Domáci chlebík XI-15-2012 – po mojom, s batátom (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Slovenský, gazdovský, barčiansky, cmarový, rascový, vyrážkový, ..., ale najviac mi chutil ten náš, vymiesený rukami lady Ann. Do rannej tmy vykysol a ja som ho – pyšný a rád – ťahal do pekárne pred malým kostolíkom a hasičmi. Poväčšine na podvozku z mojeho detského kočíka a keď napadal sneh, na sánkach. Tam som ho odovzdal Bercibáčimu. Než ho upiekol, bolo mi dovolené, s vypúlenými chlapčenskými očami, sledovať šikovnú prácu majstrov pekárskeho umenia. Raz Vám o tom napíšem do zážitkov!

12
porcií
25 minút
príprava
77÷99 minút
na 200/180/160/180 °C

Postup

  1. ako prvý prišiel na rad sladký zemiak – batát – posledný zo zabudnutej trojice; keďže budem piecť chlebík na oslavu mojej 65_ky, tak musí byť niečim extra zvláštnym, rozhodol som sa pre batát; dôkladne umytý som ho nechal uvariť a vychladnúť
  2. už zbavený kože som ho umiestnil do „defilé“ ingrediencií, na čestné prvé miesto
  3. a pokračoval som už klasicky, ako pečie chlebíky väčšina z Vás; vo 250 ml vlažnej vody v najmenšej „kyske“som rozmiešal 1 KL cukru, na hladinu vysypal dve vrecúška (2x7 g) sušeného droždia a ~ na 15´ vložil do elektrickej rúry vyhriatej na ~ 40 °C / 100 °F; do väčšej „kysky“ som preosial všetky múky (noc strávili na pulte, aby nabrali kuchyňskú teplotu), ručným lysom pretlačil už vychladnutý batát a prisypal všetky semienka; v pomocnej nádobke som „rozšejkroval“ druhých 250 ml vlažnej vody, 2 PL octu, 2 PL panenského olivového oleja a 3 KL soli; prosím nech Vás nemýli múka 7 obilí „Paul´s 7 – grain flour“ (pšenica, raž, ovos, jačmeň, kukurica, pohánka a pšenica špaldová), ak ju nezoženiete, môžete ju nahradiť múkou celozrnnou
  4. zavolal som si svojho pomocníka № l – moju „malú drobnú nežnú medvediu labku“, spenený kvások prilial k sypkej zostave a jemne premiešal; ľavou, čistou, rukou postupne prilieval druhú, vyšľachtenú, polovicu vlažnej vody a dôkladne (asi tak po dobu 7 zdrávasov a 7 otčenášov) vymiesil cesto na budúci chlebík; tak je to správne, cesto sa nelepí ani na ruku, ani na boky „kysky“
  5. dno a boky „kysky“ posypem hladkou múkou, vložím do nej vymiesené cesto, ktoré tiež posypem hlm_om, na „kysku“ pozorne a dôkladne pritlačím veko a vložím do vyhriatej rúry, kde predtým rástol kvások
  6. asi po 120´ (tak v ½ čase priložíme do rúry nádobu na pečenie chleba) sa veko „kysky“ vplyvom kysnutia cesta samostatne „oddelí“ od jej tela a cesto utešene narastie na dvojnásobok svojho predchádzajúceho objemu
  7. vyklopil som ho na pomúčenú „tablu“ – jemne premiesil a poskladal budúci bochník, ktorý
  8. som uložil do nádoby na pečenie (používam Tupperware s vekom), prikryl vekom a vrátil ešte na 15´ do pôvodne vyhriatej rúry
  9. a ideme do finale: nádobu s bochníkom vybrať, elektrickú rúru nastaviť na 200 °C / 395 °F, bochník uložiť na „tablu“, nádobu na pečenie vložiť do rúry naberajúcej potrebnú teplotu; bochník označkovať (alebo naň plytko vrezať 2÷3 zárezy ostrým nožom); keď zaznie signál, že rúra dosiahla potrebnú prevádzkovú teplotu, opatrne, rukavicou, vyberiem horúcu nádobu, šikovne do nej uložím bochník, štetcom potriem vodou, prikryjem vekom a „nato_tata“ vložím na 25´ do rúry
  10. po 25´ teplotu znížim na 180 °C / 360 °F, bochník opäť potriem vodou, prikryjem vekom, vložím do rúry a pečiem ďalších 35´, po tomto čase teplotu znížim na 160 °C / 320 °F, potriem vodou, prikryjem vekom, vložím do rúry a pečiem 10´; teplotu zvýšim na 180 °C / 360 °F, bochník opäť potriem vodou, vložím do rúry a odokrytý dopekám až získa požadovanú farbu; vypnem vyhrievanie, chlebík potriem vodou a uložím na mriežku odpočinúť
  11. a potom ho uložím na obrúsok, či utierku, kochám sa dobre vykonanou prácou a teším sa na pochvalné uznania môjho krajšieho JA, pri raňajkách s našim Slovenským chlebíkom, aj tu za morom!