Ja som ho ulozila na papier a tak do smaltovaneho hrnca(20x12cm).To kvoli popaleniu,pre istotu.
evanaaa
Mňa by zaujímmmali tie hrnčeky na čaj, ako sú veľké ( objem), aby pasovali k tomu množstvu droždia, lebo aj ich veľkosť môže byť rôzna - dva dcl,alebo koľko?
ancicka

Tak,chlebík je už upečený a taktiež už aj teplý ochutnaný,ale nieje podľa mojích predstav.Piekla som ho podľa tvojho,ale aj podľa návodu na videu.Robila som aj s otrubami,ako je v originále.Chutové je veľmi dobrý.Ja mam hrniec v priemere 28 cm. a to je dosť veľký.Nabudúce si urobím s dupľovanej dávky a ak dovolíš aj foto.A ešte ruku na srdce,bol to tvoj prvý pokus?@lubka10 a frezia68,tiež písali,že idu chlebík upiecť.Rada by som vedieť,ako ste dopadli.
tetrisss
Ten hrncek, premerala som ho, je 3 dl. Nuz veris, ancicka, alebo nie, piekla som ho po prvy krat, ale... striktne som sa drzala odporucani, ziadne miesenie, dlzka dodrzana, ziadne kvasnice navrch a vysledok je uzasny, teda samozrejme uz len bol :). Nakolko cez tyzden nemam cas na taketo dlhotrvajuce prace, ale v piatok a sobotu ho skusim zas na synovu objednavku a uvidim, ci zase vyjde takyto nadherny usmiaty chlebik. Len do toho, skusajte, sama som zvedava.
ancicka
Aj ja som sa držala striktne predpisu,aj vieo som si dvakrát pozrela.mne ten postup pripada skoro ako pri kvaskovom.
wildrane
super receptík, už aj odskúšaný a zjedený bez masla, salámy či zeleniny. Nestihla som sa otočiť a bol rozchytaný :) Večer pochystám z dupľovanej dávky
marika554
Ten chlebík vyzerá božsky. Dnes večer ho pripravím a teším sa ako to dopadne. Dám vediet´.
betty21
ohromne vtipný komentár, chlebík vyzerý tiež výborne :)
wegar
Hobby.idnes.cz prevzalo recept pána Cuketku  www.cuketka.cz/?p=788...

Piekla som ho vždy z normálneho droždia, s kváskom, aj v sklenenej mise, aj v liatinovom hrnci. Miešam niekoľko druhov múk a cesto nechávam kysnúť v mise-rýchlokyske, stačia tri-štyri hodiny.
Vymazaním misy nič nepokazíte, niekedy sa totiž chlebík zvykne na dno prilepiť.
tetrisss
A kolko davas potom cerstveho drozdia? Inak s tou kyskou som nie celkom stotoznena /mam/, lebo podla mna tam prebiehaju nejake reakcie, ktore ten dlhy cas potrebuju, tak asi tak.
tetrisss
Ano, a pan cuketka to prevzal od ineho serveru, takze je to uz jedno. :)
wegar
@tetrisss , myslím, že štyri hodiny je dostatočný čas na vykysnutie cesta. Dávam celú kocku droždia, už som však robila aj z polovice a stačilo.
Jedno to síce môže byť, ale je to dobrým zvykom, to je podstata internetu.
@janaalizibolenova ja som ho robila raz v mise z jenského skla a v pohode, ale samozrejme ju daj do studenej rúry a tak zohrievaj.
tetrisss
Akoze mi to pride mimo temy, ale ja som zdroj uviedla, kto chce, tak na tomto zdroji zase uvadzaju pana cuketku a ked patrate dalej, tak povod je asi na nejakom anglickom serveri a tak by sme mohli ist az neviem kde. Len pre poriadok.
tetrisss
Chcem vas vsetky podporit v snahe, dnes som chlieb upiekla druhy krat, jeden hrncek muky som vymenila za raznu muku, cesto som nechala kysnut este dlhsie, nie umyselne, ale tak to vyslo a chlebik je opat uzasny.
tetadena
tak, dnes som vyskúšala upiecť vo svojej novej peci na pizzu - úžasný, fantastický recept. Ďakujem
tetrisss
Tesim sa s tebou, ja ho peciem stale a odvtedy ho vzdy do poslednej omrvinky zjeme chlebik.
mirka111
upeceny, narezany samozrejme este teply - nevydrzala som - je nádherný, vynikajúci a taaak jednoduchý. robila som v janskom skle a pohoda, ziadne popalenia, priamo z tej utierky som to tam " vysypala". mnam, davala som aj semiacka, a to ja davam fakt vela a v pohode. skuste, odporucam
mirka111
ja uz v piecke nerobim, nema kôrku a nejako sa mi v poslednej dobe vôbec nedaril, vzdy mi vysiel taky "usaty" :) kôrka na tomto chlebiku.... fantazia :)
sportak
Pečiem doma pravidelne chlieb, myslím si že som dosť dobrý v tomto odbore. Takýto recept som ešte nevidel a tak samozrejme ho dnes večer vyskúšam, lebo je veľmi zaujímavý. Výsledok dám vedieť.
tetrisss
Len dodrzuj tu jednoduchost a drzim palce, aby bol dobry, ja uz iny nepeciem.
sportak
Tetrisska, upiekol som chlebík presne podľa tvojho návodu. Máš pravdu, je výborný. Piekol som z múky 2 hrnčeky bielej a 1 hrnček špaldovej celozrnnej. Taktiež som pridal zmes semiačok: slnečnica, ľan a tekvica. Oproti miesenému je taký jemnejší, nadýchanejší. Nabudúce pridám trošku mojich menších úprav /dvojnásobná dávka múky, deň vopred uvarené a nastrúhané zemiaky, múku preosejem a kvasnice rozmiešam s 1 PL medu/. A upečiem ho v rímskom hrnci. Už teraz sa na to teším. Dodám k tomu potom aj komentár. Pekný deň všetkým Varecháčkam a Varecháčom.
tetrisss
Tak sa tesim s tebou, ja som jeho velky fanda, no a so mnou aj cela rodina. Skusaj a daj vediet, mne sa prvy krat vcera nepodaril, neviem, ci to nebolo tym, ze som hned dala asi tretinu hrnceka otrub a tym sa asi proces kvasenia zastavil. Inak rimsky hrniec bude super, len ja by som ho nenamocila asi, ale skus a podel sa so skusenostami.
bubaya
Ďakujem za tento fantastický recept. Pečiem chlieb doma už 5 rokov, ale takýto bez práce som ešte nerobila. Jedno vylepšenie: Vykysnutý chlieb premiešam vareškou, nechám ho v pôvodnej nádobe ešte tie 2 hodiny kysnúť. Potom za pomoci varešky ho vykydám priamo do horúcej jenskej misy. Nemusím sa báť popálenín, ani prácne odlepovať cesto z utierky. Vyskúšala som oba spôsoby, na výsledku ten rozdiel nie je vidieť.
mirka111
milujem, milujem, milujem tento chlieb. a dnes som nemala cas, zamiesila som asi o 10-teh rano a o jednej uz bol v trube. a..... náááádhernýýýýý :)
ja osm robila aj s otrubami a psenicnimi klickami a v pohode.
jerica
@tetrisss v noci som zamiesila a ráno o šiestej sa ti muselo štikútať , keď som vyberala z rúry horúci holý pekáč (rímsky) a spomenula som si ako si ten polotovar dávala do horúceho pekáča , mám novú rúru resp.sporák , neviem si zvyknúť čo na čo je dobré, ešte že mám aj druhý , ale tieto dva teda aj @evusik chlebové žemličky som zabehávala novú rúru. píšem v komente @evusik chlebík je co by dub , vynikajúci , má aj oká , žiadny šedý zákal. Dúfam že sa podarí pridať foto,len prosim ťa moc neporovnávaj , lebo ja som nemala takú krásnu kôrku ako si mala Ty . Ale vnuk pochválil , raňajky ako v Gate one.

1x soncya
babinka
tak vcera som ho upiekla: zat povedal, ze je to najlepsi zo vsetkych mojich pokusov - piekla som v rimskom hrnci, ale pre istotu som z neho pred dvojhodinovym kysnutim odobrala dva kusky, ktore som dala do malych obdlznikovych misiek, lebo som sa bala, ze rimsky hrniec nema velmi vysoku prikryvku, ale plochsiu. A dobre som urobila, lebo dva miniaturne chlebiky sa po 15 minutach museli odkryt a za 5 minut boli hotove a mnam, mnam. Prekvapila ma nie tvrda, chrumkajuca korka (ten egreskin podobny recept aj foto sa zda, ze je tam hrubsia a skutocne chrumkava) - ale tenka chrumkavejsia. Pomer muky som urobila 2 hrnceky chlebovej (neviem, ci psenicnej ci raznej, nebolo to tam napisane, alebo bolo a po angl. neviem) a jeden celozrnej, + som zvysila mnozstvo soli (mam pocit,ze tunajsia je menej slana) a pridala rascu. Nabuduce skusim viac experimentovat, lebo chcem dva chlebiky - jeden s rascou a semienkami, druhy cesnakovy. Vdaka za recept
babinka
teraz som si vsimla, ze ten tvoj na obrazku ma taku hrubu korku, pekne rozpukanu - ta moja bola hladka a tenka, ale pekne tmavohneda :)))
1x omega
jerica
@babinka robila som už druhý pokus tohto chlebíka , vyšiel krásne aj s prasknutou kôrkou dnes dojedáme,robila som aj od tizian1cat: boli výborné; ten nemiesený ľahký šťavnatý,ked som ho robila druhý raz už zo skúsenosti dala som múku T65O 2 hrnčeky a jeden hrnček chlebová múka so zrniečkami ale nepiekla som už v rímskom ale v liatinovom ťažkom , určite známy pekáč zvonku čierny,vnútro fialové. Ten chlebík od tizzian som robila 50/50 biela chlebova a chlebová semiačkova múka , pridala som aj ľanové semienka , čo sa týka konzistencie tak ten nemiesený biely ľahučký a šťavnatý a ten druhý šťavnatý len trochu hutnejší a tmavší , jedli sme ho resp. dojedáme ako mini chuťovku , ale oba výborné!! jeme s domácou masťou k tomu naše paradajky , tatko čaj a ja bielu kávu,raňajky máme za sebou. na budúce vyskúšam z dvojitej dávky ten nemiesený,uvidím čo spraví v liatinovom pekáči.
 varecha.pravda.sk/recepty/rychly-chlebik-s-orieskami/1892...
1x odetta
ancicka
@jerica ,nehnevaj sa na mňa,ale šťavnatý chlebík som ešte nevidela,a ani nejedla.A ja som už za tie roky čo pečiem chleba,už všelijaky upiekla.
Upiecť môžeš šťavnatý zákusok,alebo mýlim sa?
tetrisss
No ale tento chlebik je naozaj akysi stavnaty, jerica ma pravdu. Ja ho tiez uplne zboznujem a peciem kazdy druhy treti den, davam tiez dva hrnceky chlebovej muky a ten jeden menim za celozrnnu, alebo raznu, popr. este pol chlebova a pol pohankova/ten 3 hrncek/ a pridavam semiacka, aj rascu. Vrele kazdemu doporucujem. Okrem toho este vydrzi velmi dlho chutny, aj starsi je super, len ho treba uchovavat nie v umelom sacku, ja pouzivam papierove sacky ako maju v lidli.
julica
Ja som piekla takýto chlieb podľa receptu pána cuketku, tu je k nemu aj video  www.cuketka.cz/?p=788...
. dala som asi tretinu ražnej múky, nechala som ho len 10 hodín a vydaril sa skvele. Vo všeobecne sa chlieb snažím piecť z vysoko hydratovaného cesta - tak ako aj tento, zistila som, že pri chlebe nie je dôležité miesenie, ale čas, rovnako ako malé množstvo droždia (veľa droždia prekysľuje a zanecháva v chuti chleba nepríjemnú stopu). Keď som piekla v hlinenej glazovanej nádobe, vydaril sa fantasticky, skúšala som aj v smaltovanom pekáči, tiež sa vydaril, no ten smalt to nejako dobre neznáša :)
havino
ja ti dakujem za tento prekrasny recept a tvoj prenadherný chlebík, chlieb som piekla pravidelne, zemiakovy, mam svoj tiež vyborny recept, len to miešanie, mam dlhodobo presilené ruky, vždy musím chlapov otravovať, podte miešať, jesť by jedli,ale miešať nemá kto, tak som to vzdala a teraz sa teším, nebude ma ruka bolieť, dakujem
jerica
aj dnes ráno pôjde na "pekáč" už je miska so zarobeným cestom, teším sa na ráno :-))
tetrisss
jerica Super, videla som vysledok, gratulujem.
havino skus a uvidis, ze uz ziaden iny piect nebudes. Ja si osobne myslim, ze mas pravdu v tych postrehoch, lebo tento chlebik je uplne inou vybornou chutou a dlho vydrzi. Ja uz teraz tiez miesam vselijake muky, semiacka, ale ostatny postup zachovam.
havino
@tetrisss , presne tak, iný už piecť ani nebudem, poporiadku, včera som tu masu zamiešala, lenže ja neveriaci človek, pridala kvasníc, však čo sa može stať, o 6 večer, sledovala som tu masu,lebo to ozaj na cesto sa nepodobalo do desiatej večer, rastlo, si myslím kurna čo bude do rana, rano bežala som k mise, cesto vodorovne, riedke, no nič dala na dosku, premiesila s mukou, už z toho bol bochnik, dobre, počkám ešte dve hidiny, zapla ruru, smaltovy pekáč dala vyhriať, napadlo ma dať si to na papier a tak tam vložiť, už to neurobím, lebo sa mi ten papier na chlebík dosť prilepil, ale odlepila som pracne, no ale prikryla som to a myslim si, no ved uvidíme, odokryjem po 30 min a srdce mi stislo, chlebik presne doslova,ako ten tvoj na fotke, tak už som ho nechala len dopiecť, chuťovo je fantasticky, dala som kmín, jednu šalku grahamovej muky a slnečnicove jadierka, trošku, mali sme oslavu, neterka ho jedla samý so solou a to bolo na stole šunky a kadečoho, takže od dnes len tento prekrásny jednoduchý recept a vynikajúci chlebík, mam aj svoj recept na zemiakovy, ale nevidím rozdiel ani nik, aj tak korka bola korkou,ako ty máš,ale tenšia,ako som mavala u zemiakoveho, proste mäkkúčky chlebík, samá dierka v nom,ale chuť taka neviem to popísať, proste nebol suchý, nemrvil sa
havino
aj som ho odfotila, fotku dodam v pondelok, nemam doma kebel od foťaka
45678
Fíha! Tak to tu rozvoniava, že ste aj mňa navnadili :-)
vyskúšam v nerezovom hrnci, dúfam, že sa neprilepí?
@tetrisss gratulujem!
45678

Robila som s dvojitej dávky a neprilepil sa :-)Chlebík sa vydaril, a už ho niet, to znamená, že aj chutil.
Fotku neviem pridať, ešte som sa to nenaučila :-(
jerica
@tetrisss keby nie Tvoj recept tak dodnes nerobím chleba,síce robila som ale vždy komplikovane a výsledok nebol aký som si predstavovala,ale Tvoj recept ma naštartoval tak , že si už teraz robím kombinácie bez miesenia a rôzneho odpočívania , obracania , jednoduchý a s úspaešným výsledkom. Tvoja inšpirácia aj s "chlebové slnečnicové bagety" a "nemiesený chlieb" ma nechtiac naštartovali a aj teraz je pripravené cesto "šup do rúry" Pridám všetky kombinácie čo som piekla:-) aj s mojou "recenziou"
tetrisss
tak, tak, je to super chlebik, tesim sa s vami, ze sa vam paci.
frauakbari
Chlieb som ešte nepiekla, ale musím skúsiť. Dievčence, veď vy ste ma vašimi komentármi k tomu vyprovokovali. Toľko chvál na chlebík som ešte nepočula.Vlastne nečítala.tetrisss, na tej fotke vyzerá tvoj chlebík naozaj veľmi lákavo.Okrem toho,aj tak som si za tých pár rokov ešte nestihla zvyknúť na rakúske pečivo.Takže držte palce a keď nevyhoríme,tak dám vedieť ako chutil ;-)
viera1
@frauakbari ,toto sa ti musí podariť.Ja ho pekávam od marca,kedy som spadla na pravé rameno a nie som schopná miesiť cesto.Našla som ho na českom serveri a postupujem takto :Mám veľký liatinový pekáč 34x23x10 do ktorého si nameriam za studena papier na pečenie.Do misy na kysnutie preosejem 1 l hladkej múky,3dl ražnej múky,pridám 2 PL zemiakového cesta v prášku,2 KL soli, 1/2 KL francúzskeho sušeného droždia a prilejem 7,5 dl vody.Zamiešam,zakryjem a nechám minimálne 12 hod. kysnúť.Potom posypem povrch ľanovými semiačkami a zamiešam.Znova zakryjem a nechám kysnúť.O 1,5 hod. vložím liatinový hrniec aj s vrchnákom do rúry a nastavím 230°C.To trvá cca 25min.Vyberiem hrniec,vložím pripravený papier na pečenie a cesto vylejem do hrnca.Zakryjem,nastavím si 30min. a po 30-tich minútach vyberiem vrchnák a nechám ešte dopiecť kôrku (cca 10-15min).Dnes som piekla cesnakový a musím povedať,že sa mi vlastne ešte ani raz nepokazil.Akurát po prvýkrát mi ho trošku pripieklo zospodu,lebo hrniec je vysoký a dala som ho na najspodnejšiu mriežku.Vyriešila som to vystlaním dna grilovacím alobalom,lesklou stranou zospodu.Chlebík vyberiem s papierom a pekáč ani neumývam,ten alobal tam je nastálo.Mám aj rímsky hrniec,ale s ním je zložitejšia manipulácia (treba ho namáčať) tak vyskúšam,až budem zdravá.
Nedodržiavam postup v tomto recepte a možno by mi mohol @pekarik vysvetliť význam prekladania cesta na utierku,budem rada.Tak vyskúšaj,v podstate použijem len misu na kysnutie 5,5 l,pekáč,varešku a odmerku.Držím ti palce.
frauakbari
Chlebík je už upečený,vychladnutý a dokonca už aj zjedený...vlastne ostala ešte jedna kôročka ;))) Úprimne povedané,nechcela som vám veriť, že to môže fungovať a pochybovala som až do chvíle, kedy som odkryla hrniec z ktorého sa na mňa usmial krásny chlebík.Chutil fantasticky aj mužovy,ktorý sa vyjadril,že som už súca na vydaj :DDD Ďakujem veľmi pekne za receptík.Odteraz ho budem s istotou piecť niekoľkokrát do týždňa :)))
tatranocka
Tak som dnes piekla chlebík podľa @viera1 ,skúsim poprosiť redakciu o pridanie foto.Dala som 2 PL jemných ovsenných vločiek (Lidl-žltý obal) a ľanové semiačka.Výborný postup,jednoduché.Ďakujem.

lidka
Milá tetrisss, ďakujem za perfektný recept, na slovo som poslúchla Tvoj recept, len ako nádobu som použíla hrniec Tescoma Tulip. Chlebíku sa z hrnca trochu nechcelo, ale nechala som hrniec na mriežke obrátený hore dnom a po čase sa dal chlebík pekne vybrať. Ja budem s Tvojim receptom experimentovať aj ďalej a dám vedieť o výsledku. Nech sa Ti darí tak, ako si ma potešila Tvojím receptom.
danatka
dík za recept, isto vyskúšam, som z neho očarená. Ukladám do KK. Zvlášť v zimných mesiacoch na to bude čas.
Vďaka ti.
jerica
@tetrisss To čo vidíš v mojom pridanom recepte CHLIEB po lopate je Tebe veľká vďaka , ja som si skombinovala Tvoj postup a doteraz na Teba spomínam ako si ma nakopla (našťastie nie do zadku) aj teraz už rozvoniava chlebík po celom dome,samozrejme že už podľa toho ako som si zvolila suroviny, postup a pekáč Tupperware nemá chybu.
babka50
Práve som dopiekla neskutočne dobrý chlieb.Použila som plech klasický a úplne to stačilo ,ale chlebík je SENZAČNÝ je mi len ľúto,že som na recept prišla až teraz,ĎAKUJEM
bubaya
Tento recept mám veľmi rada, vždy sa podarí a ja vždy v noci kvôli nemu nespím, lebo ho chodím kontrolovať. Len tak, z radosti. Raz som ho posunula kamarátovi, je to taký prírodný človek, sám si pečie chleba, nekupuje nič hotové....Dnes som pricestovala po dlhšej dobe z Rakúska na Slovensko, tak ma prišiel čakať na stanicu. A vytiahol z batôžku v obrúsku zabalenú doštičku, solničku, nožík a peceň tohto chleba. Ešte bol teplý. Mne sa ruky tak triasli, že som si ten odlomený kúsok aj presolila. Ľudia valili oči ako puky, určite nám závideli, lebo chlebík rozvoniaval ostošesť. a mne sa valia slzy ešte teraz - nikdy v živote ma nikto nevítal chlebom a soľou. A po ceste domov sme ten chlieb skoro celý zjedli. Milá Tetrisss, srdečná vďaka, nebyť Tvojho receptu, možno by som si dnes na stanici v Bystrici neposlzila.
tetrisss
Jeeej, vy ste ma vsetci neskutocne potesili, vazne, mam velku radost, hoci moj podiel je len v tom, ze som ho nasla a odvazila sa urobit. Nech vam teda chlebik prinasa vela radosti a tym starsim mozno aj spomienok na detstvo, ked nase stare mamy piekli chlebik s takouto paradnou korkou :)))
dvorka
Práve som dopiekla pred asi hodinou chlebík, aj je už viac ako polovica zjedená. Robila som ho však tak, že mi kysol len 6 hodín nie 12 a stačilo to bohatě. Nádherne narástol, cesto som dala do ošatky na utierku tak si udržal tvar a pri pečení vyrástol a skôrkovatel, čo je najlepšie na ňom.
alena45
108 komentárov ! Tak to asi fakt musí byť dobré. Idem na to ! Urobím aj pre sestru a aj susede dám ochutnať. Zasa ma pochvália. Teda dúfam...
jana
Dnes som ho piekla.... ale mám problém s množstvom vody, lebo to Cesto bolo príšerne riedke , v časti kde som ho mala sformovať... to nešlo, mne sa lial.... tak som pridávala a pridávala múky... potom som to prešvihla s časom, namiesto 2 hodín som ho nechala 3 hodiny....inak nabudúce bude lepší. Chuťovo je dobrý, len na mňa príliš tvrdá kôrka :-))
tetrisss
Nuz s tou vodou radsej setrit, ja to robim tak, ze hrncek nalejem normalne a tu polovicu radsej nedolejem, zamiesam a ked mi na dne misy este ostava muka, tak kvapku dolejem a ked treba tak este. Ale skor menej ako viac.
dogagador
Ahojte, tolko komentarov som este k re eptu nevidela, mala by si vyhrat rad zlatej varesky :-). Vcera som dostala tento uzasny chlebik od kamosky a som nadsena, idem si kupit nieco, v com ho budem moct piect. Je fakt uzasny, korka tenkq, chrumkava, chlebik makuckyyyyyyy! No parada.
1x soncya
dogagador
tak, nedostala som taku liatinovu nadobu, aku som chcela, tak som si kupila kameninovu, uvidime, vyskusame, uz sa kvasiiiiiii
miladicka
ja som ho robila dnes je vynikajuci ale mala som trosku smolu lebo u nas v tom case nebola elekrika ked mala ist nadoba do rury na nahriatie ,takze cesto na chlebik stalo dlhsie ako dve hodiny ale aj tak sa vydaril,
rogue123
..dakujem velmi pekne..minul som ten komentar, je ich tu strasne vela...
dogagador
@tetrisss : pri vkladani cesta do kameninovej nadoby ho jednoducho necham zrolovat sa z utierky, na ktorej kysne tie 2 hodiny pred precenim, tym padom nemam muku vsade a cesto sa pekne ulozi v pekaci same :-) bez rizika, ze sa popalim.
tetrisss
Hej, ja to robim tak isto, mam taky maly kosik, vysteliem ho utierkou a potom ho tam len prevratim, muz sa smeje, ze ako murar maltu :)
jarunka
Vynikajuci chlebik. Uz ho peciem druhy krat, pridala som trochu raznej muky a vysledok exelentny.
zuzik01
tak toto je najlepsi chlebik aky som kedy jedla a urobila... a konecne s korkou...
skoda len, ze tupperware som mala len pozicany... budem si musiet kupit nejaku vhodnu nadobu na pecenie...inac som davala len 3 dcl vody, viac jej netreba ;-)
DAKUJEM ZA SKVELY RECEPT :-)
mataliptak
tak aj ja som dnes upiekla tento chlebík a je senzačný ..... ja som robila presne podla receptu a mám krásny nadýchaný chlebík ... dakujem za skvelý receptík :-)
zuzik01
skusali ste ho niekto piect odkryty? bude ta korka tak isto chrumkava? naposledy som mala formu len pozicanu, tak neviem ci risknut upiect ho len tak na pizza kameni nezakryty...
jerica
@zuzik01 vyskúšaj ak máš,v plechovom pekáči čo má pokrievku,možno za pokus to stojí :-)
zuzik01
ahojky @jerica poprosila som mamku, nech ho skusi upiect doma v mise z jenskeho skla a hoci sa jej chlebik velmi nepodaril, korku mal pekne chrumkavu. Tak som investovala 15 eur a kupila si ovalnu formu z jenskeho skla a cuduj sa svete, chlebik sa podaril ;-) dokonca som muku miesala s tmavou a vysledok bol skvely. Dakujeme este raz za tento uzasny receptik.
tetrisss
Tak len pecte a skusajte, muka sa da puzit vselijaka, ja sem tam dam aj pohankovu, alebo cast vymenim za ovsene vlocky, semienka tam dam ake mam /slnecnica, rasca, lanove semiacko, tekvica/, najradsej vsetky :). Inak myslim, ze ta uzatvorena nadoba je potrebna na tu uzasnu korku.
tanaivan
Najlepší chlebík aký som kedy jedla. Ja a moja celá rodina ho zbožňuje. Chcela som pekárničku a hľadala som informácie o pečení chlebíka, takouto náhodou som sa dostala k tomuto receptu. A teraz nepotrebujem žiadnu pekárničku, lebo tento chlebík nemá chybu, robím ho v rímskom pekáči a z dvojitej dávky. Ďakujeme za tento recept celá rodina.
salinka



Musím sa pochváliť, takto sa mi podaril tvoj chlebík. Vždy som si myslela, že upiecť chleba je hotové umenie, do ktorého sa ja nikdy neodvážim pustiť. Ale tvoj recept a množstvo pozitívnych komentárov ma presvedčil. Ani si nevieš predstaviť, koľko radosti si mi urobila. Chlebík je chrumkavý s veľkými dierkami. Ďakujem.
salinka
Ešte raz ďakujem za recept. Chlebík je už zjedený, ďaľšia dávka cesta oddychuje a čaká na zajtra. Pridala som aj ľanové semiačka.
mimitje
Aj ja som už tento chlebík zo 2x piekla- zožal obrovský úspech. Dokonca mi ho (fotku) komentovali moji zahraniční kolegovia - kolegyňa z Juhoafrickej republiky ( asi jej pošlem recept :) ) a ešte jeden Američan. No proste @tetrisss , si slávna - teda tvoj chlebík. :)
zuzik01
veru @tetrisss ja ho peciem na Cypre, kde zijem a dokonca som recept dala minuly tyzden znamemu - podotykam chlapovi Cypercanovi... ten zozal obrovsky uspech... tu totizto chlapi taketo prace ako pecenie nerobia...
altyn
Ďakujem Sandričke že za mňa pridala obrázok aby som sa mohol pochváliť mojim prvým vlastnoručne upečeným chlebíkom ktorý som piekol podľa @tetrisss . Trochu som sa obával že sa nevydarí, no je fakt výborný! Len na budúce vynechám to prekladanie na dosku a utierky, myslím že to netreba. Tak teraz idem urobiť dobrý guláš lebo k tomu sa bude perfektne hodiť! Ďakujem za racept @tetrisss :-)))
viera1
@altyn ,nonono,priznaj sa,že si ho krájal horúci.To nesmieš,vydrž,xixi.Ale máš ho krásny.Mimochodom,ani ja neprekladám cesto na utierky a v pohode.Píšem to v mojom komentári,aj som chcela vedieť význam tohto rituálu,ale nikto mi neodpovedal.No čo už,hlavne,že sa vydaril.Dobrú chuť!
altyn
@vira1 ako si to spoznala? To vieš, ťažko sa odolávalo, tá vôňa... ale dal som si len kúsoček a pomaly, aby som sa nesčemeril :-)))
tetrisss
Hm, toto prekladanie medzi utierky sme tu uz riesili, sama neviem, preco to v tom povodnom recepte takto robili, ja cesto poprekladam na doske, toto by som povedala, ze sluzi na prepracovanie, pocas tohto procesu sa vlastne utvori poriadne cesto a potom ho vkladam do pruteneho kosika vylozeneho utierkou a po tych dvoch hodinach to preklopim do horucej nadoby. Altyn, je perfektny, ale suhlasim s vierkou, ze si nevydrzal a krajal horuci, xixixi...ani sa nedivim
salinka
@altyn netrap sa preto, aj ja som ho prekrojila skor ako bolo treba. Bola som velmi zvedava, ci sa podaril a ake velke ma oká:-))
altyn
file:///C:/Users/%C4%BDubom%C3%ADr/DSC_0063.JPG
viera1
@altyn ,lebo aj môj tak vyzeral a potom som si už dávala pozor,xixi.Myslím,že nie sme sami,kto to nevydržal (ale už vieme,nie ?).
cistinka
Suroviny som upravila podľa našej chute, robila som ho viackrát...a pridávam sem fotku, aký ho mám ja v reze :-)))
Ten postup som dodržala do detajlu...a vyplatilo sa:


zdenkas
Aj ja som dnes piekla tento výborný chlebík,len škoda že ešte stále neviem pridávať fotky,aby som sa ním pochválila.Je to dobrota a naozaj bez práce.Kto ešte nenabral odvahu ho vyskúšať tak smelo do toho.
marienka44
@Tetrisss ,mam otazku: pri obr. č.4 pises, ze po 30 min. treba este piect 15-20 min, lenze neuvadzas, ci odkryta alebo nie. Chystam sa ho dnes piect, preto dakujem za promptnu odpoved. :-) Ukladam do KK.
cistinka
@marienka44 promptne ti odpoviem aj ja, aby si to stihla... prvú polhodinu peč zakrytý a druhých dvadsať minút odokrytý :-)
bogar
cesto je zamiesane v miske a caka do rana :)
marienka44
@Terisss , cesto je uz zamiesane a caka do rana. Pozrela som video a hoci neviem madarsky, ani anglicky, vsimla som si, ze sa chlieb pecie pri 205 °. 30 min. Preco mam piect pri 230 °? Uvidime, ako sa podari, dam vediet...
tetrisss
Neviem, tak som to nasla na ceskom serveri a tak je to vyskusane, peciem vzdy na 230 st
redakcia
A tu ej aj komentár od @pusta : @Tetriss , robila som chlieb podľa teba, je vynikajúci. dakujem za recept a dovolím si pridať foto.
sendy04
dobry den ked nemam susene kvasnice mozem dat aj normalne?ak hej ake mnozstvo?
tetrisss
No to som neskusala, ale na mnozstvo je to asi tak, ze z jedneho sacku susenych som urobila 7 chlebov, cize tak primerane sedminu kocky, ale vzdy pouzivam susene.
valeri
Už tretíkrát pečiem chlebík podľa Tvojho receptu, zatiaľ bol veľmi dobrý, tento je akurát v rúre, tak neviem :-)). Len neviem, kde robím chybu, lebo Ty píšeš, že vytvaruješ bochník, ale mne je to cesto také riedke, že vôbec sa mi nedá formovať a na utierke by sa mi roztieklo. Preto ho vždy po miernom prekladaní-premiesení dávam naspäť do misky a do zohriatej nádoby ho "vylejem" s pomocou škrabky. Nedalo mi to premerala som dnes šálku, s ktorou som merala múku a vodu a má 3 dl. Prosím Ťa poraď.
makinka31
Dnes som chlebík upiekla v smaltovanom pekáči- teda v dvoch, pridala som otruby, semienka a je vynikajúci.:) dokonca som dala čerstvé droždie- kvások a na chuti nič nebolo poznať. Je naozaj fajnový. ja mám síce svoj recept, ale niekedy neuškodí ani zmena. ďakujem za recept a posielam odkaz na ten môj.
 varecha.pravda.sk/recepty/domaci-celozrnny-chlieb-so-semi...
dadka2912
Chlebík podla Tvojho receptu som piekla už viackrát a stále sa pekne vydaril...aj dnes ráno...skušala som aj zo zmesy na chlieb ,ktorú som kúpila v LIDLi a chlebík bol dobrý,vláčny...:-)
tetrisss
Prepac, valeri, len dnes som postrehla tvoj dotaz, jednoznacne das vela vody, nameraj si jeden hrncek, vlej a tu polovicu rozdel este na polovicu a zamiesaj hmotu a uvidis, ak sa ti nedari vytvorit kompaktnu masu, ale nie mokru, tak opatrne dolej, az kym sa cela muka nespoji, ale nema to byt mokre, len spojene.
vegetariankajana
recept je uzasnyyyyyyy, chlebik sa mi pred chvilkou dopiekol a uz som mu odrezala koncek...a je vynikajuci...dakujem za recept
tiginko
chlebik po prvy krat upeceny a je fakt vyborny: harmonogram presne podla receptu, upravena len muka - hrncek T650, hrncek spaldova hladka, hrncek razna hladka. Pridana rasca a rozne semienka. S vodou netreba prehanat, mne sa zda, ze 1a 1/4 hrnceka je maximum. Piekla som v nenamocenom rimskom hrnci len tak na sucho a bez papiera, vyklopil sa bez problemov. Mimochodom namacat sa hrniec nemusi za kazdu cenu, len ked sa ma jedlo dusit/varit. Skvely recept na nenarocne pecenie chleba v domacich podmienkach, chvalim maximalne :-)
vegetariankajana
Dobre ranko vsetkym, idem o chvilku upiect chlebik...ja ho peciem vzdy len v jenskej mise, pretoze ine nic nemam, ale musim poznamenat, ze to vobec nevadi, chlebik v nej upeceny nema ziadny nedostatok. Dokonca som zo "zakladnej davky" v nej upiekla naraz 2 male chlebiky - nezlepili sa a boli mnaaaaam
pekny dnik JANA
vegetariankajana
Dobre ranko vsetkym, idem o chvilku upiect chlebik...ja ho peciem vzdy len v jenskej mise, pretoze ine nic nemam, ale musim poznamenat, ze to vobec nevadi, chlebik v nej upeceny nema ziadny nedostatok. Dokonca som zo "zakladnej davky" v nej upiekla naraz 2 male chlebiky - nezlepili sa a boli mnaaaaam
pekny dnik JANA
violetacamorova
Chlebík upečený chladí sa, robila som podľa tvojho postupu, vypiekol sa pekne, ešte som zvedavá aký bude v reze neviem sa dočkať!
wero13
Moja veľká vďaka @tetrisss za tento úžasný recept. Dnes som chlebík urobila a je priam božský. Ja som pridala slnečnicové a ľanové semienka, ale inak všetko podľa návodu (robila som to v jenskom skle). Nikdy by som neverila, že zvládnem urobiť chlieb. Hneď som aj starkej volala, tak nabudúce musím napiecť aj pre ňu. Ešte raz vďaka!
gamaria
V sobotu sa nám večer minul chlieb, tak som ho vyskúšala.V nedeľu "ráno" keď moji spachtoši vstali už ich čakal a pri tom krásne voňalo po čerstvom chlebe ešte aj na chodbe v bloku. Dnes sa dojedal a stále bol výborný. Vyskúšam aj v celozrnnej variácii. V pekárničke sa my v poslednom čase prestalo dariť upiecť taký ľahký chlebík.
sjuz
Ja dom tento chlebik našla na blíži p.Cuketku,a teraz len tak surfujem po varecha a pozerám,že tu je tiež už rok :-),robila som ho už viac krát,je skvelý :-)
viera1
Pridám ešte moju skúsenosť.Kto z rôznych dôvodov nechce alebo nemôže veľmi chrumkavú kôrku (zuby,ďasná...),treba chlebík po upečení prikryť na 20min. utierkou.Nebude až taká tvrdá,ale chrumkavá zostane.Krájame zúbkovaným nožíkom na chlieb,vychladnutý !
tetrisss
No ten pekac je to co mam ja, ale uz riadne stary :), ale predpokladam, ze to je to najlepsie na pecenie chleba, ale aj maso sa v tom paradne upecie. Smozrejme, ze sa da chlebik upiect aj v obycajnom hrnci. Ten zubkovy nozik je pravda, ja dokonca pouzivam taky vlnkovany na zakusky, s tym sa kraja najlepsie.
marienka44
@Tetrisss , ked som pozrela video, vsimla som si , ze do muky kuchari davali 3 lyzicky niecoho maleho: sol, kvasnice a to tretie mi je nezname. Neviem anglicky. Co tam pridavali?
tiginko
ja chlebik potriem po vybratí trochou studenej vody a potom prikrytý utierkou nechám vychladnúť. @marienka soľ sa dáva 1 a 1/4 lyžičky, takže na dvakrát a potom ešte tie kvasnice...
tothka
@tetrisss chlebík je upečený, stihli sme už aj ochutnať, je skutočne vynikajúci a teraz mám obavu, že už nebudem chcieť ten z obchodu,
aj napriek tomu že u nás je veľmi veľký výber a chlieb z malých súkromných pekární je tiež výborný. Dedko povedal, že toto je pravý domáci chlebík, tak určite večer miesim znovu.
tetrisss
@tothka je to mozné, lebo u nas to tak funguje uz vyse pol roka, odvtedy sme chlieb nekupili a vacsinou ho zjeme do poslednej omrvinky.
mariaklara
Ja chlebík pečiem možno 4 - 5 rokov, tiež ho zjeme do poslednej omrvinky. Mám svoje osvedčené recepty, teraz skúšam chlebík s kváskom, nie s droždím, @tetrisss , vedela by si mi poradiť, koľko kvásku by som mala dať, ak by som chcela robiť tvoj chlebík?
pacik
Uff, to bola fuška, dopracovať sa až na koniec diskusie. Nedá sa nič robiť, je piatok, večer idem na to. @tetrisss drž palce, hlavne v tom, aby to v zdraví prežili palce moje, na ich opekanie som macher :-)
tetrisss
@pacik , no dufam, ze sa nedokalicis :) daj ho do nejakeho kosika a potom vyklop do pekaca, iba palcekmi otocit a uz je tam :)
marlenka88
Robila som tento úžasný chlebík už tretí krát v priebehu jedného týždňa, asi ho začnem robiť z dvojnásobnej dávky, lepší som ešte nejedla:-)))
yana
Tento recept mi prisiel mailom, hned som ho vyskusala, chudak stihol kysnut len 6 hodin, zozrali sme ho za pol hodiny a hned som zarobila na dalsi. Ja teda vyrobky z bielej muky moc nemusim (alebo nemozem?) tak som k raznej dala len celozrnnu a bol vyborny. Peceny v liatine (tazkaaaa) a dnes sa pokusam v rimskom. Robim rebra v slow-cooker, no a chlebik k tomu pasuje najlepsie.
lucylee
@yana dala si pol na pol raznu muku a celozrnnu muku? Nebol hutny? Bielu si vobec nedavala?
yana
@lucylee dala som pohar raznej a tri celozrnnej a aj dierky boli. Ten sa vydaril, autor receptu zdoraznoval dobre vyhriaty liatinovy hrniec. Ten vzdy len zasycal, ked som tam cesto vykydla.
Baby jedny a to neviete napisat zretelne, ze v tom rimskom hrnci sa mi to prilepi? Cely spodok tam zostal, taaak som sa tesila.
tetuska
vyzerá super, cez víkend ho zamiesim, uvidíme... potom napíšem, dúfam, že sa mi vydarí...
martahu60
Aj jasom do už zamiesila teda nie zamiesila ale už mi kysne 2hod a uvidím potom napíšem ako chutil.
danielas
Aj ja som vyskúšala. Upiekol sa s krásnou kôročkou,chladí sa na mriežke,už aby sa dal krájať :-))) Výborný recept @tetrisss !!!
tetuska
už je zamiesený, zajtra pečiem, veľmi sa teším, dúfam,že sa mi vydarí ako Vám všetkým... napíšem, čo a ako... zatiaľ som dala len chlebovú múku a rascu a obalím v semiačkach....
tetuska
už som ho upiekla, urobila som chybu- na pekáči som ho ešte ponaťahovala prstami, takže nemám chlieb ale zemiakový kabáč-je aj tak vynikajúci, má chuť a vyzerá ako foccacia, aj kôrka bola chrumkavá, zabalila som ho do utierky, kým vychladol... takže chlebík na druhý pokus, v týždni, keď budem doobeda doma... inak recept je vynikajúci a nie je s tým veľa roboty... také recepty ľúbim.... ešte raz ďakujem a môžeš pridať aj nabudúce...
tetrisss
Jaj, kocky, co je tam napisane, presne tak lenivo, ziadna snazivost :)
Ale aj tak dobry, fajn.
valeri
Ďakujem za radu, teraz som skončila s cestom, urobila som ho podľa Tvojej rady, hned to inak vyzerá :-))
tetuska
na druhý pokus vyšiel super, dala som hladkú múku a hrnček celozrnnej... hned sme ho zjedli, ešte bolo málo...
katka78
Chlebík je výborný, piekla som ho tretíkrát. Tentoraz som dala 2,5 šálky múky a zvyšok múky (0,5 šálky) nahradila ovsenými vločkami, sezamovými, ľanovými, slnečnicovými a tekvicovými semiačkami. Je fantastický!
viera1
Prosím varecháčky,ktoré používajú teplovzdušnú rúru,aby napísali postup pečenia tohto chlebíka.Ja s tým nemám skúsenosti a mladá gazdinka neovláda ešte túto vymoženosť a je sklamaná,že sa jej nepodaril-v strede bol nedopečený.Ďakujem za pomoc,Viera.
tetrisss
Vierka, nie vsetko sa da piect v teplovzdusnej rure, myslim, ze tu netreba tuto funkciu, kysnute ja osobne nikdy nepeciem na teplovzduchu.
viera1
@tetrisss ,vďaka za reakciu.Ja keď som videla tú kuchyňu,padla mi sánka.Rúra v štýle retro,ale obávam sa,že majiteľka nenaštudovala návod na použitie a na moje otázky,len pokrčila ramenami,že nevie aké má funkcie.Ja som jej raz doniesla môj chlieb a bola nadšená,no jej sa nepodaril,tak som chcela vedieť viac o tejto rúre.Asi pôjdem niekde do obchodu a pozriem.Vďaka.
salinka
Tento chlebik je naozaj veeeeelmi chutny. Znova pridavam fotku, ktoru sme nechtiac vymazali:-))


ckatka
zamiešané, uvidíme ako to zajtra dopadne, jeden hrnček obyčajnej som nahradila špaldovou hladkou...tak som zvedavá



ckatka




nabuduce trochu menej vody, a dlhsie nechat postat,...trosku bol riedky a uz som nemala tolko casu, tak som ho bachla piect. Chutovo inak fajn...a to mnozstvo soli je habadej a mozno aj navyse :-) ked budem robit dalsi, tak posypem nejakymi semienkami (inak - veeelmi sme sa museli premahat aby sme ho nerozkrajali horuci vecer, ale aby sme ho nechali na ranajky :-)
tetrisss
Nadherny, ano s tou vodou opatrne, pisem to v komentaroch, soli podla chuti a semienka davam donutra, vsetky, co najdem :)
ckatka
ako ho skladujete? ja som ho nechala (uz rozkrojeny) v utierke zabaleny...a zoschol :-(
mali sme ho veru zjest hned taky cerstvy ... ale uz sa chystam na druhy pokus...
tetrisss
Skladujem ho v papierovych sackoch z lidloveho chleba, mam ho kludne 4-5dni. Aj v tej utierke by mal vydrzat, netreba ho krajat teply.
nazarboncuk
ahojte vsetci, tak aj ja som vyskúsala na druhý krát sa mi celkom podaril (aspon myslím, nic z neho odrána nezostalo) ale chcem sa opýtat jednu vec, chlebík bol chutný ale chcela by som aby bol trochu (teraz neviem či sa správne vyjadrím) suchší..robila som z obyčajnej múky a chcela by som vyskúšať aj inú múku, prípadne iný pomer múk, no uvidíme, kazdopádne, velmi dobrý recep- návod, vdaka zaň.
vlozim obrázok az sa mi podari :)
nazarboncuk
skúsim pridat foto, je to úzasný chleba, s bryndzovou nátierkou, maslom, dzemom sme ho dvaja skoro cely zjedli na raňajky :) celý bochník sa mi v tom rannom zhone nepodarilo odfotiť :)))


tetrisss
Muku tam mozes vyskusat aku chces, akurat si myslim, ze ten zaklad by mala tvorit chlebova hladka muka, ale polovicu mozes nahradit ovsenou, raznou hlaskou mukou a trochu, tak dve velke kyzice pridavam aj pohankovu. Mokry je od vela vody, radsej daj najskor len jeden salok a trochu a potom pridavaj dovtedy, ked sa ti da muka spojit. Cesto nema byt tekute, ale skor tuhe.
nazarboncuk
dakujem @tetriss , tak skúsam opät pridala som trocha žitnej tmavej múky a nejaké semiačka a menej vody. Dúfam, že sa podarí :) pekný deň
nazarboncuk
uz som asi otravná, ale s týmto sa musím pochváliť! s tou žitnou múkou a menším množstvom vody sa mi na druhýkrát podaril taký úzasný chlieb, aký som ešte nikdy nejedla!!! tmavý, voňavý s orieškami vo vnútri...ah to je dobrota!!veľmi sa z toho teším :)



tetrisss
No vidis, super, gratulujem. To mnozstvo vody som tu uz velakrat zdoraznovala, netreba vela, radsej menej. Tesim sa s tebou, dobru chut.
nesi
Moja dcéra našla tento recept a a keď mi o ňom hovorila neverila som že sa to môže podariť pečieme si s manželom chlebík ale klasicky ho vymiesime a kysne hodinu . tak mi ho dcéra doniesla ochutnať no ten nemal chybu výborný a užsomho aj piekla výborný chlebík tetrisss :-D
tetrisss
tesi ma kazdy dalsi odvazlivec a velmi vam prajem radost s vlastnorucne upecenym chlebikom.
kimlo
Prečítal som všetky komentáre, a keď tu vidím toľko chvály, nedá mi aby som to nevyskúšal...ale múku použijem chlebovú. :-)
zlatulik3
Aj ja som si prečitala všetko a rada by som vyskušala tento recept,ale mam len čerstve droždie,len to zvyknem použivať,tak neviem ..kolko mam z neho dat na tento chlebik?? Dakujem
tetrisss
Nuz pravdu povediac s cerstvym drozdim som to neskusala, takze ti neporadim, ale balicek suseneho drozdia mi stacil na 7 chlebov, takze aj z cerstveho drozdia by to mohlo byt alikvotna cast, zamiesaj ich do vody a tak, nerob kvasok, aspon si myslim .
bobana999
zamiesila som spolu s ovsenými vločkami a ľanovým semienkom...držte palce nech sa zajtra podarí
zlatulik3
No nevadi,kupila som sušene droždie medzi tym a už mam zamiesene a zajtra rano pečiem...:-)
zlatulik3
Chlebik je užasny,pečiem ho už pravidelne každy den a dnes aj dva chlebiky..:-) Dakujem..
tetrisss
Neda sa mi otvorit, ale urcite si ho urobila pekny, tak dobru chut.
zifi
Tolko komentarov som este k nijakemu receptu nevidel!
Urcite sa do neho pustim. Momentalne mam nacvicene toto:

Zatial som skusil viac receptov, no peceniu chlebika som po rozpakoch prepadol az podla receptu 6-3-3-3-1-1-1 (6 dcl teplej vody-3 pol. lyzice octu-3 lyzicky soli- 3 lyzicky rasce- 1kg hl muky T650- 1 kocka kvasnic - 1 hodinu kysnut). Peciem 20/40 (20 minut na maxime - 40min na minime v plynovej rure).

Na spodok pekaca davam silikonovu podlozku, co sa pouziva na pecenie na klasickom plechu. Vylejem cesto.
Posledne, aby sa chlieb neroztiekol som podlozil pod foliu zlava a sprava dve kovove naberacky a vznikol valovcek, kde sa chlebik udrzal... a upiekol. Chlebik po upeceni vytiaknem a prenesiem na mriezku bez rizika - uchytenim za foliu. Najlepsia metoda!

A este mala finta: pod mriezku v rure davam do salky vriacu vodu z varnej konvice, aby sa chlebik pri peceni moc nevysusil.

Zaciatky pecenia chlebika vsak boli krusne... Vzdy sa prilepili a mnohe recepty ci rady sa mi vobec neosvedcili. Napr. 1. podsypat mukou - zhorela prv ako chlieb bol upeceny, takze bol taky priudeny, 2. dat pod cesto hlinikovu foliu - chlieb sa roztiekol do takych zahybcekov, ze som hlinik dokoloval 3 dni (ked sa z neho cast neodjedla). A 3. papier? Najhorsie! Zhnedol predcasne, az sprachnivel, drvil sa, prilepil sa na chlieb, a chlieb siel do kosa. Papier z Billy, ci Lidlu - uz neviem.

lutricia146
Uzasny chlebik, skvely, nadherny, chrumkavy...proste svetovy!!! Dnes som robila prvykrat v zivote chlieb a rozhodla som sa pre tento tvoj a musim povedat, ze som nadsenaaa! Dakujem, dakujem, dakujem ;-).
tetrisss
To ma tesi @lutricia 146, dufam, ze to bude casto a budu ti doma vdacni.
@zifi zabudni na vsetky neuspechy a postupy a ver mi, urcite sa to podari.
nelajsia
no toto vyzerá báječne, kým som sa cez komenty dolu prepracovala, trvalo mi to ... ukladám a ked urobim, zreferujem, pekny večer a nech sa nadalej darí
zifi
@tetrisss : Chlebik je upeceny, velmi dobry a uz aj zjedeny. Postupoval som podla videa. Ako vo videu, tak na prvy pohlad som aj ja spravil tuhsie cesto. Dal som len jeden pohar vody a 2 pol. lyzice. Priliz som nemiesil, a drobne hrudky som nechal. Po 12 hodinach som preniesol uz vykvasene cesto na pomucenu utierku - bal som sa vsak, ze za dalsie 2 hodiny sa tekutost cesta prebije az na utierku a prilepi sa, tak som pomucil az priliz. Nabuduce budem davat posypovej muky menej... Zabalil som cesto a prikryl druhou. Neveril by som, ze v tomto momente cesto narastie najviac...! Plynovu ruru na pecenie som s dvojdielnou jenskou misou zohrieval 30 min - no teplota vyskocila moc vysoko, a tak aj dobu pecenia som upravoval (na vysledku to nevadilo) Cesto som prelozil rychlo a bez problemov, ale trapila ma posypova muka. Zostavala na ceste... Kedze to recept neriesil, tak som to nechal tak. Nakoniec sa trosku pripalovala. Chlebik sa mi vsak upiekol uz za 30 min, nebolo potrebne ho zapekat bez pokrievky a chutil aj s korkou vynikajuco. Z jenskej misi chlieb isiel vyklopit, no ja som mu trochu pomohol odlupit sa plochym nozom. Kedze som po ochutnani zistil, ze je pre mna malo slany a zvysky muky z utierky na povrchu chlebika mi trosku vadili - tak som urobil male vylepsenie : narychlo som v salke zamiesal sol a deci vody a povrch este stale horuceho chlebika som presiel maslovackou... Takze som oprasil zvysnu muku, zaroven chlebik trosku dochutil, a zaroven sa urobil leskly povrch. Na prvy pokus to dopadlo dobre. :-) Vyborny a chutny recept. Doporucujem!
tetrisss
No vidis, neboj, to vsetko vychytas, tej muky vela netreba na utierku a este lepsie je najst si nejaky ozdobny ovalny kosik, vylozit utierkou a lepsie sa potom s tym naraba. Aj rozne muky vyskusaj, nejake semiacka, aby to bolo roznorode. Super.
dadda14
Nevedela som sa dočkať až vyskušam recept po všetkych tych pozitivnych komentaroch a musim povedať že prekonal všetky moje očakavania.... Proste užasny.... Ešte uvidim aky bude na druhy deň -ak teda ešte ostane :-)
eva1
vyborny chlebik.. uz som ho robila viackrat a vzdy mi vysiel vynikajuci. robim ho s lanovymi semienkami. akurat korku ma dost tvrdu, no ja mam taku rada, teda z mojej strany absolutna spokojnost. je nadherne vonavy.

a co sa skla tyka, skusala som ho robit aj v liatinovej nadobe, ale akosi sa mi nechcel dat vybrat zo spodu, odvtedy ho robim vzdy v janskom skle. tam to ide bez problemov a je to ovela jednoduchsie. nic sa nepokazi, krasne sa upecie.
tiginko
@eva1 skus ho po vybrati z rury trocha potriet studenou vodou a nechaj ho vychladnut pod utierkou, potom nebude mat tvrdu korku
kikka
No teda, chlieb som sa nikdy neodvážila piecť, ale na prvý šup bol úžasný, v priebehu dňa celý zjedený. Pridala som len hrsť slnečnicových semienok. Recept je super, ďakujem. :-)
danielita7
Ahojte všetci...veľmi sa teším tomuto receptu, vyskušala som ho najprv z hotovej zmesi na chlieb do automatickej pekárne, nič som tam nepridalal len vodu a bol fajn...je to trošku tažší chlieb, lebo tam bolo veľa tmavej múky a slnečnicových zrn, ale bol lepší ako z pekárne. Piekla som ho v obyčajnom hlbokom pekáči, v ktorom obyčajne pečiem mäso, alebo kurča... je zložený z dvoch kusov- vrch i spodok vyzerajú rovnako- a pritom som ho ničím nevymastila...a chlieb sa upiekol skvele. Vôbec sa neprichytil. Prvú pol hodinu bol v rúre na spodnom rošte pri 230 st.C, potom som ho odokryla, znížila som teplotu na 200 st. a posunula som ho o jedno poschodie vyššie. Upiekol sa naozaj krásne...takže pre kuchárky, ktoré si chcú kvôli chlebíku kúpiť nový, drahý pekáč, tak netreba, lebo postačí aj obyčajný....
lavacka
tetrisss,
ani neviem, co by som po tolkych pozitivnych komentaroch mala pridat. DAKUJEM za vynikajuci recept. Chlebik sa mi neskutocne vydaril nielen prvy krat, ako original z Tvojho receptu, ale aj po zmenach, pridanim 1 hrnceka, osrotovanej nasej domacej kukurice. Bol tiez chutovo fantasticky. Aj pri inych zmenach sme si pochutnavali. Este raz vdaka srdecna.
borek
Výborný, již jiný nepeču , ale já dávám 3 hrnky hl.mouky a 1 hrnek žitné celozrné mouky, 2 lžíčky soli i kmínu, dnes jsem dala i vlašské ořechy, 1 1/2-2 hrnky vody(těsto raděj hustčí , lépe se s ním pracuje) 1 rovnou, čajovou lžíčku droždí.
enerrgizer
ďakujem... je výborný. Dal som aj ražnú múku, lyžičku mletej rasce a mix semienok a orieškov :)
tetrisss
Pekny, ale podla odhadu, daj este trochu menej vody, aspon sa mi tak vidi, od je aj "mokry" dobry, ale tazky.
saguska
Ahojte Varecháčky a Varecháci.
Poznám tento recept už dlho, piekla som ho niekoľko krát. JA ho ale robím s tmavej múry - ražnej a pridávam doňho za hrsť polámaných vlašských orechov alebo pre ommenu slnečnicu. Vždy pečiem 2 kusy, lebo ten prvý zmizne opkamžite. Recept som dostala od dajakej dobrej duše do schránky a neustále mi ho ktosi preposiela. Je fakt výborný a hlavne viem čo v ňom mám. Nepotrebujete ani drahé domáce pekárne alebo iné pomôcky. Keďže nemá takú veľkú nádobu s vrchnákom, pečiem v nerezovej miske a zakryjem alobalom. Výsledok je rovnaký. Takže dobrú chuť a veľa úspechov. Chlebík sa Vám odvďačí dobrou chuťou.
adulincek
Ahojky :) o5 som sa nechala zlákať vidinou domáceho chlebíka a o5 nebanujem :D Recept som s radosťou dodržala a tešila sa na výsledok je skvelý šťavnatý chutný a vôňa domáceho chlebíka nič nenahradí , len nemôžem ho tak často robiť lebo trpí naša línia :D za pol roka sme s mužom pribrali 6 kíl pekárnička je zase na hanbe odložená v komore :)
adulincek
Ahojky :) o5 som sa nechala zlákať vidinou domáceho chlebíka a o5 nebanujem :D Recept som s radosťou dodržala a tešila sa na výsledok je skvelý šťavnatý chutný a vôňa domáceho chlebíka nič nenahradí , len nemôžem ho tak často robiť lebo trpí naša línia :D za pol roka sme s mužom pribrali 6 kíl pekárnička je zase na hanbe odložená v komore :)
adulincek
Ahojky :) o5 som sa nechala zlákať vidinou domáceho chlebíka a o5 nebanujem :D Recept som s radosťou dodržala a tešila sa na výsledok je skvelý šťavnatý chutný a vôňa domáceho chlebíka nič nenahradí , len nemôžem ho tak často robiť lebo trpí naša línia :D za pol roka sme s mužom pribrali 6 kíl pekárnička je zase na hanbe odložená v komore :)
adulincek
Ahojky :) o5 som sa nechala zlákať vidinou domáceho chlebíka a o5 nebanujem :D Recept som s radosťou dodržala a tešila sa na výsledok je skvelý šťavnatý chutný a vôňa domáceho chlebíka nič nenahradí , len nemôžem ho tak často robiť lebo trpí naša línia :D za pol roka sme s mužom pribrali 6 kíl pekárnička je zase na hanbe odložená v komore :)
adulincek
Ahojky :) o5 som sa nechala zlákať vidinou domáceho chlebíka a o5 nebanujem :D Recept som s radosťou dodržala a tešila sa na výsledok je skvelý šťavnatý chutný a vôňa domáceho chlebíka nič nenahradí , len nemôžem ho tak často robiť lebo trpí naša línia :D za pol roka sme s mužom pribrali 6 kíl pekárnička je zase na hanbe odložená v komore :)
adulincek
Ahojky :) o5 som sa nechala zlákať vidinou domáceho chlebíka a o5 nebanujem :D Recept som s radosťou dodržala a tešila sa na výsledok je skvelý šťavnatý chutný a vôňa domáceho chlebíka nič nenahradí , len nemôžem ho tak často robiť lebo trpí naša línia :D za pol roka sme s mužom pribrali 6 kíl pekárnička je zase na hanbe odložená v komore :)
adulincek
Ahojky :) o5 som sa nechala zlákať vidinou domáceho chlebíka a o5 nebanujem :D Recept som s radosťou dodržala a tešila sa na výsledok je skvelý šťavnatý chutný a vôňa domáceho chlebíka nič nenahradí , len nemôžem ho tak často robiť lebo trpí naša línia :D za pol roka sme s mužom pribrali 6 kíl pekárnička je zase na hanbe odložená v komore :)
julanda
Normálne som vyhladla z tej fotky. Zajtra ho určite vyskúšam, aj keď som chlieb nikdy nepiekla.
serena
krásný ,určite upečiem , recept vynikajucí, ukldám
julanda
Neverila som, že z toho nechutného maglajzu raz bude chlieb, ale je. A nádherný a najchutnejší, aký som kedy jedla. Chlieb mojej babky, spomínam, ako nám ho cez zimné prázdniny nosili aj s bielou kávou rovno do postele. Suchý, na maslo sme vtedy nemali. Vonia mi celá kuchyňa a už mi k blahu chýba len praskot ohňa v starodávnom herkulese. Omladla som o 50 rokov.
mariaklara
Len tak som si prešla komentáre, myslela som si, že to nemá konca, Blahoželám k toľkým komentárom. Ten chlebík je super.
gubics
Prvý môj chlebík som upiekla, keď som mala sotva 10 rokov. Veľmi som sa chcela naučiť piecť chlebík,aj sa výborne vydaril pod dohľadom mamky Potom som už ďalších 60 rokov nepiekla, až keď som dostala pekárničku, Pol roka ma to držalo a iný ako doma pečený chlieb som ani nejedla, kým som neutrpela úraz, ktorý ma prinútil kupovať hotový chlieb. Tomuto receptu som sa veľmi potešila, videla som to video na TV Paprika, ale som si to vtedy nenapísala. Ďakujem, že ste ten receptík uverejnili, ja som ho len dnes našla na nete a idem ho aj hneď vyskúšať.
1x gubics
cucoriedkajp
Ahoj tetrisss zda sa ze tvoj receptik zne samu pochvalu. Tvoje recepty su super. len tak dalej :)
tetrisss
Dakujem vsetkym, som rada, ze moje sprostredkovanie tohto uzasneho receptu ma svojich fanusikov.
salinka
Už ani neviem, koľkýkrát chválim tento tvoj recept. Ja ho už robím bežne, už som v tom profík:-)))))) Ani raz sa mi nestalo, že by sa nevydaril. Skúšam sem-tam aj iné chlebíky, ale tento sa u nás najlepšie udomácnil. Ešte raz srdečná vďaka.
lubka50
Nedalo mi a nakoľko som na tento receptík natrafila len včera, tak som si povedala, že to musím vyskúšať. Uvedené suroviny zamiešané v mise, zajtra uvidím, čo z toho bude. Dúfam, že po toľkých chválach aj ja budem s výsledkom spokojná.
eliz
Dnes i ja vyskúšam, som veľmi zvedavá........:))))))))))))
eliz
Dnes i ja vyskúšam, som veľmi zvedavá........:))))))))))))
lucinkaaa
Tak, dnes som uz zamiesala v miske a pockam. Snad nebude vadit, ze bude musiet pockat, pokial pride z prace, takze bude kysnut trosku dlhsie ... ale som velmi zvedava ... dakujem za recept, tiez dam vediet, ako sa podarilo :)
lurie88
Ahoj tetrisss a vsetci varechaci, chcela by som tento skvostny chlebik vyskusat, no mam dva zasadne otazky :) Zijeme v Australii a tu je vyber muk mizerny. Maju tu hladku, celozrnnu a potom niekolko roznych variant muk na kolace, chleby a podobne. Moja otazka teda znie, ci pouzit klasicku hladku muku alebo siahnut po muke na chlieb, v ktora je zmesou uz priamo na pecenie a neviem co obsahuje. Asi prasok do peciva alebo nieco podobne ako drozdie. Co teda navrhujete? dakujem pekne za odpovede :)
tetrisss
Fu, no co teraz. Ja by som pouzila obycajnu hladku muku, lebo ako spravne pises, v tych zmesiach je uz nejake kypridlo a kto vie co este a ak chces primiesaj miesto pol hrnceka hladkej celozrnnu. Doraz potom prikladaj mnozstvu tej vody, nesmie jej byt privela, radsej dolievaj. Ja to robim tak, ze suroviny zmiesam nasucho a prilejem jeden pohar vody, zamiesam a dolievam az kym nie je muka cela spojena, ale nie na kasu, skor tuhsie cesto. Po vykysnuti j to ovela redsie. Prajem ti, aby sa ti vydaril, aj mne uz jeden kysne na linke. Oznam, ako sa podaril.
gianni
tento receptík ma velmi zaujal a som zvedavá či sa mi podarí,zatial cesto oddychuje a o tie 2 hod.ho dám do rúry,zatial som robievala chlebíky len v pekárničke,bude to môj prvý v rúre...
mirek346
Vyzerá to veľmi pekne a docela jednoducho.To by mohla byť príležitosť pre mňa,lebo s pečením som vlastne úplne na začiatku.
gianni
tak chlebík je oveľa lepší ako z pekárničky,dala som 2 H hl.múky a 1H ražnej celozrnej,po dopečení som pofrkala slanou vodou
dakujem za recept :-)
pridala by som aj fotku,ale neviem ako sa to tu vkladá...
rgabula
dnes som ho piekla z troch roznych muk a cerstvych kvasnic lebo suche som nemala a e vynikajuuuuuuci,piekla som ho v okruhlej nerezovej mise prikrytej alobalom lebo ine nemam nic a podaril sa
andim
napadlo ma ,ze nomozete mat tu koirku taku krasnu preto ze chlebik davate na utierku aj ho nou prikryvate?vlasne do seba tie utierky nasaju vlhkost a tak by bola korka hrubsia,krajsia?
prave ho nechavam odpocivat,dala som celozrnu spaldovu a obycajnu bielu muku hladku.vyzera to dobre.piect budem v skle tak som zvedava.
kimlo
Ja keď ten chlieb vyberiem, ponatieram ho studenou vodou dám na rošt, a až potom prikryjem. A kôrku mám peknú a chrumkavú.
gazdinocka
Tento recept študujem už asi 3 týždne. Ako dieťa som so sestrou chodievala k pekárovi pre naše chleby, ktoré mamka pripravila, odniesla a pekár upiekol. Boli to vždy 2 veľké bochníky a vydržali v špajzi týždeň. Ja pekávam zemiakový chlebík a tiež mám problémy s miesením. U nás, keď chcú chlapi domáci chlebík musia si ho vymiesiť.
Pozrela som si video, prečítala maily a myslím, že už som v štádiu pripravenosti. Držte mi palce. Ak sa podarí, dám ho synovi zväčniť a pochválim sa. Ak nie, ozvem sa tiež, ale vystavovať ho nebudem.
jozef555
tetrisss,veľké poďakovanie za výborný recept,chlebík je už upe čený,mierne schladený aj ochutnaný -nebičko v papuľke.Je to môj prvý pokus zamiešať sa manželke do kšeftu.Budem skúšať aj s druhými prísadami.
hannah22
včera zamiešaný cez noc vykysol a dnes o 16 hod. upečený, vonia celý byt a je problém vydržat a nerozkrojit ho, dakujem za recep, je ozaj výbornýýý.... :))
rgabula
gazdinocka z jedneho balicka 20g som dala asi tak tristvrte ,tiez neviem dat tuna foto ale je nadherny,vyborny ma vynikajucu korku a to tuna v Spanielsku nie je bohvieaka dobra muka a tak som z kazdej co mam doma dala po hrnceku ,,,no skusala som a tym alobalom som to zakryla len tak ledabolo...ten chlebik je na foto mojho profilu neviem preco tuna sa neukaze ale chlebik vysiel perfektne je narezany na platky a schovany v mraznicke a stale ked potrebujem vyberiem...nema chybu...TETRISSS VELKE VDAKA
tetrisss
Hehe, dievcata a aj chlapci, ani si neviete predstavit, ako ma tesia vase stastne pocity z vlastnorucne upeceneho chlebika, ja si totiz tu uzasnu chvilu, ked som po pol hodine nadvihla veko pekaca a zazrela krasne vyzerajuci, este trochu malo opaleny chlebik a potom ta vona po celej kuchyni a po vybrati ten tichy praskot chladnucej korky, mmm tak vam to vsetkym dobrym ludom prajem.
maggie
Dakujem velmi pekne za recept. Ja som tu nova a musim sa Vam priznat, ze ten chlebik ma riadny uspech aj za velkou mlakou, teda konkretne v Amerike. Hoci je tu hocico a vsade vela ale poriadny chlebik nast je riadne umenie a hlavne aj dajaky upiect z tej ich jednej muky ale musim povedat aj nadovsetko sa mi to podarilo z tej ich jednej muky. Takze chlebik sa mi vydaril a ja kamoske, takze sa tu riadne vytesujeme a zaroven este raz dakujeme a zdravime za velkou mlakou Connecticut, USA.
gazdinocka
1. fázu mám za sebou - celá nedočkavá som odokryla misu - a? Bóooooože niečo sa tam udialo. Masu som premiestnila na pomúčenú dosku. Cesto je pružné. Poprekladala som a čakám, aby som ho šupla na pomúčenú utierku a dala ešte spinkať. Taká vzrušená som už dávno nebola?!
gazdinocka
Tak už je z trúby von. Očakávala som horší výsledok. Urobila som jednu chybu - na 2 hodiny som ho dala spinkať na pomúčený papier do menšieho pekáča a zakryla. Pri "prehadzovaní" boli menšie problémy - lepenice. Kôrka je super. Na zemiakovom chlebíku som nikdy takúto nemala. Keď vychladne prekrojím ho a pomocou jedného z degustátorov sem umiestnime. Mám však dotaz, ja ho mám z dávky, aká je uvedená v recepte od tetrisss, ale Vaše chleby sa mi zdajú väčšie. Prečo?
gazdinocka
Hotovo! Podľa mňa je vydarený. Vyzerá dobre, len vzhľadom k počtu chlapov v mojej domácnosti je malý. Aj tri také by sa zišli. Každému jeden. Z toho vyplýva pre tetrisss nasledujúca otázka: ingrediencie strojnásobím, treba strojnásobiť aj časy?
tetrisss
Mas ho pekny, super, dufam, ze aj po ochutnani bol chutny. Casy nie su nijako suvztazne k mnozstvu, cize len suroviny nasob, cas je ten isty. Ohladne toho druheho kysnutia, ja som nasla taky podlhovasty kosik asi 30cm dlhy, do neho dam utierku a tak aby bola len po jeden kraj , dam vytvarovane cesto do sisiky a prekryjem tym zvyskom utierky, potom sa to velmi lahko smari do pekaca :).
@ maggie zdravim do ameriky, tesi ma, ze vam tento recept chuti, verim ti, ze taky chlieb ako u nas doma, len tak lahko nenajdes.
gazdinocka
Ďakujem pekne. Staršiemu synovi sme nechali väčší konček. Fakt je to pravda, tento chlebík je iný ako ostatné a naozaj je "šťavnatý". Neskôr ma napadlo, že som ho mala šuchnúť aj s papierom na pečenie do nádoby. Na utierku sa asi neprilepí. Tá kôrka, to je niečo neopísateľné. Ďakujem, že som sa mohla naučiť niečo nové!!!
používateľ nemá avatar
lii
lii
Po zamiešaní cesta, kde ho treba odložiť? Môže byť v kuchyni pri bežnej bytovej teplote? A ešte sa chcem spýtam momentálne mám len hl. špec. múku môžem spraviť chlebík aj z nej?
tetrisss
No lepsia na chlieb je muka obycajna, specialna je na kolac, ale skus. Cesto mam na kuchynskej linke.
používateľ nemá avatar
lii
lii
Hm... nielenže som nemala chlebovú múku , ale ani kvasnice sušené som nemala, tak som dala čerstvé , cesto už kysne , ale čo bude zajtra z neho tak to teda neviem.
silvi
nie je na to nejaky program na mojej pekarnicke z Tesca za 1300 korun? lebo ja si nechcem spinit ruky od miesania cesta, nie sme v krajine tretieho sveta
silvi
a v tom drozdi susenom je cukor? bodaj by to nekyslo ved bez cukru drozdie nekysne xixixi
používateľ nemá avatar
lii
lii
Chlebík upečený a o chvíľu asi aj zjedený.
používateľ nemá avatar
lii
lii
ale ako pridať foto tak to teda neviem
tetrisss
Hm, opakovanie je matka mudrosti, ale az tak? :) @silvi ruky si vobec nemusis spinit, staci velka lyzica, vareska, alebo nejaky iny podobny nastroj. V drozdi nie je cukor a tu ho ani netreba.
gazdinocka
Ja som v piatok pripravila cesto z dvoch dávok. Misa mi zavadzala, tak som ju dala dole, neďaleko radiátora. Večer pred spaním som ju skontrolovala a zistila som, že cesto podozrivo naberá na objeme. Preložila som ho na noc na kuchynskú linku. Na druhý deň som ho preložila na pomúčenú dosku, ale bolo veľmi tekuté a lepkavé - nedalo sa prekladať. Tak som ho posypávala múkou, aby som ho nejako sformovala pred 2-hodinovým spánkom. Bol však iný ako prvý. Cesto bolo akési hustejšie. Bol jedlý, ale nebol taký "páperový". Otázka na Tetrisss: čo som pobabrala?
tetrisss
@gazdinocka jednak si ho asi dala na teple, teda prilis teple miesto a tym nakyslo viac ako malo , jednak si to mohla prehnat s vodou, co zakazdym zdoraznujem a este si to mohla prehnat s kvasnicami, tam naozaj treba iba malo. Ale neboj, to vychytas, ja peciem tento chlieb aspon 2x do tyzdna a nepodaril sa mi celkom raz a tak ako vravis tiez raz. Takze dobre skore, nie? Hlavne neprestavaj.
@silvi naozaj sa nemusis obavat svalov, lebo to len zamiesas, nic ine, praveze tu odpada ta tazka praca.
silvi
tak to potom hej ja som si myslela ze to treba rukami miesat tak ako piskotove cesto
emicka1523
ahojte vsetci...prosim o pomoc...vcera som piekla chlebik podla receptu ale dala som 2 hrnceky muky hladkej a 1 hrncek celozrnej....chcela by som sa opytat ze...ja som ho nechala 22 hodin,niekde som citala tak a tu v komentoch pisete ze to vobec nevadi ale co mam urobit s tou korkou pri kysnuti...ja ked som to poprekladala tak to sa dostalo dovnutra a nechala som ho potom este kysnut podla receptu...15 min a potom vyformovany 2 hod....vsetko ok ,upiekla som ho len v kastroli nerezovom,super my vypadol sam z nadoby...no dnes ked som ho krajala dalej tak som nasla tie tvrde kusky v nom co sa urobili pri tom dlhom kysnuti...co s tym???mala som ho premiesit ci ako???dakujem za rady...inak je chlebik super:):)
tetrisss
No ked ti tak dlho kysne, treba dat na nadobu nieco, staci aj utierka, alebo potravinarska folia.
emicka1523
no ja som dala utierku...normalne ako sa ma...myslis ze to sa urobilo preto ze dlho kysol???tebe sa za tych 18 hodin taka korka neurobi???
tetrisss
Nie, ja mam rychlokysku a aj taky umely vrchnak, ten davam. Nie je to ale vzduchotesne. Ale ak mas velmi suchy vzduch, tak radsej tu potravinarsku foliu, lebo ak sa ti urobi ta zasusena korka, s tym uz nic nenarobis, len b si ju mohla nejako odstranit, ale radsej tomu predist.
vladka29
Dobry den, ja som teda dnes zakupila liatinovy pekac...s pokrievkou, sklenenou, a tam pisu, ze ked je pekac zavrety, moze sa piect na max 100 stupnov a aj to len hodinu....no tak teraz mi povedzte, co s tym????
emicka1523
to je nejaka blbost co tam pisu....asi je to taky lacnejsi,nie??ale aj tak ta teplota nesedi...skuste lepsie precitat...ved naaco komu je pekac do truby len na 100 °C...???
tatranocka
@vladka29 prečítaj ešte raz a keď to tam je,vráť ho.Ak je na ňom napísané,že je do vitríny,tak smola...Lidl ?
vladka29
No, citam ako citam...dvaja sme citali, je tam toto...maju aj s liatinovou pokrievkou a to je tam to iste napisane, neviem ci to mam risknut alebo co.....on sam...bez pokrievky je vhodny do 230 stupnov, neviem, ci to sklo je nejake mooooooc citlive, ale vsak ako rozmyslam tak aj jenske sklo je sklo a tam to nevadi. No teda som riadne zmagorena, cele je to divne. A nemate niekto skusenosti s takymto pekacom so sklenenym vrchom? Ide mi to na nervy......
yogy1972
Waw. zacala som komentare k tvojmu naozaj uzasnemu chlebiku citat o 14.30 hod a teraz je 15.46 ..chvaly nemaju konca
honestka
tu je nazorne video ze ked pouzijes papier na pecenie, nemas mat ako problem s prekladanim do hrnca. neboj iste sa podari, hlavne nechaj kysnut dlho, nakoniec v tejto dobrej diskusii je povedane vsetko:



matamurkova
ahojte zienky uz dlhsie sa chystam na tento chlebik ale vyslo mi to az vcera aby som nan zamiesila, a bum hned som spravila chybu, neuvedomila som si totiz ze kysnut ma vonku a nie v chladnicke (nedavno som robila langose ktore prave v chladnicke kysli tak som si to nejak poplietla) rano som cesto vybrala a je take iste ako bolo vecer, teda kysnuci proces neprebehol, skusila som ho este nechat tie 2 hod lezat v teple a nic, tak som ho supla taky do truby a peciem ale uz teraz viem ze to nebude ono :( som ja ale motovidlo. vecer miesim zas :)
dodo46



aj keď sa ti na prvý krát nepodarí , na druhý krát bude super
janett
Vďaka za recept, ja som včera zamiešala, dnes som upiekla a som nadmieru spokojná. Akurát som zmenila pomer múk - 1/2 hrnčeka som dala múky pohánkovej a zvyšok hladkej, nemám veľmi v láske úplne biele chleby. Ale vyšlo to fajn. Polovička už chýba. Keby som vedela, ako sa tu dá pridať obrázok, aj by som pridala :-)
tekuna
Tiež sa postavím do tej dlhej rady :D a musím prezradiť, že včera som chlebík piekla a je fantastický! Ešte večer som rozposlala fotky po rodine a všetci chcú recept tak dnes mailíkom posielam všetkým odkaz na tvoj recept. Ďakujem!
matamurkova
dakujem za recept, chlebik mi velmi chutil. :) moj chlap skonstatoval ze je dostu hutny co sa mne nezdal a dnes som skusila robit iny, avsak ten sa s tymto neda ani porovnat. ostavam pri tomto recepte a idem skusit obmenit muku:) skusali ste niekto robit aj z cerstvych kvasnic? aky pomer by som tam mala dat?
tassiedevil
ahojte slovenske gazdinky,povodne som hladal recept na Dubcekove rozky a objavil som tento zaujimavy receptik tak som ho vyskusal, recept pracuje, chlebik vysiel skutocne velmi dobre, len som si znicil liatinovy hrniec, ktory zostal vo vnutry uplne cierny...ak mate liatinovy hrniec s nejakym povlakom vo vnutry, davajte pozor a presvedcte sa, ci vas hrniec znasa vysoke teploty v rure aby ste nedopadli ako ja...druhy som uz upiekol v rimskej mise a tu som nemal problem...teplota rury 230 stupnov sa mi zda trochu vela pocas celeho pecenia,chlebik zacinal priharat, po 15 minutach som teplotu znizil na 200 a piekol az do konca pri tejto teplote. Dakujem!
matamurkova
@cistinka prosim ta ako si upravila ten recept robila si zo sucheho drozdia alebo si davala kvasok? jedna sa mi o to ze ten chlebik je chutovo vyborny avsak ja ho nemam taky krasne predierkovany ako ty. mam ho viac hutny a na tvojej fotke vyzera fantasticky.
eva53
@tetriss kvoli tvojmu fantastickému chutnému chlebíku asi za chvíľu budeme musieť držať redukčnú diétu, celý sa u nás zje za pol dňa, ani k nemu nič netreba. Robím z celozrnnej špaldovej + od oka pridávam celozrnnú žitnú, pohánkovú alebo amarantovú a otruby, niekedy aj zmes náhradných orieškov, a stále kmín alebo ľanové semienka, občas pridám aj tekvicovú alebo kôprovú múku.......stále je iný a stále fantastický.Kupovaný polkilový u nás vydrží v chladničke týždeň apol :-) Ďakujem za celú rodinu aj za všetkých varecháčov :-)
hanavi
ani som si nestihla prečítať všetky komentáre, toľko ich je tu a samé chvály. ..pripájam sa k nim aj ja, chlebík je úžasný. ..pečiem ho len vo varnom skle a nemá chybu....cesto zamiešam večer a pečiem ráno...už tiež experimentujem, hladkú múku v určitom pomere zamieňam za špaldovú, pridávam rôzne semiačka a aby to bolo čo najmenej prácne a zabralo čo najmenej času, tak ráno cesto rovno z misy, v ktorej som ho mala cez noc, dávam do rozohriatej misy a šup do rúry....a chlebík je super....
jerseygirl
Dakujem. Zijem uz mnoho rokov v USA a vzdy som mala problemy kupit cerstvy, vonajuci chlebik. Vyskusala som spustu receptov ale tento je dokonaly. Uzasny. Mila Tetriss s tymto receptom si mi priniesla vonu slovenskeho vynikajuceho chleba do mojej americkej kuchyne. Urobila som z dvojitej davky. Krasny a lahodny chlebik sa mi podaril.
lubosaj
davali ste aj cerstve kvasnice? ak ano kolko? diiiik
tetrisss
Neskusala som cerstve kvasnice, ale tak podla logiky by to nemalo byt na skodu, ale len tak asi 20% kocky.
milad
...ja uschnem, práve som chlieb vybrala z rúry, samozrejme, že hneď na prvý raz som robila z dvojitej dávky, lebo mám len veľký liatinový hrniec...tak, aby som ten chlieb potom v ňom našla...Napriek počiatočným obavám,....stepujem okolo neho a čakám, kým trochu vychladne, nech ho načnem. Vonia celý dom. Robila som z čerstvým droždím, akosi to sušené nemusím...zdá sa, že sa i tak podarilo. Idem sa od vytrženia opäť pozrieť, či sa už dá krájať...chvíľu tu určite nebudem...:-))))))
milad
...je božský, nabudúce (zajtra) pridám aj rascu....mňáááám.
havino
ja ho už tiež pečiem dlhú dobu, u mna nemá konkurenciu, tá výhoda bez miešania, bez mixéra. Ja som skúsila a stále ho tak už pečiem, nedávam do vyhriateho pekáča, po poprekladani a vyformovaní bochníka nechám na plechu kysnúť a tak ho už dávam do vyhriatej rúry s miskou vody v nej. Múky si miešam,ako mám chuť,čo mám doma, semiačka podobne.


havino
ja ho už tiež pečiem dlhú dobu, u mna nemá konkurenciu, tá výhoda bez miešania, bez mixéra. Ja som skúsila a stále ho tak už pečiem, nedávam do vyhriateho pekáča, po poprekladani a vyformovaní bochníka nechám na plechu kysnúť a tak ho už dávam do vyhriatej rúry s miskou vody v nej. Múky si miešam,ako mám chuť,čo mám doma, semiačka podobne.


havino
ja ho už tiež pečiem dlhú dobu, u mna nemá konkurenciu, tá výhoda bez miešania, bez mixéra. Ja som skúsila a stále ho tak už pečiem, nedávam do vyhriateho pekáča, po poprekladani a vyformovaní bochníka nechám na plechu kysnúť a tak ho už dávam do vyhriatej rúry s miskou vody v nej. Múky si miešam,ako mám chuť,čo mám doma, semiačka podobne.


havino
aj takéto mini chlebíky z cesta pečiem, ospravedlnujem sa za tolke pridanie, niečo mám s myšou od PC a neviem si to sama upraviť, ved len raz kliknem a vždy mi to tu viac krát pridá....



jazavka
tak včera som konečne už aj ja vyskúšala tento chlebík, keďže som si pozorne neprečítala všetky komentáre - dala som toľko vody ako je v recepte, cesto bolo dosť riedke, nedal sa mi vytvarovať bochníček, tak som mala len takú placku, ale pre mňa veľmi chutnú, keďže milujem kôrku z chleba - tak tam toho striedku bolo len málo...pochutila som si... chcem sa spýtať, neskúšal niekto dať zemiaky???... mám veľmi rada zemiakový chlieb a neviem či by aj do tohto išli pridať....aj by som pridala svoj výtvor, ale neviem ako sa do komentu pridávajú obrázky...ďakujem za chutný, bezprácny a rýchly recept...
njdevil
@tetrisss , New Jersey uz nema problem s chlebom, pecieme podla tvojho receptu, je uplne a totalne fantasticky, pokusim sa pridat foto, fotku z prierezu sa mi nepodarilo urobit, uz nebolo co fotit:-)...pridavam cerstve drozdie, a hrncek tmavej, raznej muky a na posypku pouzivam morsku sol hrubozrnu...zo srdca dakujem, ze si sa s nami podelila o fantasticky recept a nam za velkou mlakou priniesla vonu domova!!!
kulina
tak ako jazavka a matamurkova som mala cesta strasne riedke. v recepte bolo uvadzane, ze na zaciatku je to v poho a tiez po 18h vyklopeni sa na dosku....ALE ono to bolo sakra riedke aj po tych 15min, nechala som to kysnut este 6hodin a stale z toho bola roztekava hmota....trosku nahnevana, ze kde sa mohla stat chyba som pridala muku a trochu premiesila aby sa mi nelepilo cesto az tak velmi. no stale sa lepilo,... riadne som pomukovila rychlokysku a nechala este hodinu...predhriala ruru aj s nadobou a po hodine chcela vyklopit uz aky taky bochnik...haha chyba, ziadny bochnik ale prilepene cesto o misku. tak som ho riadne pomukovila aby sa vobec odlepilo a vyklopila ho do nadoby...teraz je v rure a strasne si zelam aby sa stal zazrak. Pouzite suroviny: muka 1 a 1/2 muka hladka babickina volba + 1 a 1/2 razna chlebova muka, susene bio drozdie, voda, sol, rasca.........kde mohla byt chyba? chcela by som ho piect velmi sa mi paci recept aj komentare a hlavne fotky :P no ta riedka hmota ma naozaj velmi odradza.
renulienka
@kulina , ak Ti to pomoze, ja som dnes skusala novy recept na kvaskovy razny chlebik.Tak to Ti mozem povedat, ze tiez to bolo riadne lepidlo a vysledny tvar bol uplna placka, ale chuti vyborne;-), naozaj!!!!Razne chleby byvaju ,,lepkave,,.Mozno skus najskor povodny recept a neskor experimentuj podla svojej chuti.Takto to robim vacsinou ja. Tak daj vediet, ci aj ked nevyzeral bohvie ako aspon chutil;-)
1x gubics
havino
@kulina , voda, voda, voda, viac vody si dala, nič iné v tom nie je. Nenechaj sa odradiť, je to výborný recept. ked zamiesiš na nový chlebík pridávaj vodu nie naraz, postupne. Môže sa stať,že jej budeš mať aj málo, alebo naopak veľa. Cesto zamiešaj hustejšie. Ja som nadšená týmto chlebíkom, múky si kombinujem podľa chuti.
tetrisss
Ja chapem, ze malokto ma cas citat vsetky komentare, ale ja som tu uz neraz upozornovala na tu vodu, presne, ako pise @havino , cesto ma byt skor tuhsie ako redsie, ja dam len asi 80 % vody a ked treba dolejem, ale nikdy nie vsetku. tym vzajomnym pozratim ingrediencii cesto zredne. So zemiakmi som to neskusala, neviem. Akurat som nedavno skusila miesto vody srvatku z domaceho syra a to sa mi pacilo.
tetrisss
Nepostrehla som tu polovicu raznej muky, pardon, ano razna muka robi tu velku lepivost, ja jej davam tiez len polovicu hrnceka z toho mnozstva tri hrnceky.
kulina
hahaha mile damy a pani !!!!! ,..... potvrdzujem uspech tohto receptu (aj napriek velkym obavam pre riedke cesto) chlebik je perfis...teda uz nie je :D zozrali sme ho dvaja... takze dakujem za receptik a za rady a komentare k mojmu predoslemu komentaru, poucim sa ... inak ja som ho mala krasny pripeceny uz v zakrytej nadobe ale drzala som sa receptu a odokryty som este piekla 15min ale len na 200stupnoch, nabuduce vsak budem len 5min lebo korka bola velmi tvrda (ale fajna)a ked ho vyberiem z nadoby potriem ho vodou a prikryjem utierkou. Este raz dakujem.
kacenka6689
No, aj ja sa nanho chystam, v piatok mame zabijacku, takze sa k to mu bude pytat aj domaci chlieb. A naozaj dobre citam? Svtrt čajovej lyžičky kvasnic?
tetrisss
Ano, tie kvasnice su len taky katalyzator, treba ich malo, z jedneho vrecuska, som urobila 7 chlebov, ked som to ratala.
kacenka6689
wow, takže to je ešte aj nízkonákladový chlebík. A ináč, už som "zamiesila" :)
jazavka
keďže som sa dnes konečne naučila pridávať fotky ku komentárom, tak pridávam aj ten môj spomínaný chlebík...





kacenka6689
takze chlebik som pred hodinou vytiahla z rury. Mam velke pokusenie rozkrojit ho, ale vydrzim ! :) A inac z vonka vyzera pefektne, a klopka, ked sa nanho pastou zabucha :) Som na seba zatal velmi hrda a dakujem za napad!
lekorica
Dnes som ho robila prvý krát. Fáááááááááááántastickýýýýýýýýýýýý. Mňam. Ďakujem ti veľmi pekne za recept. Myslíš, že sa dá robiť aj z kvásku?
kimlo
Ráno som ho zamiesil, poobede budem piecť...
angast
@kimlo
keď som to zvládol ja už x krát, tak to zvládne každý. Dúfam , že sa
nám pochváliš. Držím prst. Potom ti poviem ktorý, keď uvidím foto.
tiginko
ajaj @kimlo , len či si dobre urobil, keď si ho zamiesil...tento je bez miesenia :-)
kimlo
@angast ja ho robím už asi 10-ty krát.. Dávam múku T-650 a ražnú chlebovú v pomere 2:1. Foto dodám.
angast
to bude prúser !!! Ráno si ho zamiesil a miesiť sa nemá :-)))))))
kimlo
@aganst veď to! Teraz som zhrozený že čo z toho nakoniec bude.. obyčajný zamiesený chlieb, no fujtajbl!
margaretka28
@kimlo , ved kukám, kukám, ba až zíram.:-) Krásny chlieb si upiekol !! Uf som myslela, že už sa sem ani neprerolujem. Počúvaj, mám domácu bôčikovú nátierku, nepodáš jeden krajec? Už ked si sa s fernetom nechcel deliť...:-)
margaretka28
@kimlo ,som nemyslela, že to je také jednoduché :-))))) Ked prídeš do PN, tak smer TO, hned prvá obec. A dones aj fernet, niečo vymyslíme.:-)
iva63
@tetrisss famózny chlebík...paráda...vyskúšam, ďakujem za recept...podľa komentárov, ktoré tu máš, tak sa hlboko skláňam pred Tebou-:)
@kimlo chlebík sa Ti vydaril, super
soncya
@tetriss neviem, kde som doteraz mala oči! ak mi povolí chrípka, v sobotu upečiem. krásny recept. moja DP bude zase na "ľade" .
kimlo
@soncya v oválnej mise z jenského skla. Treba ju dať vopred vyhriať do rúry a potom 30 minút zakryté, 15 minút odokryté. Hneď po upečení som ho potrel studenou vodou.
elysa
"zamiesený",vykysnutý,upečený, zjedený-čo dodať -výbornýýý....
evia
aj ja som ho dnes upiekla, vymenila som hrnček hladkej múky za ražnú. najlepší chlebík, aký sa mi doteraz podaril.
havino
dúfam, že sa @tetrisss nenahneváš, ale nedá mi neukázať tým čo natrafia na tvoj dokonalý recept, že je tak variabilný a dajú sa upiecť z neho napr.aj takéto chlebové žemle. Tieto sú z troch druhov múk, pridané ľanové semienka, rasca. Pred pečením potreté žltkom s vodou, soľou a cesnakom rozmiešaným.


tetrisss
Hehe, este to tak, pravdaze, skusaj a podel sa o to, to je super napad, krasne icj mas, vyskusam aj ja. Este prezrad tie muky :).
havino
@tetrisss , tieto múky som dala a potrela ich tou cesnakovou zmesou so žltkom, rascou ešte posypala.


havino
poviem ti, pripomínajú chuťou tie bosniaky s hrubou soľou na vrchu, za 50 halierov, ked som chodila do školy. Ja som zahryzla a som si to len pomyslela, manžel začal jesť a on to nahlas povedal. skús aj ty a daj vedieť, čo sa tebe podarilo. Inak ja aj bagety robievam týmto tvojím sposobom. Minule som robila podla @micha , nále kruci ved to je to isté čo od teba som si pomyslela. No jasné, kukla som a on má tú istú dávku šálok múky, len iný spôsob pečenia. Ja už všetko tiež len do rovno vyhriatej rúry dávam s miskou vody v nej. Nedávam vyhrievať nič.
tetrisss
No, to bola dobrota, veru, nabuduce peciem, poviem, akurat tie muky musim nejako pokombinovat, dnes sa uz na mna usmieva teply chlebik, tak na buduci vikend urobim, dakujem za inspiraciu.
tetrisss
este ma napadlo, ako si ich piekla?, kolko stupnov a cas, aby som nemusela zmatkovat :)
havino
ja si len rúru vyhrejem na 200 C , miska s vodou je už od začiatku v rúre od jej zohrievania a dám plech, či už s chlebíkom, či s bagetami,alebo s týmito žemľami. Piekla som ich podľa farby, neviem 15 min, nech nekecám.
kimlo
@havino ako si tvarovala z toho žemle? Ja to cesto mám vždy také lepkavé že mám problém ho so škrabkou vykydnúť do tej misy čo v nej pečiem... a to pečieš len tak mírnix-dírnix odokryté?
maci
waaaw!!!ale je tu komentarov..haha som myslela ze ani na koniec nepriidem..chem sa iba podakovat za uuzasny recept..chlebiik upeceny..nemala som liatinovy hrniec ..ale taky keramicky ako janska misa..a pouzila som ,ze chlebik som dala hned na peciaci papier a lahko sa mi prenasal do misy..uz som piekla viac druhov chleba,aj zemiakovy aj ine verzie..podobne su vsetky..ale tento opat u mna vyhrava..som nadsenaaaa!!..este raz vdaka!!!
mijadave
@tetrisss dakujem za uzasny receptik... najprv som ho piekla z mixom muk, spaldoa, razna a klasicka, no vysiel chutovo suprovy, no taka placka, samozrejme som neprecitala komentare... dala som vela vody... potom som skusila len z klasickej muky, pouzila som babickynu volbu a vysiel uplne genialne, prikladam link na foto  picasaweb.google.com/lh/photo/sS-sl7ptdV6QApMYkZ5KXDXryiYDt1...
no mal jednu veeeelku chybu - hned zmizol, taky bol skvely, otec povedal, ze este nejedol lepsi chlieb... a to som uz kadejake piekla... vcera som dala zas zmes spaldova a klasicka, no z 1,5 davky (nemam vacsiu misu na kysnutie, musim kupit) a vysiel super, ale tiez uz nie je... ja mam doma take sacky na "zips" a misku dam kysnut do neho, do rana je ako balon... tiez sa mi cesto trosku prilepovalo na utierku, tak som ho poprekladala len v miske a nechala tam kysnut a vobec nie je rozdiel... piekla som ho v kameninovej mise aj v janskej (tu mam vacsiu) a v oboch je super... este raz dakujem idem dat kysnut dalsi... nejako nam nestiha vydrzat do druheho dna :D
1x gubics
maminastatinom
Chlebík je chuťovo výborný. Neviete akú som spravila chybu, keď ho nemám taký pekne nadýchaný ako na obrázku, ale taký ubitý? :-( Neviem či som dala veľa múky keď som ho po vykysnuti šla trochu premiesiť lebo sa mi dosť lepil a cesto trhalo alebo neviem... :-(
tetrisss
Voda, voda, voda, urcite bolo tej vody vela. Ked miesis cesto, nesmie byt mokre, je to v komentoch, ze najprv dam len jeden hrncek vody a potom radsej dolievam, podla skusenosti, este nikdy som nepotrebovala celu davku, vzdy tej vody ostane. Ale konkretne mnozstvo zalezi od muky a prisad.
iwuliatko
teda v živote som chlebík nepiekla lebo som nenabrala odvahu ale keď vidím úspech tohto receptu nadá mi neskúsiť ;-) taak držte palce.
babofka
ach jaj, mne to nejak neslo z tej utierky dolu :( musela som to tam vyklopit z nej a teraz nastal dalsi problem - ako dostat zvysky cesta z utierky. Ale ja som zabudla na tych 15 minut kysnutia pred vlozenim do uterky, to moze byt problem a asi som malo pomucila utierku...
iwuliatko
mám otázku a na odpoveď len 2 hodiny lebo potom sa už bude piecť :-) chcem sa opýtať keď mám teplovzdušnú rúru mám to celý čas 30+15 min piecť na 230 stupňov?? ďakujem za urýchlenú odpoveď ;-)
tetrisss
@babofka , cesto musis na pomucenej doske poprekladat, vtedy chyti normalnu konzistenciu, je to v odpovediach, a aj na to mnozstvo vody si daj pozor, cesto ho malo asi vela a aj chlieb bude taky vodnaty, podla mna.
@iwuliatko , mrzi ma, ale len teraz som prisla z prace, takze uz je asi po peceni, ale rura ma aj normalne pecenie, nie? Ak nie, tak musis piect o 20 stupnov menej.
Ozvite sa dievcence, ako to dopadlo :)
iwuliatko
ja sa ozývam piekla som na 230 aj s ventilátorom ;-) a čuduj sa svete podaril sa dokonca ho stihla aj odfotiť ale neviem ako sem pridám fotku?? inak ďakujem za geniálny recept
soncya
milá @tetrisss chlebík som konečne vyskúšala, @kimlo ma presvedčil, že v jenskej mise to bude OK. Chcem poďakovať za uverejnenie receptu a posielam výsledok:





soncya
ešte poznámočka, dala som 2 hrnčeky chlebovej a 1 hrnček celozrnnej múky, a po vytvarovaní pecňa som nenechala kysnúť 2 hodiny ale úplne stačila 1 hodinka.
tetrisss
Nadherne sa ti podaril, aj ja som uz piekla v jenskej mise, len som mala trochu strach a tak som ju nevyhriala a celkom dobre sa upiekol i ked ten liatinovy pekac je uplne najlepsi.
babofka
@tetrisss ale dobry bol nakoniec:) aj utierka prezila. Mala si pravdu s tou vodou a tym poprekladanim...
silvia60
Prvý chlieb v mojom živote a je krásny. Ďakujem za inšpiráciu, dúfam, že sa "nesčemerím",keď ho budem hltať. Ešte chladne.
havino
@tetrisss , kedže som zavislak na pečení chleba a bagiet a už vyše týždňa mám pokazenú rúru, musela som, nedalo mi vyskúšať chlebík aj v remoske, kukaj, dá sa aj v nej



tetrisss
Fuha, nadherny. Tak super, da sa aj v stiesnenych podmienkach.
rgabula
ja som ho piekla uz z cerstveho drozdia potom zo sucheho a teraz uz asi 5x z vlastneho kvasku a je F A N T A S T I C K Y, kvasok davam podla oka ked nakrmim lyzicku kvasku si odlozim na buduce a zbytok dam do muky ...ide to aj tak,ked upeciem nabuduce pridam fotku
gabriele
aj ja som piekla tento chlebik...je vynikajuci...pridala som aj jeden vareny zemiak a muku chlebovu psenicnu plus raznu plus trochu spaldovej...piekla som ho v jenskej mise, ktoru som najprv predohriala...davala som pol lyzicky susenych kvasnic a nechala som ho kysnut v spajzi asi 12 hodin...je naozaj vyborny...dcera nemoze jest klasicke kvasnicove chleby, ale tento jej nerobil problemy
tetrisss
Zemiak som este neskusila, tak som rada, ze druhy experimentuje :), takze nabuduce pridam aj ja.
havino
@juj gabriele fakt netuším kolko sa piekol, ale viac ako pol hodinu určite, ja som ho podla farby dopekala v tej remoske. Tiež mám v pláne pridať zemiaky do cesta.
gabriele
@havino dakujem za odpoved...tak to niekedy vyskusame...a ako vravis-podla farby :) ...remoska je domenou mojho manzela...neda na nu dopustit ...ale chlebik v nej este nepiekol
majkapalacinka
Tak uz som to konecne vyskusala aj ja!!!!! skusala som niekolko chlebov upiect, ale tomuto sa nevyrovna nic! ani chutou a tou pripravou!:-)

ale je nebezpecny, rastie z neho rit :-) je prudko jedly a taky vlacny a vonavy! cerstvy s maslom a medom...no co ze o tyzden ideme na svadbu a drzim dietu!

iba, moj chlebik nemal na vrchu prasklinu....
danka61
Dnes som ho piekla ,recept nemá chybu,podaril sa mi ,je skvelý.Mňaaaaaaaaaaaam.
danka61
Ešte sa chcem spýtať,či ho môžem urobiť z dvojnásobnej dávky,koľko sa potom pečie?Skúšal to niekto?
tetrisss
Super, ze ste to skusili a este aj uspesne. Danka chlieb pecies vzdy rovnako dlho.
iva63
ďakujem...chválim...tiež sa pridávam k davu tej hromady krásnych komentárov...včera som začala-:) dnes som dopiekla!!! a výsledok mi vyrazil dych! srdečná vďaka Ti patrí milá @tetrisss , že si sa s nami podelila o tento skvostný recept!...chlebíky a pečivo si pečiem sama už veľmi dávno...vždy som venovala práve tej dobe miesenia veľa času a až dnes som sa presvedčila, že som sa mýlila-:) zostanem pri tvojom spôsobe! obmením múky, prídám semiačka a použijem aj vlastný kvások...a je to tvoja zásluha! ešte raz dakujem-:)
meddy
Chlebík som skúsila prvý krát asi pred týždňom a odvtedy sme chlieb už nekupovali, ale si každý večer cesto zamiesim - vlastne nezamiesim :-) Jediný problém s ním mám a to, aby sme ho nezožrali ešte teplý :-) Dnes som dala aj špaldovú múku, tak som zvedavá, aký bude. Ďakujem za recept! :-)
tetrisss
Skusaj podla chuti kombinovat muky, ja napr.zaklad davam obycajnu hladku a do toho niekedy ovsenu, lebo raznu, ale len asi 20%, meliem si aj jacmenne krupy a lanove semiacka, miesto vody pouzivam srvatku, no fantazii sa medze nekladu.
tatranka
@tetrisss už som sa dlhšie chystala ti poďakovať za tvoj recept na tento chlebík.Najprv som si nevedela zvyknúť / hoci sa netreba starať o cesto/, na tú dlhú dobu do spracovania.
Trochu som si opravila aj gramáž.Lebo cesto sa mi lialo.Teraz je to už v poriadku.Pridala som o štvrť hrnčeka viac múky.ďakujem za dobrý recept.Mám svoj zemiakový chlebík,ktorý striedam teraz s tým tvojím.Snažím sa s chuťami experimentovať.Pripájam foto.

meddy
chcela som pridať foto, len neviem ako na to?
mesiar50
@meddy
Daj prosím zobraziť obrázok.Potom skopírovať adresu obrázka.Na konci adresi musí byť stále JPG.
Dtuhá možnosť cez facebook.
mesiar50
Aha, niečo som ešte zabudol.Samozrejme ďalej to musíš vložiť sem do polčka na varechu kde sa píšu komenty.
mimca77
Cesto odpočíva na linke a ja som vzrušenejšia ako pred štátnicami :) optimisticky očakávam, že sa na prvý krát vydarí a preto k nemu rovno pripravujem aj prudko diétnu nátierku, tzv. "židovské pečienky" - kuracie pečienky s cibuľkou a cesnakom na drobno nakrájané opečené na veľa domácej bravčovej masti, vonia celý byt až na chodbu, keď to troška vychladne, nechám do rána stuhnúť a potom hádam budem mazať na skvelý chlebík, môj drahý už oslintal podlahu, tak držte palce, nech sa zadarí :)
luss44
@mimca77 - s tou pečienkovou nátierkou si mi narobila neskutočné chute !!! zajtra ju urobím, tento chlebík už nestihnem, ale skúsim cez týždeň aj ten
meddy
@mesiar50 ďakujem :-)

Jeden je " normálny", druhý je špaldový a tretí ražný :-)



emilly62
nebudete mi verit z tohto chlebika mam take nervy, ze uz neverim, ze sa mi stane niekedy oblubenym receptom. ked som si precitala asi vsetky nadsene komentare verila som, ze sa mi podari, raz ste na diskusii pisali, ze nedavat vela vody, potom som citala, ze to ma byt riedky maglajz a nie menej vody, neviem, co mam robit, dala som tam normalnu muku T 650, susene drozdie, sol a vodu a bolo to tak trochu riedke, nikto tam nepridal fotku aky maglajz, k comu sa to podoba?, nemiesila som to. skusila som to znova, zajtra upeciem, ale aj teraz mam pocit, ze to bude tvrda placka po upeceni, no nic, asi sa vzdam vopred.
tetrisss
Mila Emilly, ja by som si precitala, bez naparovania, moje odporucania, jasne upozornujem, ze vody radsej menej, to prve cesto ma byt skor tuhsie, aby ti pobrala ta voda vsetku muku, za tu dobu kvasenia cesto zredne a preto ho musis potom poprekladat na doske, aby sa stalo uz tym spravnym pruznym cestom na chlieb. Skus este, nevzdavaj to, jedine, ze by ta tento uzasny chlieb nemal rad, ale to hadam nie :)
emilly62
upiekla som druhy krat z dvojdavky a zasa placka, este ma trapi recept a dodrzanie receptu co si napisala, co to je hrncek na caj??? 2 deci?? 2,5 deci??? ako sa zariadit, ked tam nie je presna jednotka? mam recepty na chlieb, kde je jasne kolko coho a potom sa zariadim na mieseni ako pridat a ako ubrat, ale tu sa mi nepodarilo zistit tu spravnu konzistenciu? na prvom bol tuhsi a aj tak zostal placaty, a druhy krat bolo cesto redsie, a aj tak bol znovu placaty, nic som nepridavala, no neviem, mozno si dam pauzu a do tretice sa pokusim a potom sa nan vykaslem a vratim sa k miesenym a pecenym v rure, tam to slo, tu mi to nejde. dakujem za radu a prosim tu odpoved o tom hrnceku? dva deci ci dva a pol? robim inak chlieb v jenskom skle vyhriatom ako sa pise, nic nemastim a nepridavam vlastne, len sa mi nedari...
tetrisss
Jaaj, no co s tebou :) , odmerala som hrncek, je to 3 deci, presne ja davam dva hrnceky muky z Lidlu 530, obycajna hladka, potom dam pol hrnceka chlebovej tmavej muky a pridam este zvysok pomletej pohanky, jacmennych krupov a lanovych semiacok. Na to este dam trochu zemiakoveho cesta v prasku, asi dve velke lyzice, potom dve rovne cajove lyzicky soli, trochu rasce a za pol lyzicky suseneho drozdia. Zakysujem to srvatkou tak, ze nalejem jeden plny pohar a tretinu este, zamiesam a cesto ma byt take, aby bola muka cela mokra, ale cesto nesmie byt tekute, ono tym kvasenim zredne. Ale toto vsetko je uz po roku skusania, spokojne zacni tym jednoduchym receptom.
milanh
Udělal jsem vše podle vašeho receptu a z kanadské mouky na chleba.
Nic jsem neměnil na receptu jen jsem ho pak upekl v pyrexovém pekáči s poklopem a je vynikajici, kůrka křupavá a pevná. Nemá to chybu. Velice chutný. Děkuji v vřele doporučuji ....WOW
milo60
@tetrisss - tedy řeknu Vám, vařit neumím, o pečení nemůže být ani řeč, to bych asi vůbec nezvládl... tedy, myslel jsem si donedávna, než jsem se tady před pár dny zaregistroval... už jsem něco uklohnil podle receptů vařecháčů. Ale kynutému (kysnutému) těstu jsem se vyhýbal jak čert kříži. Do té doby, než jsem narazil na Váš "Domáci chlieb bez miešania". Včera v noci, těsně před třetí hodinou ranní jsem zadělal to proklaté kynuté těsto a nechal ho kynout... dnes odpoledne jsem vlastnoručně upekl svůj první chlebíček. Nemám litinový pekáč, jen smaltovaný a teflonový, dal jsem dva teflonové na sebe (druhý jako pokličku), strčil je "předehřát" do elektrické trouby na 250 stupňů... pak bez popálenin 3. stupně jsem do nich narval šišku chleba a přikryl, snížil teplotu na 200 stupňů a touto teplotou jsem ho i dopekl. Pekl jsem podle Vašich času, akorát nakonec jsem ho ještě pomazal rozšlehaným žloutkem se soli a trochou vody, aby měl lesklou kůrčičku. Nechal jsem jej vychladnout zabalený v utěrce a ... tři hodiny od vyndání z elektrické trouby nezbyl po něm ani drobeček. Všichni doma si olizovali prsty a prý... "zadělej na nový"... :-) - ale fotky jsem si pro jistotu udělal.
Píší dlouze, protože jsem z toho Vašeho receptu úplně nadšený, že takový kulinářský analfabet, nedochůdče, amatér dokáže upéci svůj vlastní nádherný chlebík... Čert vem všechny obavy z míchání kynutého těsta! I dle Vašeho návodu "bez miešania" to jde. A po vlastní zkušenosti jsem přesvědčen, že to zvládné každý. Pro váhavce - neváhejte, jděte do toho!
Ještě jednou dík paní @tetrisss za ten recept na "kysnuté" těsto.
PS: Ráno valím do krámu pro slunečnicové a dyňové semínka a zamíchám je do těsta.
milo60
@tetrisss - oprava... samozřejmě, že: I dle Vašeho návodu "bez miesenia" to jde. (Bez hnětení těsta...)... :-)
Jinak, jsem na marodce, pročítám si tady recepty, takže jsem ve tři v noci zadělal ještě další těsto na ten vynikající chlebík... :-)
tetrisss
Tak ti gratulujem k prvemu chlebiku, vidim, ze si rovnako nadseny, ako som bola prvy krat a odvtedy uz ani neviem kolky krat aj ja. Super.
milo60
@tetrisss - tak jsem se se svým prvním chlebíkem a jeho fotkami pochlubil svým známým a dnes byl u mne kamarád "na zaškolení". Došel až když už jsem měl uplácaný bochník a připravený na další 2 hodiny kynutí. Ale dostal k ochutnání ten včerejší... Tak jsme si povídali a povídali a pak... šup chlebík z utěrky na plech a do trouby. Když jsem ho pak upečený vytáhl na mřížku, slintání se nedalo zamezit... :-) Tak utíkal dom zadělat těsto... To víte, chlubím se všem známým, jsem z toho receptu nadšený a jak mohu, hned ho posílám dál... Snad se za jeho propagaci nebudete zlobit, uvádím link, kde se recept i rady autorky nacházejí. Prostě se domnívám, že dobré věci se musí propagovat... :-) A kolik že vážil ten dnešní bochník? Dělal jsem jej z dvojité dávky a čistá hmotnost - 1300g... Super! Větší, než se koupí v krámě... :-)
Ještě jednou díky Vám @tetrisss za ten recept....
ailuj82
tak ja som ho robila už 2x a ešte sme ho nejedli. Bol strašne ťažky, morký... neviem, kde robím chybu...
tetrisss
Vody davas vela, trochu si precitaj diskusiu, tam na to vzdy upozornujem.
martinale
Dievčatá prosím Vás poradte. Robila som tento fakt úžasný chlebík.. ale Dľa chute sa mi zdá málo slaný. Viete mi poradiť ako mám dosiahnuť tú slanosť v chlebíku?
martinale
Soľ som dala do receptu. Napadlo ma či po 30min.pečenia pod pokrievkou nepotriem chlieb slanou vodou a necham ešte 15-20 min dopiecť ako je v recepte.
kimlo
@martinale natri ho studenou vodou až keď ho upečieš, hneď po vytiahnutí z rúry za horúca, dostane krásnu lesklú chrumkavú kôrku.. a do tej vody daj ak chceš trocha soli, ja nedávam...
marianne
velke dakujem,som nadsena,je vynikajuci,dala som 1/3 grahamovej muky...


marianne
a tie diery v nom,to da mi podarilo prvy krat v kombinacii c celozrnou mukou,budem robit casto:-)


daniela15
tak ja som prečítala celý komentár k pečeniu toho chleba, trvalo mi to poriadne dlho :-), škoda, že som si priebežne nerobila poznámky, aké má kto k nemu vychytávky, výsledok stál za to, chlieb bol perfektný a určite ho budeme piecť častejšie
milo60
@martinale - já jsem tento chlebík zpočátku natíral slanou studenou vodou, když jsem jej vložil do trouby péct, pak po odkrytí vrchnáku znova a pak po vytažení z trouby. Kůrčičku měl nádherně zlatavou, křupavou, ale kolikrát tak křupavou, až to bylo problematický rozkousat, hlavně druhý den po úplném vychladnutí. A pak mne jedna paní, co dělala v soukromé pekárně, poradila, abych ten chlebík natíral až když jej po upečení vytáhnu z trouby a to roztokem vody, octu a soli - v poměru 2dcl vody studené, 2 víčka (octové láhve) octu a 1 ČL (zarovnané) soli. A pořádně potřít, položit na utěrku na mřížku a utěrkou zabalit a nechat úplně vystydnout (vychladnuť). Kůrka není sice tak moc lesklá, ale je měkká a poživatelná jako u kupovaného chlebíku i několik dnů. Mno... ale každému podle jeho chuti a... schopnosti... :-)
milo60
@martinale - a samozřejmě, protože je sůl již v těstu a potře se ještě kůrka solí, tak i chléb je pak dostatečně slaný....
erikka31
tetrisss - vyzerá úžasne - prudko jedlý :) dnes večer urobím cesto a neviem sa už dočkať zajtrajška, mám nový rímsky hrniec, tak tvoj recept bude mať v ňom premiéru :)
erikka31
tetrisss - ďakujem za užasné jednoduchý a hlavne chutný receptík na chlebík, aj dnes ho robím z dvoj-násobnej dávky a pridala som aj celozrnnú múku... Chcela by som sa ťa opýtat, ako si dosiahla takú krásnu hrubú kôrku? Mne sa ani tak krásne nepukol, iba trošku :( Ale kúrku mám takú tenučkú, hladkú... Tvoja je úžasná :) ďakujem...
erikka31
prepáčte, za tykanie, až teraz som uvidela váš vek, pod obrázkom :)
frenkie34
chcem sa vas opytat na tu susene drozdie. to je klasicka 42g kocka, co sa predava v obchode? alebo to je nieco ine....dakujem za odpoved
tetrisss
@erikka31 uz som odpovedala, ale sa prispevok niekde stratil, ja si myslim, ze to je tym rimskym hrncom, ak ho podla predpisu namacas, skus piect v suchej nadobe, ja inak peciem v liatinovom ciernom pekaci, korka je vzdy uzasna, tykanie je v pohode, vsak si tu vsetci...
@frenkie34 susene drozdie je sacok o vahe 10g, tento sacok som merala, mi vysiel na 7 chlebov.
martina0812
Panebože, to bolo komentov! Pokúsila som sa prelúskať všetky, ale to je proste nemožné. Ale nakopli ste ma. Dnes som tento zázrak zamiesila / nezamiesila, ale nenašla som doma sušené droždie, tak som tam buchla pol kocky normálnych kvasníc... nechám sa prekvapiť, uvidíme, čo to bude zajtra ráno. Skúsim vynechať aj utierkový postup. Doteraz boli moje pokusy o pečenie chleba totálny priekak, ale nevzdávam to. Dám vedieť, či sa tento podaril. Len sa teraz bojím ísť do postele, kurníkšopa, čo ak mi vykysne z misy von?! :-) Držte palce!!!
emmajane
Ľudia, neskutočne dobrý chlebík... ja som dala za hrsť ľanových sem. a je fantastický :) už to vidím,že ho pečiem každý víkend asi aj v sobotu a aj nedeľu(práve teraz ho s dcérou jeme len tak s masielkom- namiesto obeda :) mňáááám),,, kôročka super chrumkavá a cesto vláčne... :)
Ďakujem za super recept-navždy odkladám do KK na čestné miesto
:):):):):):)
emmajane
A polovička chlebíka je fuč xixi :) musíme sa krotiť lebo manželovi neostane ani na ochutnanie :):):)
Ešte raz ďakujééém :) dnes "miešam" cesto ešte raz,aby bolo na zajtra-ale asi dvoj.dávku aby ostalo aj na pondelok do školy :)
tatranocka
@emmajane ,nechcem ti kaziť radosť,ale postav sa na váhu (chichi),aby si mala prehľad ako sa láska k tomuto chlebíku prejaví.U nás sa pečie už len na slávnostné príležitosti a medzitým drvíme knäckebrot.
emmajane
tatranocka xixi to máš pravdu, ááále čo sa týka mňa,tak ja len sem-tam mám "výpadky". Pečiem hlavne kvôli dcére (nemá rada chlieb-radšej pečivko),ale tento chlebík jej neskutočne chutí... :)
Tento bol môj "prototyp" budem skúšať so "zdravšími" múkami... :)
Ja chlieb veľmi nejedávam,ale robím si mini "chlebíčky" z otrúb a tvarohu-namiesto múčneho chleba-ale to jem len ja... :)
katarinalisakova
Prave ho pripravujem a neviem sa už dočkať vysledku....dufam,že to vyjde....Mala som veľky problem držať sa receptu :D
eviana




Tak aj ja sa pripájam k obdivovateľom Tvojho receptu milá @tetriss - môj prvý úspešný chlebík... krásny, voňavý, chrumkavý... syn povedal, že lepší nikdy nejedol a že najlepšie ho len tak chrúmať samotný :) Veľmi Ti ďakujem za tento jednoduchý recept aj pre nepekárov ako ja, s radosťou sa k nemu budem vracať, parádne si ma nakopla :)
eviana




U nás dnes bol tento skvelý chlebík k držkovej z kuracích žalúdkov... tak si dovoľujem vložiť ešte toto jedno foto - vidno na ňom aj chlebík v reze. Úžasný je, na stokrát vďaka - aj mojej drahej @havino , ktorá ma krásnym spôsobom ukecala, aby som sa nebála vyskúšať ho:)
eviana
Jááááj... a ešte že robila som mix múk: 2 šálky hladká biela, 1/2 šálky špaldová a 1/2 šálky celozrnná ražná a pridala som do cesta ľanové semienka. A som fakt neskutočne nadšená z tohto chlebíka :)
hana1
dnes som ho robila,ked to čudo dala na pomučenú dosku takto bol len taký riedky maglajz,pdsypávala som to múkou až sa mi podarilo vytvarovať bochník a nakoniec bol z toho výborný chlebík dakujem za skvelý recept určite budem robiť aj do budúcnosti
hana1
dnes som ho robila,ked to čudo dala na pomučenú dosku takto bol len taký riedky maglajz,pdsypávala som to múkou až sa mi podarilo vytvarovať bochník a nakoniec bol z toho výborný chlebík dakujem za skvelý recept určite budem robiť aj do budúcnosti
hana1
jaj a piekla som to v pekáči z jenského skla
fortune2k79
recept vyzera zaujimavo, urcite ho vyskusam, len sa chcem spytat kde nechavate odpocivat to cesto tych 8-12h ? v chladnicke alebo v kuchyni na linke.
dakujem
tetrisss
hana1 nedavaj tolko vody, to cesto nesmie byt tecuce, potom je chlieb taky mokry.
tetrisss
K tej bezlepkovej muke sa vobec neviem vyjadrit, musis iba skusit a potom daj vediet, tym, co to potrebuju, sa to zide.
alibud33
tak mile damy, radte prosim. taaaaaaaak som sa tesila na tento chlieb!!! ale ked som ho po 18hod vytiahla z rury, uplne sa roztekalo, vobec nedrzalo tvar a neviem ci vobec nakyslo. pekne vonalo od kvasku, aj bublinky boli ale tot vse. jedine co mi napadlo, ze je december a ja mam v byte velku zimu :(:(:(:(
alibud33
ibaze, mi teraz napadlo, nepouzila som chlebovu muku, ale taku normalnu bielu, co pouzivam na kolace
tetrisss
No to teraz nerozumiem, cesto sa ti roztekalo po kysnuti, asi, ale to je normalne, i ked asi si dala vela vody, co stale zdoraznujem, ale ako je pisane, treba cesto dat na lopar, poprekladat, kym sa netvari uz ako cesto na chlieb, dat este na dve hodiny kynut a v rure sa popravi, dufam, ze si cesto nevyhodila?!
alibud33
nieeeeeeeee, nevyhodila! aj ked som bola v pokuseni, ale reku dobojujem boj :) a aj tak bol super! :) len ja osobne dam nabuduce viac soli. no a akurat som dopiekla dalsiu davku, z celozrnnej chlebovej muky. supeeeeeeeeeeeeer! tesim sa. ten problem prvy krat musel byt zo zlej muky. dakujem
1x zifi
jozko2012
Vsetko OK, len spodna kôrka bola velmi tuhá , nie pripecená, ale taká ubytá.. Co s tým? Peciete v strede rúry či dolu?
silvialfredo
Ahoj a ďakujem za recept ;-) Práve som chlebík vybrala z rúry a vyzerá perfektne. Dúfam, že aj tak bude chutiť. Ak sa podarí, pridám foto.
frenkie34
da sa zvisit davkovanie, napr. na 6 hrncekov miesto 3? samozrejme aj ostatne suroviny... neublizi to chlebiku?
tetrisss
Ja myslim, ze nie, kludne sa da urobit aj ina gramaz, ale treba potom prisposobit nadobu na pecenie.
tetrisss
Nuz, nemam nic proti strojom, pekaren mam uz aspon 15 rokov za hriesne peniaze, vtedy sa mi zdalo, ze bez nej uz neprezijem ani jeden den /inak pri technike do kuchyne sa mi to stava dost casto :) /, ale slusny chlieb sa mi tam nepodarilo upiect, na rozdiel od sladkeho kolaca, ten bol uzasny. Na chlebe mi vzdy chybala ta uzasna korka, takze zial pekaren mu sluzi ako dekoracia na linke. Ale nic proti chuti.
kimlo
Ja mam pekaren tiez asi 15 rokov a chlieb z nej mi moc nechutil, a to som pouzil dost receptov aj z netu, niet nad klasiku...teraz pekaren pouzivam len na miesenie cesta na pizzu alebo kvaskovy chlieb, nepeciem v nej nic.
jozka2
tento chlieb je hotova revolucia na vareche,este som tolko diskusie nevidela na ziadnom receptr,ale chlebik je super.
dogagador
vsetky tie chlebiky su paradne a su take dobre, ze uz sa neoplati kupovat hotove :-) - pekari nech sa trasu !!!!
nelisa
Tusim sme uz tohto chlebika zavisli :-) peciem ho vzdy, ked to cas dovoli, minimalne kazdy vikend. Muky kombinujem vselijake, pridavam semienka...no uz som macherka :-) dakujem za skvely recept a inspiraciu
marylyn
Tak dnes som ho konecne vyskusala aj ja. :) Cisto z celozrnej muky, s klasicky drozdim, ovsenymi vlockami, lanovym semiackom a orechami. Viac ako polovica je uz fuc :) mnam. Rada by som pridala fotky, ale netusim ako :D dakujem za recept
tetrisss
No ja som na tom pridavani fotiek tiez maturovala, posli si foto na facebook, potom otvor obrazok, najdi adresu obrazka, potom skopiruj a skopiruj do komentu. Nie je to zlozite. Inak fajn, ze chlebik chutil :).
marianna76
Najprv .... Ďakujem! ... dobre sa robí podľa postupu ... ale fakt hrôza, hrôza ako to vyzerá... až kým sa to neupieklo ... a fakt zázrak - úplne super... super... ďakujem. určite zarobím skoro znovu.
dandika1
@tetrisss 11.feb.2014 pozeram si Tvoj chlebik ((ja peciem tiez,ale zemiakovy a miesam muky chlebovu -raznu a spaldovu tiez vyborny,mieseny))kedze je nanho tolko odozviev tak som rozhodnuta ho vyskusat,nove ma vzdy laka, len neviem zatial pridavat foto,tak potom napisem ako to dopadlo,len neviem ked to tak dlho musi stat ci to vydzim aby som do toho nepostuchala dufam ,ze to nejak pojde vdaka,skusim a napisem>>><<
teranka
no tak,,, som tetriss suseda-teranka.... chlebík som skúšala tajne, ak by sa nepodaril,,, ale čo sa stalo,,, maglajz z toho nič nebude.... a bolo vlastne bol krásny zázrak... a druhý ktorý som namiešala po 3 hodinkách, tak menej kysol, ale sa rovnako krásne vydaril v jánskom skle - mise,,, ja takto priberiem,,,, už mám v miske dalšie 3 porcie, potrbuje na zajtra ráno tak nebudú kysnúť 12-18 hodin,,, ale určite sa vydaria,, aj ten druhý bol iba 8 hodin,,, je to super pôžitok taký chrumkavučký s maslom,,,a doma robím domáci kravský syr ,,,, juj..... srdečná vdaka
tetrisss
Tak super, ani ja uz iny nepeciem. :) Este sa treba pohrat s mukami, ja meliem pohanku, aj jacmenne krupy, alebo dam ovsenu muku, co sa da kupit. Inak najlepsia muka na tento chlieb je z Lidlu 530. Aj semiacka mozno vselijake dodat a zakysovat srvatkou, tu mas zo syra,
patrica
Ja mám to cesto strasne riedke, nerozumiem, nechala som ho kysnúť 15 hod. Normálne sa mi vylialo na dosku. Teraz "odpočíva", snáď ešte z toho niečo bude.
patrica
Ja mám to cesto strasne riedke, nerozumiem, nechala som ho kysnúť 15 hod. Normálne sa mi vylialo na dosku. Teraz "odpočíva", snáď ešte z toho niečo bude.
nalpa
Patricia, neboj sa...normalne si ho mala vyliat do rozpaleneho hrnca. Ja robim zitny. Cesto zitne 100 prcentne je ako blato, dno rozpaleneho hrnca rychlo vysypem slnecnicovymi semienkami a cesto vyslovene vylejem a chlebik je ako rozpravka.
tetrisss
Akoze nechcem byt za mudru, ale trochu nezaskodi si precitat komenty, vsade upozornujem na mnozstvo tej vody, ale nalpa ma pravdu, treba to cesto prekladat na doske a podsypat mukou, ono sa to spravi, alebo vyliat do rozpaleneho pekaca, akurat pre mna je potom ten vysledny produkt akokeby velmi mokry.
mystery7
ahojky
chlebik som piekla 3x.
1. kysol 12 hodin a bol super. ale na druhy den uz nechutil
2. vobec nechcel vykysnut-asi zle drozsie, ale aj tak som upiekla, tak som ho aj vyhodila.
3. kysol 3 hodiny a opat bol super a chrumkavy, ale druhy den uz nechutil.

zlozenie som dodrzala, ale ani jeden nevyzeral ako vase na reze.
prosim poradte mi, kde robim chybu, dakujem.
tetrisss
No neviem, raz sa mi stalo za celu tu dobu, ze mi chlieb nevykysol, s tym nespravis nic, to je chyba drozdia. Velmi dolezite je to mnozstvo vody, ak je vela, je cesto mokre a na druhy den moze byt nechutne, ak je jej velmi malo, tak chlieb bude velmi suchy. Toto je asi ten problem, ale neviem ktory.
ckatka
ahojte tak ja sa po dlhej dobe hlasim s tymto chlebikom, recept (uz aj tak jednoduchy) som si este zjednodusila :)
nikam nic z kysky neprekladam, na ziadnu dosku, proste to cesto (relativne riedke) vykiepim do studenej nadoby (titanovy hrniec)... a necham 10 - 15 minut este tak. Zatial rozohrejem ruru - a dam piect, po polhodine potriem slanou vodou a je fantasticky, korka chrumkava, striedka chlebikovo porezna (kombinujem raznu a spaldovu muku, a pridavam pohankove vlocky ked mam). Vody davam presne ako je v recepte, hoci je cesto riedke, upecie sa. Odporucam piect o 5-10 minut dlhsie. Je to mnamka, dakujem za recept
tamix
ahojte, ja som skúšala tento chlebík zo špaldovej múky (-lebo musím pre dcérku), musela som dať viac vody, ale keďže nemám skúsenosti s pečením chleba, tak už 4 skončili v koši. Po upečení sú ešte jedlé, ale husté, no na druhý deň sú suché a tvrdé - nejedlé. Dnes mi kysne posledný. Cesto som urobila redšie, mäkšie, tak uvidím. Potom to už asi vzdám. Piškótové cesto sa mi zdá zo špaldovej múky chutnejšie ako z klasickej, ale ten chlebík -nočná mora.
tetrisss
Niekto je asi tomuto chlebiku nesympaticky, haha, to bol for, ale nechapem, co sa da tuto zmrsit, ja ho robim kazdy treti den a furt nic, vzdy sa podari, len raz mi nanakysol, ale mala som stare drozdie. Neviem poradit.
tamix
@ckatka v akom pomere miešaš múky? Droždie dávaš sušené? Nemohla by si mi napísať recept v nehrnčekovanej forme? Gr alebo ml, lebo to hrnčekovanie sa mi akosi nedarí. Moje prvé cesto bolo riedke a výsledok nejedlý. Ďakujem
tamix
@tetriss ďakujem za odpoveď. Preto som sa pýtala ckatku, lebo ona mieša špaldovú a ražnú. Toto je ideálna kombinácia pre dcérku, keďže nevie tráviť škroby. Nemôžem pridať ani zemiaky. Niekto tu písal, že má tekuté cesto a chlebík je dobrý. Moje nie je tekuté a predsa nič :-( . Mohlo by to byť tým, že som dávala riadne droždie, nie sušené? teraz som dala chlebíku dve hodiny, a potom do rúry, tak som zvedavá. Potom napíšem ako som dopadla :-). Možno mi až tak do smiechu nebude
tetrisss
Nuz, neviem, zo spaldovou mukou nemam skusenosti, ale raznu pouzivam, ale tiez len za pol hrnceka, lebo nema taznost a cesto je potom take lepive, drzim ti palce aby sa to uz konecne podarilo, bojim sa ale, ze tie bezlepkove muky mozno nebudu na to vhodne. napis vysledok, urcite pomozes aj inym, zial vela ludi trpi intoleranciou lepku .
tetrisss
Nuz, neviem, zo spaldovou mukou nemam skusenosti, ale raznu pouzivam, ale tiez len za pol hrnceka, lebo nema taznost a cesto je potom take lepive, drzim ti palce aby sa to uz konecne podarilo, bojim sa ale, ze tie bezlepkove muky mozno nebudu na to vhodne. napis vysledok, urcite pomozes aj inym, zial vela ludi trpi intoleranciou lepku .
2michal
Mne sa osvedčilo pridať namiesto zemiakov 10 - 15 % cícerovej instantnej múky, ktorá viaže a zadržiava vodu, čo má vplyv na dlhšiu mäkkosť chleba. Obsah škrobov v cícerovej instantnej múke je nižší, ako v pšeničnej múke, viď priložený link. Všeobecne pridaním špaldovej múky treba predľžiť čas kysnutia. Cesto musí kysnutím zdvojnásobiť svoj objem, potom sa môže piecť.
 www.potravinarstvo.com/journal1/index.php/potravinarstvo/artic...
tamix
Dcérka nemá problém s lepkom. Práveže bezlepková múka, ktorá je vlastne kukuričný škrob je pre ňu najhoršia. Včera ten chlebík bol krásne vykysnutý a na ráno spľasnutý, vlhký lepivý. Tak som ho prepracovala s múkou. Vsledok je o čosi lepší, ale stále to nie je ono.
tetrisss
Aha, to je zase nieco ine, no ak si mala vcera uz ten chlieb vykysnuty, tak bud bolo vela vody, alebo vela drozdia. Z jedneho maleho sacka susenych kvasnic urobim sedem davok chleba, podstata drozdia je tu len akysi starter, potom muka kysne sama, inak ja zakladam chlieb vecer, do rana sa trochu dvihne, ja ho prepracujem par tahmi a do vecera uz potom vykysne poriadne. Mozno ma michal pravdu, ze spaldova muka ovplyvnuje dlzku kysnutia, ale ani to nemusi byt pravda, ked si ho mala vcera uz vykysnuty.
tamix
ja som dávala ale riadne droždie, tak som dnes išla kúpiť sušené a uvidím. Ešte jeden pokus. Asi tam bolo veľa droždia. Mala som ho ešte včera upiecť. Špaldová múka potrebuje aj viac vody. podľa receptu sa ani len nedala riadne zmiešať. Múku tiež hrnčekuješ? Koľko je to asi gr?
tetrisss
Tiez si myslim, ze drozdia bolo vela, ja ked sa niekedy ponahlam, tak dam viac a mozem piect aj za 6 hodin, ale ta chut nie je potom rovnaka. Cize ako safranu s drozdim :) . Vsetko co tam dam sypke, ako pisem hore, ma spolu asi 600g. Vody daj tolko, aby cesto bolo kompaktne, ale dalo sa zmiesat, nema sa liat, ale mne to tak pripada, ze voda musi zozrat muku.
tamix
idem to ešte dnes skúsiť. Ako som si spočítala, tak by recept mal mať cca 600g múky, až 4,5 dc l vody - keď šálka má 3dc l. Droždie a soľ je mi jasné.

jéééj. Vidím, že ste z Dudiniec. Ja som zo Šiah.
tetrisss
Hehe, no dufam, ze teraz to uz vyjde. Tej vody skor 4 dl, potom radsej priliat.
tamix
to dúfam, zajtra napíšem výsledok
tamix
mňa asi šibne, zase je to husté. Dala som len 3,5 dc l vody, dalo sa krásne spracovať. Asi skúsim tak, ako to písali niektoré baby, že po vykysnutí šupnem hneď do rúry - bez prepracovania, lebo v nádobe bolo nádherné, potom už tak nevládze nakysnúť. Dám aj trochu ražnej múky. Uvidím, ale to už bude ozaj posledný pokus.
tetrisss
Tak mozno michal spominal, ze potrebuje viac kysnut tato muka, tak ju musis po prepracovani nechat dlhsie vykysnut. Alebo ozaj hned do rury.
tamix
tak teraz kysol 12hod + ďalších 5 a výsledok ako včera - čiže nič, husté. Ešte skúsim dať menej alebo viac vody? Dávala som 3,3 dc l. ckatka písala, že jej cesto je riedke. Teraz neviem, či má byť riedke, lebo na fotke z receptu pekne drží formu. Skúsim dať len 3dc l vody, a keď nič, tak ostaneme pri kupovanom chlebíku :-(.
tetrisss
Pocuvaj a skusila si to cesto aj piect, lebo ono este pred pecenim nevyzera nic moc, az v tej rozpalenej forme sa dvihne.
julica
@tamix , ved sa pozri na cesto, ked ho robis, pozri si video na youtube, su ich tam tisice, heslo "bread without kneading" , napriklad toto


, pozri, aku ma mat konzistenciu, ak mas cesto huste (ked ho skontrolujes dajmetomu po 3 hodinach), pridaj vodu. Alebo urob z obyc. muky na zaciatok… vela stastia ti prajem, tento chlebik je nebicko bez namahy
tamix
@julica budem musieť asi najprv z obyčajnej, lebo takto to nemá význam . Ďakujem za link
tamix
@tetrisss už dávno som sa tak dobre nezasmiala. Jasneé, že som ho upiekla a na druhý deň je to dobrá obranná zbraň. Aj by som tým hlavu, či okno rozbila :-) . Určite ma už máte dosť. Tak už napíšem, len keď sa mi chlebík podarí.
tamix
nebudete veriť, ale moje cesto bolo nie raz presne podľa videa, ale výsledok neporovnateľný. Skúsim bielu múku a uvidím.
tamix
nebudete veriť, ale už sa chlebík asi zľutoval. Dnešný je nádherný. Nedala som ho tak dlho kysnúť a je krásny. Tak držím palce aj ostatným, ktorým to na 1x navydá
tamix
príliš dlho som ho nechala kysnúť a tým bol rozkysnutý, roztečený, vodnatý, a potom už v rúre nenapučal. Ostala z neho placka. Ráno som cesto riadne prepracovala na bochník, dala som ho oddýchnuť a podľa oka, keď už bol taký akurát, tak som dala piecť.

A sranda, že syn (má 1,5roka) doteraz nebol ochotný zjesť chlieb ani jeden rožok, tento chlebík včera aj dnes spapal.
duliz
ja som ho práve vytiahla z rúry....takže ešte nemôžem dať podrobnosti....cesto bolo samozrejme riedke :-) tak so ho rovno z utierky capla do janskej misy..zabudla som si kontrolovať tých 30 min. takže neviem ako dlho sa piekol,kým som dala dole vrchnák....nevyzerá zle, je taký akurátny....len neviem aký bude vnútri :-)
duliz
nevydržala som...ak konček som už odrezala....a natrela maslom, posolila a zjedla :-) mám ho trošku tmavší...dala som jeden hrnček celozrnnej hladkej pšeničnej múky...no a na to, že je to môj prvý vlastnoručne upečený chlebík v živote je parádny. Nabudúce budem s tou vodou opatrnejšia, ale na to ako to vyzeralo to dopadlo dobre :-)
tetrisss
Tak super. Neboj, to sa vypracujes, ja to uz vsetko odhadom :)
tetrisss
Tak super. Neboj, to sa vypracujes, ja to uz vsetko odhadom :)
krakatoa13
Krásne slnečné poludnie Vám želám :) Dnes som upiekla tento chlebík. je úžasný a dala som tretinu múky celozrnnej. je suprový :) už sa teším na další pokus :)
beatacsontosova
Vcera som sa podujala na tento zazrak, vecer kym som sla spat mi to kyslooo tak som to radsej presupla do vacsej nadoby, rano nedockavo nakukla -fakt to nebolo nic moc, poobede som podsypala a nechala kysnut, krasne sa mi upiekol naozaj mu nic nechyba korka tak akurat, moj drahy kolo neho chodil dokonca mi ho chladil ventilatorom len aby rychlejsie vychladol. Chcela som na zajtra pozvat priatelov na veceru reku chleba bude vela tak nech sa zje - hm no na veceru sme zlupli skoro polovicu, sa mi neusla patka drahy schrumal len tak samotnu:) teda oplati sa cakat tych veeela hodin na takuto dobrotu, muky som davala doradu co som mala, pomer tak odoka:)
daniela15
dalo by sa do tohto cesta pridať zemiak? ak áno, kedy a koľko, skúšal to už niekto?
tetrisss
Daju sa aj zemiaky, ale nie vela a potom o kulilincek menej vody. Najlepsie je jeden uvareny stredny zemiak rozmixovat.
nomiada
@tetriss - keď si 17. júla 2011 pridávala tento recept, to si asi netušila, že tri roky budeš k nemu dávať komentáre. Gratulujem, chlebík je TOPKA.
tetrisss
Ďakujem, aj tu sa ukazuje, že chlebík je najúžasnejšia potravina, všetkým prajem ochutnať vlastný a keď to celkom nevyjde, rada poradím.
gubics
Milé Varecháčky, Varecháči. Zo skúsenosti viem, že nie každá múka napr.650-ka (chlebová múka) je rovnaká z každého mlyna. Ja by som vám doporučila pozrieť si pri nákupe, z ktorého mlyna pochádza tá ktorá múka, a v budúcnosti kupovať tú, ktorá sa najlepšie osvedčila. (tá ktorá sa neosvedčila na pečenie používam na zápražku, alebo na zahustenie polievok, prívarku, alebo omáčok.) Ja tiež používam múku 530 ako @tetrisss z Lídla, a osvedčila sa mi. Dlhodobo som piekla domáci chlieb v pekárničke, a tiež som si zo začiatku nevedela vysvetliť prečo sa mi chlieb vydaril rôzne, až som na to prišla, že nie kvasnice (či suché alebo prírodné v kocke) , ale múka je na vine, ako sa chlieb vydaril. Netreba to vzdať po prvom neúspešnom pokuse, lebo aj množstvo lepku v múke ovplyvní výsledný efekt. Keď som pátrala na Googli čo môže byť príčina, že napr. mi cesto riadne nevykyslo, tam som sa dočítala, že je to závislé na množstve lepku v múke, a že lepok sa dá kúpiť v bio predajniach a doplniť do múky.Neviem, či som pomohla začínajúcim gazdinkám, ja som sa to tiež naučila na vlastných neúspechoch. Držím vám palce, aby ste "stvorili" ten najlepší chlebík, každá si to zaslúži keď si už dala toľko námahy, že namiesto kupovaného si upečie ten výborný vlastný.
gubics
Ešte by som vám doporučila pšeničnú múku hladkú T-650 z mlynu Kolárovo. (Na sáčku je usmievajuce sa Slniečko), mne sa osvedčila.
anuuusik
Ahojte, ja by som sa rada spýtala, že mám veľký a vysoký pekáč, ale to veko sa mi stratilo, tak by som rada vedela, že či by sa to podarilo, pokiaľ by som pekáč prekryla alobalom :)
havino
@anuuuusik , kedže som sa tohto chlebíka napiekla viac, ako dosť, @tetriss vie, tak si dovolím odpovedať Ti aj svoje poznatky. Ja som ho už neskôr po vyskúšaní si receptu piekla aj bez vrchnáku, takže môžeš určite, pár krát si ho postriekaj vodou počas pečenia, raz, dva krát
marika21
@tetrisss máš pravdu, že to závisí od lepku v múke.
Chlebíky tu máte krásne a chutné. Skúšať, skúšať.....
havino
@tetriss , ani neviem, ako dávno som ho nepiekla, ale vdaka tomuto receptu, vdaka tebe som sa nakopla do pečenie chlebov, pečiva, nechce sa mi hladať môj prvý komentár, kedy som ho piekla, ale odtvedy som chlieb nekúpila a teraz už obzvlášť ked manžel je Dia, predvčerom som si naň spomenula a zamiesila, nemusí byť len kváskový stále




havino
teda nemiesila :-) je správne, len zamiešala ...
wiwi
tento chlebík pečiem dlho a dakujem za super recept,ale uz ho neprekladám na utierku a neposypujem múkou...po prekladaní v tej miske čo kysol ho šupnem rovno do vymastenej misky z jenskeho skla , posypem hrubou morskou soľou a tam si pohovie 2 hod.....a potom peciem v rozohriatej rúre....mňňňam
wiwi
tento chlebík pečiem dlho a dakujem za super recept,ale uz ho neprekladám na utierku a neposypujem múkou...po prekladaní v tej miske čo kysol ho šupnem rovno do vymastenej misky z jenskeho skla , posypem hrubou morskou soľou a tam si pohovie 2 hod.....a potom peciem v rozohriatej rúre....mňňňam
wiwi
tento chlebík pečiem dlho a dakujem za super recept,ale uz ho neprekladám na utierku a neposypujem múkou...po prekladaní v tej miske čo kysol ho šupnem rovno do vymastenej misky z jenskeho skla , posypem hrubou morskou soľou a tam si pohovie 2 hod.....a potom peciem v rozohriatej rúre....mňňňam
wiwi
tento chlebík pečiem dlho a dakujem za super recept,ale uz ho neprekladám na utierku a neposypujem múkou...po prekladaní v tej miske čo kysol ho šupnem rovno do vymastenej misky z jenskeho skla , posypem hrubou morskou soľou a tam si pohovie 2 hod.....a potom peciem v rozohriatej rúre....mňňňam
wiwi
radosť z tohto chlebíka sa mi znásobila )))))) sorry varecháčky
alienka68
tak baby chlapci ja som sa nešla dočíítat číitam všetko od včera aj dnes rano som pokračovala ale chlebik som samozrejme večer pripravila cesto a už je na pekači na utierke budem ho piect v obyčajnom pekáči čo má aj príklop ešte dve hodinky si počkám a šup s ním do rúry uvidíme čo z toho vyrobím ale po toľkých chválitebných komentoch verím že bude super už sa teším ako ma pochvália za chlebík
lulyna
No ja som recept našla len v nedeľu a už som neodolala po toľkých pozitívnych hodnoteniach som ho urobila aj ja. A som rovnako nadšená, ako predošlých xxx komentujúcich. Pridala by som aj fotky, ale neviem či mi pôjdu, pretože som ho jednoducho musela zadokumentovať.
mantilka
liatinovu nadobu som mala vyhriatu pred pridanim cesta, no chlieb sa mi prilepil na dno a nedal sa vybrat po upeceni, kde nastala chyba? myslite ze sa da spravit aj obdoba so zemiakovym chlebom bez, pridat jeden postruhany zemiak do cesta, skusal niekto? dakujem.
viera1
@mantilka ťažko ti z istotou niekto odpovie,kde sa stala chyba,ale ja mám liatinový riad (čistá liatina-bez glazúry) a napr. panvice sa neumývajú,len sa vytrú.Pokiaľ potrebujem panvicu umyť,tak ju musím "vypáliť" nasucho.Pekáč,v ktorom pečiem chlieb,používam aj na pečenie mäsa a aby som sa vyhla prilepeniu,dávam overený papier na pečenie,ktorý si nameriam do stud. pekáča,namočím,vyžmýkam,vložím do pekáča a uhladím po obvode.To si pripravím večer,keď robím cesto a do rána mi ten vyformovaný papier vyschne,vyberiem ho,dám zohriať pekáč a papier vložím späť a vylejem cesto.Už sa mi stalo,že som papier použila opakovane.Zemiak dávam varený,ale vody potom menej.
Btw.,papier namáčam vždy,aj keď robím piškótové alebo kysnuté.
1x viera1
frezia68
Ja som si to uľahčila tak,že si papier vymeriam a potom nekysne na utierke,ale na tom papieri.No a na horúci pekáč "nevlejem",ale vložím s tým papierom a ešte som sa nepopálila :-)
gabriele
a ja vytvarovany bochnik rovno vlozim do studeneho pekacika...(pekacik je celkom malinko potrety mastou)...chlieb necham pod utierkou podkysnut hodinu a pol, potom zapnem ruru, vyhrejem na 250°C-asi 15 minut...chlieb potriem slanou vodou, posypem rascou...pekacik prikryjem vysoko klenutou jenskou misou...vlozim do rury...a peciem celkovo asi hodinu
gabriele
este dodam...ze samozrejme pred vytvarovanim mi kysne tych 10-12 hodin v komore :)
tetrisss
Prepacte, damy, davno som sem na recept nekukla. Takze prilepeniu sa da predist tak, ze ten nakysnuty chlieb trochu posypeme polohrubou mukou a tou stranou svihneme do pekaca. Malokedy sa mi stane, ze sa na kusku chlieb prilepi.
S tym zemiakom, ja si myslim, ze do chleba sa zemiak dava pre dlhsiu trvanlivost a tento chlebik je zjedeny skor ako stihne zostarnut a je dostatocne makucky aj bez zemiaka, tak to povazujem za zbytocne.
manko
Je mozne tento chlebik piect aj v murovanej peci?
gwiazdecka
už chladne, uvidím ako bude chutiť........robila som ho v hrnci od Tupperwaru, mala som ale problém dostať ho von :-) neviem pridať foto
gabriele
tak tentokrat s Tebou @tetrisss nesuhlasim...vareny zemiak v chlebe nie je zbytocny...to nie je len o makkosti chleba..pridanim zemiaka sa nezlepsuju iba organolepticke vlastnosti chleba, ale aj ine hodnoty, ktore pridanim zemiaka zlepsuju celkovu kvalitu chleba...
ivicaga
Dnes som ho piekla a je unikaaatny aj ked sme presvihli tych 30 minut co mal byt zakryty:) iny uz nepeciem a vecer robim dalsi:) korka krasna chrumkava, chlieb sa neprilepil, musim si len zaobstarat osatku a taku tu pletenu misku na kysnutie. Piekli sme ho v tom klasickom " komunistickom" smaltovom pekaci a v pohode. Dakujem za receptik, ukladam do KK.
katka78
Veru, tento chlebík tu svojho času rozpútal krásnu chlebíkomániu, mnohí sme odvtedy peceň už v obchode nikdy nekúpili. Síce som pred pár rokmi presedlala na kváskové, ale keď chce niekto len vyskúšať upiecť svoj prvý domáci, rada odporúčam tento recept. Ešte nesklamal.
1x haji
katka81
Ďakujem za recept..podarilo sa.. postup som robila presne ako vy..len múku mám chlebovu hladkú plus ľanové semienka a trochu drvenej rasce navyše.. piekla som ho v jánskej mise..
haji
@katka81 krásný chlebík se ti povedl, šikulka!!
Omlouvám se, nejde dát jen lajk k fotce, nestojí v receptě a bůhví kdy se načte!
haji
Zajímavé! Foto naskočilo po odeslání komentu. Asi to protlačilo trubky... systém jako noha.
zolik
@haji (2.5.2020 20:40)
Pred styrmi hodinami som pridala k tejto teme diskusiu. Este mi ju redakcia neschvalila. Ma nazov Pridavanie komentarov - hotova katastrofa. Tak cakam. A tyka sa konkretne aj tohto receptu.


1x haji
marymart
Úžasný chlebík ? práve som si dala taký čerstvý s masťou a cibuľkou, mňam. Ďakujem za jednoduchý recept a pritom tak úžasný
bibix
If, dlhá príprava, ale vyzerá super
bibix
Je potrebná pokrievka? Mám hrniec Scanpan bez pokrievky, žiaľ už sa nedá dokúpiť. Možno použiť alobal alebo väčšiu od woku? Vďaka
matulat
Dobry den prosim vas masu na chlieb nechate odpocivat v chlade alebo pri izbovej teplote? dakujem
hubata
Počas covidu som sa bavila s týmto chlebom - je fakt fantastický. Ale myli ma, že tam ide málo kvasníc. Len 1/4 kávovej lyžičky?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia